top of page
  • Observer

De president heeft weer “gelijk”

BolsCU

De Braziliaanse president toonde gisteren nog maar eens zijn waar gelaat. Na het tragische overlijden (zelfmoord) van een deelnemer aan de Coronavac testen in São Paulo, werden die testen stopgezet, een normale procedure, ook al heeft het overlijden niets te maken met de testen op zich. Bolsonaro haastte zich om om in zijn gebruikelijk brabbeltaaltje te zeggen “Ziedaar het vaccin dat Doria (gouverneur São Paulo) verplicht wil maken voor alle paulistanos. De president heeft nog maar eens gelijk”.

Naast het feit dat hij een algemene verontwaardiging uitlokte, was het zonneklaar dat hij gebruikmaakte van de dood van een mens om zijn politiek gelijk te halen. Victorie kraaien omwille van een onderbreking van de testen is een schop in de rug van de, nu al meer dan 162.000 dodelijke slachtoffers. Een meerderheid van de Brazilianen (en de rest van de wereld) snakt naar een inenting die hen kan behoeden voor een besmetting, en een terugkeer naar het normale leven mogelijk maakt. Maar dat was nog niet genoeg.

Hij zei ook dit nog: “Alles draait rond die pandemie, en daar moeten we mee ophouden. Ik betreur het dat er doden vielen. Maar op een dag sterven we allemaal, iedereen hier gaat dood. Het is zinloos om hier voor te vluchten, om weg te lopen voor de realiteit. Dit mag geen land zijn van watjes. Dit alles zal wel weer voer zijn voor de aasgieren van de pers. Het ganse verhaal van het nieuwe coronavirus is sterk overdreven. We moeten de strijd met open vizier aangaan. Wat voor een generatie is dit eigenlijk?”.

Maricas

“Tem que deixar de ser um país de maricas”, zo zei Bolsonaro letterlijk. De zin kan vertaald worden als “Dit mag geen land zijn van watjes/doetjes”. Het Portugese woordenboek legt het begrip ‘marica’ uit als “Iemand met vrouwelijke karaktertrekjes, homoseksueel individu/gay, lafhartig, angstig”.

De president zei dit alles tijdens een ceremonie om een federaal programma te lanceren m.b.t. de hervatting van het toerisme. Hij zei ook nog dat zijn leven op dit moment “niet leuk” is en dat hij “geen vrede kent”. Zonder te reppen over Joe Biden, zei hij dat er “buskruit” nodig is om zaken aan te pakken die niet door diplomatie kunnen worden opgelost, hiermee verwijzend naar de aangekondigde sancties in het geval dat de branden in het Amazonegebied niet grondig aangepakt worden.

Al deze uitspraken komen op een moment dat de president te horen kreeg dat zijn zoon Flávio aangeklaagd werd in de zaak van de ‘rachadinhas’, dat de kandidaten die hij steunt in de gemeentelijke verkiezingen het niet goed doen, en dat zijn politieke idool Donald Trump van de troon gestoten werd.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR

#JoeBiden #DonaldTrump #JairBolsonaro #JoãoDoria #Coronavirus #COVID19 #Coronavac #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page