top of page
  • Observer

De overwinning

DoriaVac

Het nieuws in de Braziliaanse media werd deze week overheerst door het opstarten van de vaccinatie van de bevolking en, uiteraard, de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden met allerlei speculaties over de toekomstige verhouding tussen beide landen.

De primeur van de inentingen tegen covid-19 ging naar de staat São Paulo. Gouverneur João Doria ging de confrontatie aan met de sabotage van de regering Bolsonaro om de geschiedenis van het coronavirus een andere richting in te sturen. De emotionele scenes, vorige zondag breed uitgesmeerd op de Braziliaanse TV-schermen, waren enkel mogelijk dankzij de inspanningen die in 2019 begonnen, toen de gouverneur een commerciële vertegenwoordiging in Shanghai opende. Na een maandenlange strijd, kon het instituut Butantan beginnen met de distributie van het vaccin. De wetenschap overwon, de charlatans zullen beoordeeld worden in de geschiedenis.

De eerste Braziliaan die het verlossende prikje kreeg was verpleegster Mônica Calazans (foto boven, naast gouverneur Doria), een zwarte vrouw van 54 met hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht. Maar dat was niet de reden dat zij uitgekozen werd, wel haar moed en professionele inzet. Mônica werkte 20 jaren in het Hospital das Clínicas als verpleegsterhulp. Het duurde tot 2011 vooraleer zijzelf verpleegster werd, nu werkend in de frontlijn in de strijd tegen de pandemie. Spijtig genoeg kwam het zover dat sommige bolsonaristas op haar inhakten in de sociale media omwille van de haat tegen een gouverneur die het aandurft om in te gaan tegen het negationistische gebral van een president en zijn volgelingen. Coronavac is immers het resultaat van een samenwerking tussen het Chinese Sinovac en het instituut Butantan, en China is nu eenmaal niet populair bij de bolsonaristas. Alles wat van een communistisch regime komt, kan niet deugen, zo vinden zij.


VaccinIndiaPazuello

Doria werd beschuldigd van een “marketing coup”, net datgene wat Bolsonaro probeerde te doen met het Oxford/AstraZeneca vaccin dat van Indië moest komen. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat nog niet mogelijk en kwamen de twee miljoen vaccins gisteren pas aan. Ook die aankomst was uitvoerig te zien op de televisie, maar het pallet met het kostbare goedje was te klein om veel indruk te maken. De ironische website Sensacionalista ging zo ver om te twitteren dat Indië de vaccins net zo goed in een omslag naar Brazilië konden sturen.

In het totaal werden er zes miljoen vaccins verdeeld in gans Brazilië, om toe te dienen aan de eerste groepen in de lijst van prioriteiten: professionals in de gezondheidzorg, ouderlingen in tehuizen, en de inheemse bevolking. Rekening houdend met het feit dat het vaccin twee keer moet toegediend worden, en een bevolking van meer dan 210 miljoen mensen, zal het duidelijk zijn dat de klus maandenlang gaat aanslepen. Brazilië kleurt nog altijd rood op verschillende plaatsen. In São Paulo werden opnieuw zeer strenge maatregelen van kracht. Inmiddels blijven de stranden van Rio de Janeiro volstromen. Zoeken naar iemand met een mondmasker is een uitdaging.

Bolsonaro X Doria

Volgens de krant Estadão legde president Bolsonaro een verbod op aan zijn ministers om in te gaan op eender welk verzoek van João Doria. Wie zou praten met zijn politieke tegenstrever, of hem een of andere gunst zou verlenen, maakt een grote kans op een “rode kaart”. Bolsonaro is ervan overtuigd dat Doria samenspant met (de aftredende) Kamervoorzitter Rodrigo Maia om het imago van de president te kelderen en om een impeachment procedure tegen hem te kunnen opstarten. Dat imago kreeg sowieso al een flinke deuk.


