top of page
  • Observer

De privileges van de togadragers: het kan (blijkbaar) niet op

STFPlenario

Een online-petitie vraagt dat er een einde gemaakt wordt aan de reisjes in eerste klasse van de ministers, in naam van de moraliteit, redelijkheid en efficiëntie in het gebruik van overheidsgeld. Eén enkel reisje heen & weer naar Rusland in mei van vorig jaar, door minister/rechter Dias Toffoli, kostte R$ 48.287,62 aan vliegtuigticketjes, en nog eens R$ 26.462,80 aan verblijfskosten. Dat is samen R$ 74.750,42; ofwel (aan de koers van vandaag € 16.600). De uitgaves zijn te vinden op de website Transparência van het eerbiedwaardige gerechtshof Supremo Tribunal Federal. Daar kan vastgesteld worden dat ministers, ambtenaren, magistraten, rechters en raadgevers samen R$ 735.303,84 (€ 163.400) besteedden aan vliegtuigticketjes in de eerste zes maanden van dit jaar, naast R$ 1,1 miljoen (€ 244.445) aan verblijfskosten. Deze totalen zijn respectievelijk 64% en 41% hoger dan de uitgaves voor dezelfde doeleinden in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Het instituut BRIDJE (Instituto Brasileiro de Desenvolvimento, Justiça e Equidade) besloot daarom een petitie in het leven te roepen om een einde te maken aan privileges zoals het reizen in de 1ste klasse door ministers van het STF. De petitie, hier te vinden, werd al 815.000 keer ondertekend. Het aantal blijft stijgen.

De tekst van de petitie wijst op het evidente contrast tussen de gemiddelde prijs van een 1ste klas ticket en een economisch ticketje dat door de meerderheid van de reizigers gebruikt wordt en slechts 10% bedraagt van het totaal van het eerste: “Brazilië is een van de landen met de slechtste inkomensverdeling ter wereld, waardoor machthebbers van luxe kunnen genieten, dit terwijl een grote meerderheid vecht voor een minimuminkomen om te kunnen overleven”, zo staat er te lezen.

Volgens BRIDJE zijn de ministers zich wel degelijk bewust van hun onverdedigbare privileges, maar het lijkt erop dat zij zich geen zorgen maken omtrent deze campagne.

Twee maanden geleden, op uitnodiging van de Israëlische staat om het STF te vertegenwoordigen, ging voorzitter Dias Toffoli op reis en verspilde, enkel aan verblijfskosten, R$ 20.687,76 (€ 5.000).

Dergelijke luxe reisjes vormen niet het enige privilege waar de ministers van genieten. In mei van dit jaar werd er een aanbesteding van bijna een half miljoen reais goedgekeurd, om precies te zijn R$ 481.720,88 (€ 107.050) om menu’s te kunnen samenstellen met kreeften, internationaal gerenommeerde wijnen, champagnes en andere peperdure hapjes & drankjes voor evenementen van het STF. Toch vinden zij dat normaal, denken dat een dergelijke houding en gedrag van hen verwacht wordt, zo zegt Maria Victória, een politieke wetenschapper, werkzaam bij BRIDJE.

Al die uitgaves werden vier jaar geleden goedgekeurd door het STF in een resolutie (norma 545/2015) waarbij het toegelaten is dat echtgenotes of de partner van een minister eveneens mag meereizen in eerste klasse, “indien zijn of haar aanwezigheid noodzakelijk wordt geacht”.

Maria Victória: “Langs de ene kant is dit alles een contradictie. Wanneer wij in ons eigen gezin te weinig geld hebben om de rekeningen te betalen, dan gaan we bezuinigen en bepalen welke uitgaves we kunnen schrappen. In een ontwikkelingsland zou het overheidsgeld nooit mogen gebruikt worden voor luxe-uitgaves. Langs de andere kant is er niets tegenstrijdig. Het is de natuurlijke gang van zaken. Landen die op economische vlak goed ontwikkeld zijn, slaagden daar net in omdat zij hun rekeningen kunnen beheren”.

Duidelijker kan een boodschap niet zijn.

Bron

Foto: Nelson Jr - SCO - STF

#Rusland #BraziliëNieuwsOnline #SupremoTribunalFederal #BRIDJE #DiasToffoli #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page