top of page
  • Observer

De pijlen van Rodrigo Janot

Janot01

Openbare aanklager ofwel procureur-generaal van Brazilië Rodrigo Janot (foto) is aan het einde van zijn mandaat. Op 18 september zal hij opgevolgd worden door Raquel Dodge voor een termijn van twee jaar, mogelijk te verlengen met nog eens twee jaren. Janot zal de geschiedenis ingaan als de man die president Michel Temer beschuldigde van corruptie, een beschuldiging waarvan Temer ondertussen vrijgesproken werd in het congres. In het begin van juli liet hij nog weten het ritme van de beschuldigingen aan te houden en zei: “Zolang er bamboe beschikbaar is, zullen er pijlen zijn”. Een symbolische uitspraak die hij waar maakte door gisteren opnieuw uit te pakken met zware beschuldigingen van corruptie tegen 4 senatoren van de regeringspartij PMDB: Renan Calheiros (voormalige voorzitter van de senaat), Romero Juca (voormalig minister die eerder al moest aftreden voor andere beschuldigingen), Garibaldi Alves Filho en Valdir Raupp. Ook op het lijstje: ex-president José Sarney (inmiddels al 87), ex-president van Transpetro (een onderdeel van Petrobras) Sergio Machado en nog 3 executives van Odebrecht en NM Engenharia. De beschuldigingen zijn het gevolg van ‘delações premiadas’ van Sergio Machado m.b.t. weggesluiste smeergelden, bekomen via contracten met Transpetro.

Brazilianen zijn het al gewoon om geconfronteerd te worden met dergelijke berichten en totaal murw geslagen door de modderstroom van corruptie die Brazilië nu al jaren moet ondergaan.

Ex-president Lula, op weg met zijn karavaan in het noordoosten van het land, volgt het nieuws blijkbaar niet en vond het nodig bij zijn doortocht in de staat Alagoas (Renan Calheiros woont er) de loftrompet af te steken over Calheiros en Sarney, beiden senaatsvoorzitter tijdens de ambtperiodes van Lula, tussen 2003 en 2010. Uiteraard wordt wel benadrukt dat de PT-regeringen, zowel onder zijn leiding als die van Dilma, zuiver op de graat waren, beweringen die inmiddels al lang onderuit gehaald werden in het kader van het Lava Jato onderzoek. Sergio Machado werd destijds door Calheiros aan het hoofd geplaatst van Transpetro, en benoemd door Lula. Hij behield die functie ook in de regering Dilma. De beschuldigingen van Janot zijn net gebaseerd op de onthullingen van diezelfde Machado en slaan op een periode van 14 jaar waarin gelden via een omweg naar de PMDB gesluisd werden.

Dat Lula het nieuws niet echt volgt, mag niet verbazen. Hij vindt dat de pers aan banden gelegd moet worden en zegt zelfs dat het voor hem “een kwestie van eer zal zijn” om de media te controleren, mocht hij verkozen worden.

Foto: Fotos Públicas - José Cruz - EBC

#RodrigoJanot #JoséSarney #RenanCanheiros #BrazilieNieuws #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page