top of page
  • Observer

De pot verwijt de ketel

Marcinho VP

Rechter Marcelo Bretas van het federale criminele gerechtshof in Rio de Janeiro, veroordeelde ex-gouverneur Sergio Cabral tot 13 jaren gevangenisstraf, voor corruptie en witwassen van smeergelden, dit in de operatie onder de titel Mascate. Dit onderzoek bracht een corruptieschema aan het licht in het departement financiën van de deelstaat waar door middel van kwijtschelding van boetes en vrijstelling van fiscale bijdrages tussen 2007 en 2014 3,8 miljoen reais werd weggesluisd.

Cabral zit al in de cel sinds november van vorig jaar, werd 16 maal aangeklaagd in de Lava Jato affaire en kan nu al 3 veroordelingen op zijn curriculum plaatsen: 14 jaren door rechter Sergio Moro, 45 jaren door Marcelo Bretas en nu dus nog eens 13 jaren door dezelfde rechter in een andere zaak. In principe moet Cabral een totaal van 72 jaren in een gesloten regime doorbrengen (waarbij iedereen wel weet dat dit niet het geval zal zijn).

Iemand die Cabral van nabij kende, is de voormalige drugshandelaar Márcio dos Santos Nepomuceno, beter gekend als Marcinho VP (foto), nu opgesloten in de streng bewaakte gevangenis Mossoró, in de noordelijke deelstaat Rio Grande do Norte. Hij werd onlangs geïnterviewd door UOL (Universo Online, van de groep Folha). Marcinho wordt nog altijd beschouwd als een van de gevaarlijkste bandieten van Rio de Janeiro. Hij was destijds (einde jaren negentig, begin jaren 2000) de grote baas van de drugshandel in het Alemão complex, in de noordelijke zone van Rio (ook al blijft hij dat ontkennen) en heeft verscheidene doden op zijn geweten.

In het interview zegt hij o.m. dat de grootste criminele organisatie van Rio de Janeiro gevestigd is in het Guanabara paleis (het officiële gebouw van de regering van de deelstaat), en dat Sergio Cabral er de grote misdaadleider was die de “cidade maravilhosa” uiteindelijk naar het faillissement leidde: “Er is erg veel hypocrisie mee gemoeid. In 1996 was hij kandidaat als burgemeester van de stad. Zijn ploeg en zijn campagne leiders kwamen me opzoeken in het Complexo do Alemão. Zij brachten hem bij mij op een zondag, tijdens een optreden van de groep Molejo, in mijn Vip loge. We aten en dronken, en ik zei tegen hem dat hij de arme gemeenschap niet mocht vergeten als hij verkozen werd. Hij antwoordde dat dit niet zou gebeuren, dat hij nooit zou vergeten wat ik voor hem deed. Uiteindelijk won hij niet, maar ik bezorgde hem wel duizenden stemmen”.

Cabral werd later verkozen als senator, en nadien gouverneur. Het eerste wat hij deed nadat Marcinho VP opgepakt werd door de politie, was ervoor te zorgen dat hij werd overgeplaatst naar een streng bewaakte gevangenis in een andere staat. Marcinho: “De politicus die tot nog toe het meeste geld achteroverdrukte heet Sergio Cabral. Hij betaalt nu de prijs voor zijn misdaden. Op deze wereld oogsten we wat we planten. Hij plantte het kwaad, berokkende erg veel leed aan de bevolking van Rio de Janeiro. Zijn regering was de slechtste regering van alle tijden”.

Welja.

Foto: Reproductie video UOL

#BraziliëNieuwsOnline #MarcinhoVP #RiodeJaneiro #SergioCabral

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page