top of page
  • Observer

De PMDB-bende

Ook vandaag wordt Brazilië (nog maar eens) opgeschrikt door een nieuwe aanklacht (hoewel ‘opschrikken’ onjuist is, de murw geslagen Braziliaanse burgers reageren eerder schouderophalend). De conclusies van een onderzoek, uitgevoerd door de federale politie (PF), naar de zogenaamde “bende van de PMDB” in de kamer van volksvertegenwoordigers, doet de regering op het puntje van de stoel gaan zitten. Voor de nauwe medewerkers van president Michel Temer, heeft het verslag van de PF alle elementen opdat procureur-generaal Rodrigo Janot snel (aanstaande zondag eindigt zijn mandaat en wordt hij opgevolgd door Raquel Dodge) een tweede aanklacht formuleert aan het adres van de president. Dit alles op een moment dat zij wat rustiger begonnen te ademhalen na de opsluiting van zakenman Joesley Batista en zijn directeur (van het bedrijf JBS) Ricardo Saud (de eerste beschuldiging aan het adres van Temer was het gevolg van een gerechterlijk akkoord dat Batista afsloot met de procureur-generaal).

Het document met de resultaten van het onderzoek van de PF vermeldt ook de naam van Geddel Vieira Lima (eveneens van de PMDB), opgesloten in de gevangenis Papuda (Brasília) na de vondst van 51 miljoen reais in cash, in een appartement in Salvador dat hem in bruikleen werd gegeven door een vriend. De regering vreest dat Geddel eveneens zal proberen een gerechterlijk akkoord af te sluiten om in vrijheid gesteld te worden, en dat hij hierbij wel eens een tweede “Antonio Palocci” zou kunnen zijn (Palocci, ex-vertrouwensman van Lula legde een verklaring af die de ex-president onderuit haalde). Sinds de ontdekking van het fortuin in baar geld, probeert de regering zich af te scheiden van de voormalige minister (Geddel was een belangrijke minister in Temer’s regering, voorheen ook in die van Lula en Dilma).

Temer reageerde al heftig op de conclusies van het PF-rapport. In een nota zegt hij dat de rechten van een individu tegenwoordig dagelijks onderuit gehaald worden door beschuldigingen zonder bewijzen.

#PMDB #BrazilieNieuws #GeddelVieiraLima #AntonioPalocci #MichelTemer

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page