top of page
  • Observer

De pragmatische aanpak van Lula

LiraLula

Hij is het nog niet verleerd. De verkozen president was altijd al pragmatisch, praktijkgericht. Dat is een zeer goede eigenschap voor iemand die aan politiek doet. De ideologische aard van zijn tegenstrever leidde naar een nooit eerder geziene polarisatie in Brazilië, tot op vandaag zichtbaar in de wanhopige en zelfs pathetische pogingen van de bolsonaristen om te voorkomen dat Lula op 1 januari het presidentiële lint rond zijn schouders hangt, nutteloze en meelijwekkende pogingen overigens.

Die praktische aanpak vormt dan ook het antwoord op de vraag: waarom steunt Lula de kandidatuur van Kamervoorzitter Arthur Lira om herverkozen te worden als leider van de volksvertegenwoordigers? Lula ziet die steun als fundamenteel om zichzelf in stand te houden. De arbeiderspartij PT steunt de herverkiezing dan ook op verzoek van Lula.

De parlementairen beseffen dat maar al te goed en zeggen dat Lula afhankelijker is van Lira dan omgekeerd en maken er zelfs grapjes over door te stellen “Lula kan rekenen op een meerderheid in de Kamer om eender wat goed te keuren wat wij wensen“

Arthur César Pereira de Lira (53) is lid van de centrumpartij PP (Progressistas), volksvertegenwoordiger voor de staat Alagoas. Hij wordt in het algemeen beschouwd als leider van een blok, bestaande uit verschillende “vis noch vlees” centrumpartijen, omschreven onder de naam “Centrão”.

In de Kamer zijn de meeste volksvertegenwoordigers ervan overtuigd dat Lira opnieuw zal verkozen worden met een record meerderheid van meer dan 450 stemmen (van een totaal van 513), in februari van volgend jaar. Een en ander heeft uiteraard veel, zoniet alles te maken met de aanpak van Lira die de wensen van de uitvoerende macht op een handige manier weet om te keren in gunsten voor de ‘deputados’ en hun kiezers, in alle regio’s van Brazilië. Het prijskaartje van deze aanpak wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler. En zo is de cirkel weer rond.

Bron

Foto: José Cruz/Agência Brasil

#PP #Progressistas #Centrão #PT #Lula #ArthurLira #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page