top of page
  • Observer

De politiek staat in de weg

WitzelFB

Volksvertegenwoordigster Carla Zambelli (PSL), een van de hevigste verdedigers van de regering Bolsonaro, ontkent dat zij voorafgaandelijk over geprivilegieerde informatie beschikte m.b.t. geplande operaties van de federale politie. Waarover gaat het?

De federale politie, het orgaan waar president Bolsonaro volgens de beschuldigingen van ex-minister van Justitie een persoonlijke greep wilde op krijgen, voerde vanmorgen huiszoekingen uit in São Paulo en in Rio de Janeiro, inclusief in de privé woning van gouverneur Wilson Witzel (foto boven), het kantoor van zijn echtgenote Helena en de officiële residentie Palácio das Laranjeiras. De politie bracht ook een bezoek aan de woning van ex-staatssecretaris voor Gezondheidszorg in Rio de Janeiro, Edmar Santos. Santos werd op 17 mei ontslagen door de gouverneur na vertragingen en klachten over de werken aan veldhospitalen in opbouw, om de keten van de gezondheidszorg te versterken m.b.t. de pandemie.

Witzel ontkende eender welke deelname aan onregelmatigheden of corruptie en beschuldigde president Bolsonaro ervan dat hij zijn bemoeienissen met de federale politie nu officieel maakte: “Ik vind het erg vreemd en ben verontwaardigd over het feit dat bolsonaristas reeds op voorhand dergelijke acties tegen mij aankondigen via de sociale media. Dit wijst er ontegensprekelijk op dat de acties vooraf gelekt werden. Het gaat hier om een politieke vervolging waar ook andere gouverneurs die als vijanden beschouwd worden, gaan onder lijden!”

CarlaZFB

Carla Zambelli (foto) zei gisteren in een interview met Radio Gaúcho dat de federale politie in de komende maanden acties plande tegen gouverneurs, op de vooravond van de operatie die vandaag uitgevoerd werd onder de naam ‘Placebo’: “Er bestaan al enkele acties die nog niet uitgevoerd werden. In de komende maanden wordt dit werkelijkheid, mogelijk onder de naam ‘Covidão” of… Ik weet niet welke naam zij er zullen aan geven, maar enkele gouverneurs worden al onderzocht door de federale politie”.

Bij de actie en huiszoekingen van vandaag zijn de burgerlijke politie, het openbaar ministerie van de deelstaat en de federale openbare aanklagers, betrokken. Het hooggerechtshof STJ (Superior Tribunal de Justiça) gaf toelating voor de huiszoekingen.

De Braziliaanse Jan Modaal, laten we hem João Modaal noemen, weet niet meer wie hij nog moet geloven wanneer hij zijn TV-toestel aanzet:

– Zijn president die tijdens een ministeriële vergadering de gouverneurs van zijn land uitscheldt voor “bosta” (stront) en “estrume” (mest);

– Zijn gouverneur die al dan niet betrokken is in corruptiepraktijken bij de aankoop van broodnodig medisch materiaal en beademingstoestellen, die door het vraag & aanbod systeem plots vijf keer zo duur zijn als normaal;

– Of een volksvertegenwoordigster op lager niveau die de minister van Justitie smeekt om te blijven nadat deze liet merken niet akkoord te gaan met zijn chef (de president) die zich wil moeien met de federale politie om zijn eigen familie te blinderen. Zambelli deed dat via Whatsapp, maar de vis wilde niet bijten: “A.u.b. minister, aanvaard de aanstelling van Ramagem bij de PF (Alexandre Ramagem, voormalige directeur van de geheime dienst Abin, persoonlijke vriend van Bolsonaro), en ga in september naar het STF. Ik beloof je te helpen hierbij”. Het antwoord van Moro: “Beste, ik ben niet te koop”.

Brazilianen willen gewoon werken, eten, voor hun familie zorgen, hulp, begrip en medeleven van hun leiders in de strijd tegen de pandemie die dit alles bedreigt op grote schaal. De president zou kunnen beginnen met een bezoekje te brengen aan de brandhaarden van deze strijd om verplegers, dokters, technici en patiënten een hart onder de riem te steken. Helaas, de politiek staat in de weg van de menselijkheid.

Bron

Foto's: Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #CarlaZambelli #JairBolsonaro #PaláciodasLaranjeiras #STJ #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page