top of page
  • Observer

De PT en Hamas


Alexandre Padilha

De Israelische ambassadeur in Brazilië, Daniel Zonshine, liet weten dat hij een meer nadrukkelijk standpunt wil horen van de Braziliaanse regering met betrekking tot het conflict in de Gazastrook en de veroordeling van Hamas als een terroristische groepering. In een interview met het weekblad Veja zei hij: "Indien er een veroordeling komt, gevolgd door het woord 'maar', dan wordt het een moeilijke zaak". De diplomaat sprak ook over de toetreding van Iran tot de Brics, het land dat de vernietiging van Israël verdedigt, en dat - volgens hem - de aanval in de vorige dagen verdedigt en financiert. Zonshine is een ex-piloot van de Israelische luchtmacht en zei ook dat de oorlog tegen Hamas gevoerd wordt, en niet tegen de Palestijnen.


Nota over Hamas brengt de PT in verlegenheid


Een nota die in 2021 werd uitgegeven door tien PT-parlementariërs, waarin ze een standpunt innamen tegen de omschrijving van Hamas als een terroristische groepering, brengt de regering nu in verlegenheid. Twee leden van het tiental zijn nu minister: Alexandre Padilha (foto boven) - Institutionele Relaties, en Paulo Pimenta (foto hieronder) - Secretariaat voor Communicatie van de president van de republiek.


Paulo Pimenta

De brief verscheen nadat de Britse regering de islamitische beweging als terroristisch bestempelde. In de tekst staat te lezen dat "uiting gegeven wordt aan diepe ontevredenheid over de verklaring van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die Hamas omschreef als een terroristische organisatie."


Alexandre Padilha publiceerde vandaag bij X - voorheen Twitter - dat er nepnieuws circuleert op de netwerken. De periode dat die nota werd vrijgegeven was een acuut moment van de pandemie, waarbij de toegang tot hulpbronnen voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals in de conflictgebieden in het Midden-Oosten, bemoeilijkt werd. De minister betoogde ook dat hij het document destijds ondertekende om de spanning met de organisaties in het Midden-Oosten niet te vergroten, waardoor het nog moeilijker zou worden om de zorgacties van lokale overheden te garanderen of om internationale hulp te verkrijgen voor die locaties, hierbij verwijzend naar de gevoelige Gazastrook.


President Lula, momenteel regerend vanuit zijn residentie Palácio do Alvorado, na de chirurgische ingreep aan zijn heup, gebruikte wel het woord terroristen in zijn commentaar na de aanval van Hamas op Israël.


""Ik ben geschokt door de terroristische aanslagen die vandaag uitgevoerd werden tegen burgers in Israël, waarbij talloze slachtoffers vielen. Door mijn medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers, bevestig ik opnieuw mijn afwijzing van terrorisme in welke vorm dan ook", zo schreef Lula.


Veja


Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Antônio Cruz/Agência Brasil


2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page