top of page
  • Observer

De prioriteiten van hongerlijders


De krant Estadão wijst er vandaag op dat de regering Lula 3 een ernstige fout maakt door de vooroordelen van de bolsonaristen te versterken. De aanhangers van de vorige president benadrukten altijd (en doen dat nog steeds) dat de PT-leiding linkser en populistischer is dan ooit tevoren, Brazilië in de armen duwend van internationaal extreem links en het communisme. Die redenering vormde de basis van de extreemrechtse campagne in 2022 en is in staat om het vertrouwen van een flink aantal kiezers - die op Lula stemden om "erger te voorkomen", te ondermijnen.


In werkelijkheid zijn de partijen die tot nog toe het begrip "communisme" in hun vaandel hebben, dat al lang niet meer, maar de bolsonaristen blijven erover doordrammen. Lula voedt die zienswijze, vooral voor wie hem volgt op de sociale media. Hij wint er niets mee, maar wel de rechtse extremisten die uitvoerig ingaan op zijn verklaringen en houding tegenover China, Rusland en Europa, door te laten uitschijnen dat Oekraïne evenveel schuld heeft aan de oorlog dan Rusland die op een imperialistische manier het territorium van zijn buur schendt.


Lula nam, naast vele anderen, ook João Pedro Stedile mee naar China, de leider van de landloze beweging MST. Stedile, in tegenstelling tot de financiële markt, de media en gematigd rechts wachtte niet eens de cyclus van de eerste honderd dagen af van de nieuwe regring om productieve gronden in te nemen van Suzano, Embrapa en Incra. Minister Haddad (Financiën) heeft veel aan zijn kop maar door te onderhandelen met de MST maakt hij duidelijk dat de beweging weer aan kracht won en dat de regering welwillend is. Door het veroordelen van de invasies over te laten aan minister Alexandre Padilha (Institutionele Relaties), wordt het probleem niet opgelost.


De basis van de landbouwsector in het Parlement is geïrriteerd en kan erg veel roet in het eten gooien zodra er belangrijke beslissingen moeten genomen worden. Ze zijn nu trouwens al bezig met de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die de MST zal onderzoeken. Kamervoorzitter Arthur Lira gaf alvast zijn zegen.


Betekent dit, dat alles wat naar het hoofd geslingerd wordt van de landloze beweging, terecht is? Uiteraard niet, ook al liet PT-voorzitster Gleisi Hoffmann al weten dat zij de MST erbij wil om "de regering te verdedigen". De miljoenen hongerlijders van Brazilië kunnen erover meepraten."Terwijl de landeigenaren oorlog willen voeren, gaan wij kamperen met kapmes, sikkel en schoffel om het land voor te bereiden." Onder dit motto van strijd en solidariteit schonk de MST in Bahia (foto) deze donderdag meer dan 7 ton voedsel geproduceerd in landhervormingsgebieden aan het programma "Programa Bahia Sem Fome" (Bahia zonder honger).


In het totaal ging het om 7.000 kilo organische rijst en 700 kilo maniokmeel, afkomstig van coöperaties en meelfabrieken in de agrarische hervormingsnederzettingen. Voor de beweging is het programma ter bestrijding van honger een belangrijke actie die door de samenleving als geheel moet worden ondersteund en aangemoedigd.


Bahia Sem Fome is een programma van de staat Bahia om honger te bestrijden en, volgens de deelstaatregering, is het belangrijkste doel het bevorderen van voedsel- en voedingszekerheid in Bahia, waardoor mensen in sociaal kwetsbare situaties toegang krijgen tot voedsel in de kwaliteit en kwantiteit die nodig is om het mensenrecht op voldoende en gezond voedsel en voeding te garanderen, de ernstige voedselonzekerheid in de staat Bahia te verminderen, met een focus op extreem arme gezinnen op het platteland en in de stad.


Gouverneur Raquel Lyra (Pernambuco) ontvangt MST-vertegenwoordigers en praat over landelijke eisen.


Het is de bedoeling om de productie en toegang tot gezond voedsel te ondersteunen door een structuur op te zetten voor de productie. levering, distributie en regulering van de producten. Die structuur wordt gerealiseerd binnen de deelstaatregering door verscheidene sectoren: gemeenten, sociale- en volksbewegingen, particuliere initiatieven, het maatschappelijke middenveld, religieuze, vakbonds-, culturele en educatieve organisaties van het platteland en de stad worden betrokken.


Porto Alegre: Gedurende het jaar 2022 schonken gevestigde families en MST-coöperaties in Rio Grande do Sul meer dan 100 ton voedsel van de "Reforma Agrária Popular" aan gemeenschapskeukens en verenigingen van bewoners in de regio.


Dergelijke initiatieven (die ook bestaan in andere deelstaten) komen weinig of niet aan bod in de pers, maar verdienen wel aandacht en horen zeker thuis aan een van beide kanten van de weegschaal waarop de MST gewogen wordt door critici.


Curitiba: Ongeveer 20 ton voedsel van de MST wordt gedeeld met gezinnen die met uitzetting worden bedreigd.


Het zijn vooral de armen en de hongerlijders die op Lula stemden en die kunnen het niets schelen wie oorlog voert tegen wie op een ander continent. Lula liet nooit enige twijfel bestaan over zijn prioriteit, met name het leven van zijn minderbedeelde landgenoten verbeteren, zorgend voor werk en inkomen zodat er voedsel op tafel komt. Er is geen enkele bolsonarist of fascist die daar iets tegen kan hebben, maar ze springen er wel onmiddelijk bovenop als de Braziliaanse president voortdurend op reis gaat naar andere landen en er verklaringen aflegt die brandstof opleveren om vuur te stoken. Hongerlijders hebben andere prioriteiten.


Estadão - Brasil de Fato


Foto's: Fotos Públicas - Hesíodo Góes/Secom - Juliana Barbosa MST-PR

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page