top of page
  • Observer

De perfecte storm?

Bolsonaristas

Het duurde tot gisterenavond vooraleer president Bolsonaro reageerde op de operatie van de federale politie die gisteren een flink aantal huiszoekingen uitvoerde bij zijn aanhangers, op zoek naar bewijzen over de verspreiding van nep nieuws en de financiering van deze praktijken. Het bevel van de actie ging uit van het hooggerechtshof STF, meer bepaald van minister Alexandre de Moraes die ook het bankgeheim liet opheffen van 11 parlementaire bolsonaristas: 10 volksvertegenwoordigers (Daniel Silveira, Carolina de Toni, Alê Silva, Coronel Girão, Guiga Peixoto, Aline Sleutjes, Cabo Junio Amaral, Otoni de Paula, Bia Kicis en Carla Zambelli) en 1 senator (Arolde de Oliveira).

Deze groep die reeds het doelwit was van de parlementaire onderzoekscommissie m.b.t. het verspreiden van fake news, zou ook actief geweest zijn bij de organisatie van de manifestaties die (verboden m.b.t. de pandemie) samenscholingen veroorzaakten in de hoofdstad Brasília, in de voorbije maanden. Bij deze manifestaties werden vlaggen en slogans getoond met eisen tot een militaire tussenkomst, de sluiting van het parlement en het hooggerechtshof. De president nam zelf deel aan die manifestaties en keurde de ongrondwettelijke eisen van de betogers niet af.

Gisterenavond liet hij weten dat hij bij de actie van de federale politie op bevel van het STF “niet stilzwijgend kon toekijken terwijl rechten worden geschonden en ideeën vervolgd worden”.

In een nota gaf hij kritiek, zei dat hij “aan de kant stond van de democratie en de grondwet”, dat hij “nooit blijk gaf van waardering voor het autoritarisme”: “Het verleden van mijn regering bewijst dat we altijd aan de kant van de democratie en de Braziliaanse grondwet stonden. Tot dusver bestaat er geen enkele maatregel die aantoont dat wij sympathie hebben voor het autoritarisme”, aldus Bolsonaro.

Zonder het STF of minister Alexandre de Moraes te noemen, veroordeelde Bolsonaro de “misbruiken” tegen zijn bondgenoten: “Wij verdragen al deze misbruiken zonder de democratische regels te overtreden, zelfs niet toen een linkse militant, voorheen lid van een oppositiepartij, mij probeerde te vermoorden om te verhinderen dat wij zouden winnen bij de verkiezingen, dit bij een aanval die in de ganse wereld te zien was”, en verder:

“Op dezelfde manier werden de misbruiken, waarvan iedereen in de voorbije weken getuige van was, ontvangen door de regering met de gebruikelijke voorzichtigheid, met de eenvoudige kracht van het woord, respect en harmonie tussen de machten. Dit was altijd onze houding, ook bij deze concrete aanvallen”, zo liet de president weten.

De bolsonaristas beleven een perfecte storm dankzij het STF die hun privé leven binnendrong, computers en smartphones in beslag nam en hun bankrekeningen begint uit te vlooien. Bolsonaro is op de goede weg (voor zolang het duurt). In een democratie wint iedereen.

Bron

Foto: YouTube

#AlexandredeMoraes #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page