top of page
  • Observer

De president wil een boycot tegen de krant Folha

FDSP-Bolso

President Bolsonaro reageerde bepaald nijdig op een bericht, gisteren in de krant Folha de São Paulo. Hij werd erin beschuldigd van het gebruik van ‘caixa dois’ (zwart geld, niet aangegeven of boekhoudkundig verwerkt) bij zijn verkiezingscampagne in 2018. Hij deed dit op zijn gebruikelijke manier via de sociale media waar hij een verdoken bedreiging uitte aan het adres van bedrijven die “publicitaire aankondigen plaatsen in dat krantje”.

Volgens de president “overschreed de Folha de São Paulo alle limieten en transformeerde zichzelf tot een ordinair pamflet, ten dienste van het canaille”. Hij voegde eraan toe “dat de leugens, iets waar de krant bekend voor is, het niveau van een riolering bereikten”. Hij besloot met te stellen: “Waar ik verbaasd over sta, is dat er nog altijd sponsors bestaan die nog steeds aankondigen plaatsen in dat krantje”.

Waar het om gaat

Haissander Souza de Paula, een ex-parlementaire raadgever van de minister voor Toerisme, Marcelo Álvaro Antônio, voor wie hij destijds campagneleider was als volksvertegenwoordiger in Vale do Rio Doce (Minas Gerais), zei in een getuigenis tegen de federale politie dat “hij denkt dat een deel van de fondsen (uit de ‘Fundo Partidário’ – partijfondsen, gevoed met geld van de belastingbetaler) bestemd voor vrouwelijke kandidaten, in werkelijkheid gebruikt werd voor de campagnes van Marcelo Álvaro Antônio en Jair Bolsonaro”. M.a.w. het ging wat die vrouwelijke kandidaten betreft voornamelijk om zogenaamde ‘laranjas’ (stromannen, in dit geval strovrouwen) die geen enkele kans maakten om verkozen te worden, maar wel meer geld konden opleveren uit het partijfonds.

In een in beslag genomen XL-plannetje met de naam ‘MarceloAlvaro.xlsx” wordt gerefereerd naar de levering van verkiezingsmateriaal voor de campagne van Bolsonaro met de verwijzing ‘out’. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het om zwart geld gaat.

De krant kwam gisteren terug op dit onderwerp en bevestigde dat de federale politie een suggestie deed voor een tweede onderzoek in het verhaal van het inzetten van ‘laranjas’ van de PSL (de partij van Bolsonaro), deze keer om de rekeningen van de minister van Toerisme, Marcelo Álvara Antônio’, onder de loep te leggen.

De president kan rekenen op de steun van de chef van Secom (Secretaria Especial de Comunicação Social) Fabio Wajngarten, die eveneens de sociale media gebruikte om kritiek te geven over de berichten in de pers die het gebruik van ‘caixa dois’ insinueren tijdens de campagne van Jair Bolsonaro. Hij suggereerde een publicitaire boycot tegen kranten die uitpakken met “dergelijke schandalen”. Via Instagram zei hij dat een deel van de Braziliaanse media “fake news berichten kopieert en dito krantenkoppen, en dat zij hierdoor hun respect verliezen en hun geloofwaardigheid, alsmede hun journalistieke ethiek”.

Bron

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FabioWajngarten #Instagram #ValedoRioDoce #MarceloÁlvaroAntônio #FolhadeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page