top of page
  • Observer

De PT in crisis?

Had-Bols-Waf-Miauw

De eerste peiling na de eerste kiesronde, toont het grootste verschil aan tussen Jair Bolsonaro en Fernando Haddad met 16 percentuele punten, dit sinds 2002 toen er 26% verschil was tussen Lula en zijn toenmalige tegenstrever José Serra (PSDB). De uitslag veroorzaakte onrust bij de partijbonzen van de PT die in allerijl samenkwamen om naar een oplossing te zoeken, een zwak punt in de verdedigingsflanken van Bolsonaro.

Zij kwamen alvast tot het besluit dat de zaken anders moeten aangepakt worden. Hoe? Dat is vooralsnog onduidelijk. Volgens de partij domineerde de ex-president Lula de electorale discussies tot op het moment van de aanslag op Jair Bolsonaro. Sinds toen ging de populariteit van de ex-kapitein omhoog; hetzij door de gevolgen van die aanslag, door een zichzelf recupererende Bolsonaro op het ziekbed, hetzij door zijn polemische verklaringen.

Het voetvolk van de PSL-kandidaat reageerde massaal via de sociale netwerken (vooral via Whatsapp) en liet de ‘petistas’ perplex achter. Een van de partijbonzen: “Wij voerden een analoge campagne terwijl zij de digitale wereld beheersten. Zij beschikken over een technologie die wij niet meester zijn”, zo klinkt het.

Partijleiders die zich voorheen geen zorgen maakten over de verspreiding van fake news berichten, begonnen nu beschuldigingen te uiten in de richting van Bolsonaro en zijn volgers. Volgens was is het digitale mechanisme fundamenteel voor de vooruitgang van de ex-kapitein bij de lagere sociale klasse. Er doen tientallen theorieën de ronde over de vraag hoe Bolsonaro dit alles financierde. Hoe dan ook, de ‘petistas’ zijn het er in het algemeen over eens dat hun campagne voor de eerste kiesronde, faalde op de sociale media. Om dit om te keren werd alvast de hulp ingeroepen van de PSOL en Guilherme Boulos die hun sympathisanten zullen oproepen om het imago van Bolsonaro om te keren, o.m. door te zeggen dat hij tot de oude politiek behoort en al 27 jaren rondloopt in het parlement, en niet vies is van nepotisme.

Naast het ontwapenen van de tegenstrever op het internet, kijkt de arbeiderspartij ook aan tegen interne verschillen. Er bestaat een netwerk van interne intriges en machtsstrijd tussen partijleiders, parlementairen en campagnemedewerkers. Een van hen kwam alvast op de proppen met een brief die hij aan Lula liet bezorgen via zijn advocaten, twee weken voor de eerste ronde. In die brief stond een aanbeveling te lezen dat Haddad zijn tactiek om Bolsonaro aan te vallen, moest anticiperen. In werkelijkheid gebeurde dat pas later (uit angst om Geraldo Alckmin te bevoordelen) nadat de peilingen uitwezen dat Bolsonaro begon te stijgen, op de laatste dag van de propaganda uitzendingen. De briefschrijver drukte erop dat het niet zal lukken om stemmen te halen door de hand uit te steken naar de centrão partijen. Volgens hem moet Haddad er hard tegenaan gaan, stemmen verzamelen bij de armsten van het land die erg gelinkt zijn aan Lula, en door in te spelen op de werkloosheid: “Haddad moet hard optreden, keihard. Dat is niet zijn stijl, ik weet het, maar er is geen andere manier”.

De ‘petistas’ rond Haddad hopen erop dat ex-minister Jaques Wagner orde op zaken kan stellen, dit door zijn intelligentie en jarenlange ervaring in de politiek. Wagner is momenteel in São Paulo en ontmoette er Haddad. De PT-kandidaat nodigde Wagner nadien uit in zijn eigen woning, samen met schatbewaarder Emídio de Souza en vice-partijvoorzitter Márcio Macedo. Het viertal ontmoette partijvoorzitster Gleisi Hoffmann, maar zij werd niet uitgenodigd om deel te nemen aan de gesprekken.

Bron

#MárcioMacedo #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #JairBolsonaro #EmidiodeSouza #GleisiHoffmann #Whatsapp #PT #PSOL #JoséSerra #Lula #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page