top of page
  • Observer

De PT in de hoek

FDino

Anderhalf jaar nadat extreem-rechts aan de macht kwam in Brazilië, vinden er voorbereidende gesprekken plaats tussen diverse linkse leiders met de bedoeling om een nieuwe partij op te richten, en om het op te nemen tegen Bolsonaro in 2022, zo meldt de krant O Globo.

De PSB benaderde gouverneur Flávio Dino (PCdoB – Maranhão) opdat hij zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Carlos Siqueira, de leider van de PSB, nodigde de gouverneur uit om zich bij hen aan te sluiten. De PCdoB is een communistische partij en Flávio Dino (foto) zei eerder al dat het goed zou zijn om afstand te nemen van het klassieke hamer & sikkel symbool van de partij.

De gouverneur denkt eerder aan een samensmelting van beide partijen, wat toegang zou geven tot een kiesfonds van R$ 145 miljoen, meer dan de PSDB, DEM en PP samen recht op hebben, alsmede een pak meer zendtijd op de radio en televisie.

Volgens O Globo spreekt Flávio Dino over de “MDB van links” omdat hij erin gelooft dat een nieuwe partij vele ontevredenen zou aantrekken van andere partijen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Marcelo Freixo (PSOL) die klaagt over zijn partij.

Dino is bezig met de vorming van een breed oppositiefront en spreekt hiervoor met Freixo, Rodrigo Maia (DEM), Eduardo Leite (PSDB – gouverneur van Rio Grande do Sul) en met TV-presentator Luciano Huck. Hij zei ook al dat er een “schoonmaak” nodig is bij de politieke partijen en dat hij die verwacht na de gemeentelijke verkiezingen, op het einde van dit jaar.

O Globo schrijft ook dat de moeilijkheden om een nieuwe partij op te richten voornamelijk bestaan uit de PT en de PDT die zelf willen opkomen tegen Bolsonaro. Flávio Dino sprak hierover met Lula omdat hij erin gelooft dat Bolsonaro niet kan overwonnen worden door afstand te nemen van het lulisme, maar tot op dit moment wil de arbeiderspartij met een eigen kandidaat uitpakken in 2022.

De gemeenteraadsverkiezingen voorspellen ook niet veel goeds voor links. Dino denkt dat links in alle Braziliaanse hoofdsteden kan verliezen, zich baserend op de pré-kandidaturen die tot nog toe bekend zijn.

São Paulo

In São Paulo, de grootste en meest belangrijke Braziliaanse stad, ziet het er ook niet goed uit voor de PT. De PSOL duidde gisteren Guilherme Boulos aan als kandidaat burgemeester, samen met volksvertegenwoordigster Luiza Erundina (zelfde partij) om Bruno Cavas (PSDB) op te volgen.


BoulosErundinaFB

Buiten Jilmar Tatto zelf, de kandidaat van de PT, gelooft niemand binnen de partij dat hij een kans maakt. Het is nu al een publiek geheim dat de meesten binnen de PT, inclusief in nauwe kringen van Lula, op Boulos zullen stemmen. Het verhaal zou er enigszins anders kunnen uitzien, mocht Fernando Haddad bereid zijn om mee te doen, maar dat zal niet gebeuren. Haddad is ervan overtuigd dat hij het niet zou halen, en zegt dat hij wil afwachten tot in 2022. Hij zegt ook dat hij Lula steunt, maar iedereen weet dat die geen kandidaat meer kan zijn. Bovendien laat Lula zelf al horen dat hij zich meer wil bezighouden met de rest van zijn eigen leven. Lula is ook een straatfiguur, iemand die het goed doet als hij onder de mensen komt, iets wat onmogelijk werd door de pandemie. Het blijft in zijn geval dan ook bij wat gepruttel via Twitter, en een sporadisch interview via het internet.

De PT wordt stilaan in de hoek gedrumd.

Bron

Foto's: Facebook / Fotos Públicas - Jaélcio Santana

#BraziliëNieuwsOnline #PDT #FlávioDino #CarlosSiqueira #LuizaErundina #PSD #PT #PCdoB #JilmarTatto #MarceloFreixo #PSOL #Lula #RodrigoMaia #LucianoHuck #OGlobo #MDB #GuilhermeBoulos #EduardoLeite

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page