top of page
  • Observer

De peetvader (en zonen)

Picciani

Als we het openbaar ministerie mogen geloven, dan werd in de voorbije week een misdadige organisatie ontmanteld in Rio de Janeiro die gelijkenissen vertoont met de familie Corleone. Vervang Vito Corleone, schitterend vertolkt door Marlon Brando, door Jorge Picciani (zichzelf vertolkend), en men krijgt een idee van het plaatje.

Jorge Picciani is de voorzitter van Alerj (Assembleia Legislativa do Estado do Rio de Janeiro) waar 70 deputados beslissen over het hebben en houden van de deelstaat. Picciani zou, volgens het openbaar ministerie, 58,4 miljoen smeergeld ontvangen hebben van autobusbedrijven in de jongste vijf jaren. Zijn jongste zoon Felipe zat op dezelfde golflengte: hij wordt ervan beschuldigd om al dat geld wit te wassen. Twee andere zonen, Rafael (deputado) en Leonardo (minister van sport in de federale regering, met geprivilieerde rechtspraak) werden niet beschuldigd maar vormen wel het onderwerp van een onderzoek voor hun activiteiten in het bedrijf Agrobilara, een landbouwbedrijf in handen van de familie. Agrobilara bezit fazenda’s in Uberlândia (Minas Gerais) waar het (smeer)geld dat in Rio de Janeiro geïncasseerd werd, een toepassing kreeg.

Jorge Picciani (62) begon zijn politieke carrière in 1985. Hij was lid van de PDT en sloot zich later aan bij de grotere PMDB. Hij werd zesmaal verkozen als deputado van de staat Rio de Janeiro tot hij uiteindelijk voorzitter werd van de raad, aldus de functie bekledend van een soort “eerste minister” van de deelstaat. Al snel werd hij beste vriendjes met Sergio Cabral, een relatie die 20 jaar zou standhouden. Cabral werd gouverneur in 2007 waardoor Picciani het spel nog meer ging beheersen. Bijgestaan door zijn zonen (Leonardo, Rafael en Felipe) groeide het patrimonium van de familie als kool. Rafael werd gemeentelijke secretaris van de transport, Leonardo groeide uit tot leider van de PMDB in het federale parlement, tijdens de regering Dilma Rousseff.

De beschuldiging van corruptie door het openbaar ministerie en de federale politie leidden ertoe dat Jorge Picciani zichzelf ging aanbieden bij de politie (foto boven) en opgesloten werd in dezelfde gevangenis waar Sergio Cabral zijn straf uitzit. Twee andere betrokkenen, deputado Paulo Melo en Edson Albertassi (beiden eveneens van de PMDB) deden hetzelfde. In totaal zou het om 260 miljoen reais smeergeld gaan. De macht en invloed van de familie Picciani is echter zo groot dat een inderhaast opgeroepen zitting van Alerj stemde voor de vrijlating van het drietal, tegen de beschuldiging van het openbaar ministerie in. Minder dan 24 uur na hun opname in de gevangenis konden ze weer buiten langs de voordeur.


ManifestPicciani

Ondertussen blokkeerde het federale gerechtshof in Rio de Janeiro de bezittingen van de drie verkozenen. Bij “peetvader” Jorge Picciani gaat het om 154 miljoen, bij Paulo Melo om 108 miljoen en bij Albertassi om 7,6 miljoen.

Inmiddels kennen staat en stad Rio de Janeiro torenhoge financiële moeilijkheden waardoor gepensioneerde ambtenaren maandenlang moeten wachten op hun uitkering, ziekenhuizen slecht of helemaal niet functioneren wegens gebrek aan de nodige fondsen, en de openbare veiligheid een crisis kent als nooit tevoren.

Iemand zei het ooit: Rio de Janeiro is de mooiste stad ter wereld, maar ook de lelijkste.

Foto´s: Fernando Frazão - Agência Brasil

#Alerj #BraziliëNieuwsOnline #SergioCabral #JorgePicciani #LeonardoPicciani #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page