BolsoReza

Diverse peilingen (Datafolha, Paraná Pesquisas, Ipespe, Ideia) wijzen uit dat het percentage van de bevolking dat het beleid van de regering afkeurt, opliep van 32% naar 40%. De helft van de Brazilianen vindt dat hij niet over de nodige capaciteit beschikt om te regeren en hun vertrouwen niet verdient. 41% van de ondervraagden zegt dat ze niet geloven in zijn uitspraken. Een en ander doet de rode lamp flikkeren met betrekking tot een mogelijke herverkiezing in 2022. Anderzijds denkt 53% van de ondervraagden dat een impeachment procedure (nog?) niet nodig is. Volgens het weekblad Veja verliezen de president en zijn aanhangers wel veel volgelingen in de sociale media. Hoe het ook zij, gouverneur Doria scoorde een klinkende overwinning en dat komt hard aan bij Bolsonaro die tegen sommige van zijn ministers toegaf dat hij zich daar niet aan verwacht had.

Staat van verdediging

De meest bekende en belangrijkste figuur van het openbaar ministerie is ongetwijfeld de procureur-generaal, de “advocaat van de Braziliaanse bevolking”. Het is net daarom dat de nota, deze week uitgegeven door Augusto Aras, veel negatieve reacties uitlokte. Hij schreef namelijk: “Alle mogelijke illegale handelingen door politici, deel uitmakend van de uitvoerende macht, horen tot de bevoegdheden van de wetgevende macht”. Aras verwijst hiermee naar de verantwoordelijkheid van president Bolsonaro omtrent zijn crimineel beleid in de strijd tegen de pandemie, inclusief het mogelijk opstarten van een impeachment procedure (er werden inmiddels al meer dan 60 verzoeken ingediend bij de Kamer om Bolsonaro af te zetten). Dit laatste is inderdaad een bevoegdheid van Kamer en Senaat. Echter, het feit dat de stad Manaus stilaan een groot kerkhof werd terwijl de federale regering perfect op de hoogte was van het enorme tekort aan zuurstof waardoor mensen gewoon stikten in de overvolle hospitalen, is een misdaad tegen de mensheid. Het is het openbaar ministerie dat moet optreden in dergelijke gevallen. Het orgaan onder leiding van de procureur-generaal bevestigt dat het land zich in een ramptoestand bevindt door de pandemie, en dat dit betekent dat “Brazilië in de wachtkamer zit van de staat van verdediging”. Wat betekent dit?


FABManaus

De Staat van Verdediging, voorzien in artikel 136 van de Braziliaanse grondwet, ook noodtoestand genoemd, is de mildste soort uitzondering. Hij kan uitgeroepen worden door de president om de openbare orde of sociale vrede te waarborgen in plaatsen die worden bedreigd door ernstige en op handen zijnde grondwettelijke instabiliteit of grote natuurrampen. Het is een tijdelijke maatregel, geldig voor een termijn van dertig dagen, met een mogelijke verlenging voor dezelfde periode. De Staat van Verdediging is de voorloper van de Staat van Beleg, en laat toe dat vergaderingen verboden worden, telefoongesprekken afgeluisterd en mensen kunnen gearresteerd worden zonder gerechtelijk bevel wanneer zij verdacht worden van een “misdaad tegen de staat”, allemaal dingen die herinneren aan de militaire dictatuur.

Vorige maandag zei Bolsonaro tegen zijn clubje aanhangers in Brasília dat de democratie in handen was van de strijdkrachten, en dat zij het zijn die uitmaken of het land in een democratie leeft, of een dictatuur. Hij voegde eraan toe dat het Braziliaanse leger in de voorbije twintig jaren leeggehaald werd omdat de militairen “het laatste obstakel vormen tegen het socialisme”. Later zwakte hij zijn uitspraak af en zei dat de militairen nooit zouden ingaan op de “uitnodiging” van een president om een “andere weg in te slaan dan die van de vrijheid en democratie”.

Bronnen: Istoé – Veja – Poder 360 – Estadão

Foto's: Fotos Públicas - Pedro Paulo Souza - MS - Govesp / Marcos Corrêa - PR / FAB

#Oxford #AstraZeneca #JoeBiden #JairBolsonaro #JoãoDoria #InstitutoButantan #Estadão #COVID19 #AugustoAras #Shanghai #Coronavac #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page