top of page
  • Observer

De president wordt steeds populairder

BolsoAgua

De nieuwste hoofdreportage van het weekblad Veja heeft als titel “A Construição de Pontes” (bruggen bouwen): “Na een periode van instabiliteit, komt er eindelijk een welgekomen periode van vrede tussen de drie machten”, zo staat er te lezen. Waar slaat dat nu op? Of men het nu eens is of niet met de allianties en motieven van president Bolsonaro: hij stuurt signalen uit van een ingrijpende transformatie, begon een dialoog met het parlement en toont respect voor het het hooggerechtshof STF.

Eerder dit jaar, werden de bedreigingen openlijk geuit. In april nam Bolsonaro nog deel aan een manifestatie voor de kazerne van de strijdkrachten in Brasília waar, naast andere eisen, gevraagd werd om het STF en het parlement te sluiten. Een maand later waarschuwde generaal Augusto Heleno, hoofd van het kabinet voor institutionele veiligheid, voor “onvoorspelbare gevolgen” indien het gerecht de inbeslagname van de GSM van Bolsonaro zou bevestigen (wat niet gebeurde). Maar dat lijkt allemaal vergeten en vergeven.

De vele uitstapjes van de president, de manier waarop hij zich tussen de bevolking profileert, legde geen windeieren op, ook al deed hij dat zonder rekening te houden met de aanbevelingen omtrent de pandemie van het coronavirus, of om op een opportunistische manier openbare werken te gaan inhuldigen in het noordoosten die door zijn voorgangers opgestart werden. Dit alles begint te weerspiegelen in peilingen.

Het bekende tijdschrift Exame liet er eentje uitvoeren door het bedrijf IdeiaBrasil. De resultaten liegen er niet om. Mochten de presidentsverkiezingen vandaag plaatsvinden, dan zou Jair Bolsonaro het pleit winnen op alle fronten. In de eerste kiesronde haalt hij 30% van de intentiestemmen, tegen 18% voor ex-president Lula, en 10% voor ex-minister Sérgio Moro. Ook aanwezig in de resultaten: Ciro Gomes met 9%, Luciano Huck met 5% en João Doria met 4%. Mocht er een tweede ronde komen, dan zou Sérgio Moro het meeste kansen hebben om tegen Bolsonaro uit te komen. In dat geval krijgt Moro 35%, en Bolsonaro 41%. Mocht het om João Doria gaan i.p.v. Moro, dan zou deze slechts 21% halen, tegen 42% voor Bolsonaro.

BolsoPovo

De peiling ging ook na hoe de ondervraagden stemmen volgens hun scholingsgraad en hun regio. Bolsonaro wint er in alle scenario’s, met een wat grotere voorsprong bij hen die de de lagere school afmaakten (37%). Ingedeeld volgens de regio krijgt hij 38% in het noorden, 35% in het centrum-westen en 31% in het noordoosten. De recente bezoeken van de president aan het noordoosten wierpen vruchten af in een gebied waar de meerderheid vroeger voor de arbeiderspartij stemde.

Onder de armsten gaan ook de meeste stemmen naar Bolsonaro, gevolgd door Ciro Gomes en Luciano Huck, elk met 18%. Het valt ook op dat Bolsonaro een grote meerderheid haalt bij diegenen die zichzelf als evangelisch omschrijven (45%).

De goedkeuring van de regering Bolsonaro steeg eveneens en bereikt nu 39%. De groep die de regering afwijst bestaat uit 42%.

Nog maar eens wordt hiermee duidelijk hoezeer de Brazilianen verdeeld zijn tussen zij die de regering steunen, en de anderen die er tegen zijn. De populariteit van Bolsonaro toont aan dat hij al zeker is van de tweede kiesronde, en dat de oppositie wel heel erg verwaterde.

Bron

Foto's: Isac Nóbrega - PR

#IdeiaBrasil #CiroGomes #AugustoHeleno #JairBolsonaro #JoãoDoria #Brasília #Exame #LucianoHuck #STF #BRNieuws #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page