top of page
  • Observer

De PT moet zijn demonen een bezoekje brengen

Gilberto-Carvalho

Ex-minister en historische ‘petista’ Gilberto Carvalho (67 – foto) geeft toe dat de arbeiderspartij enkele “problemen moet oplossen” die de Braziliaanse maatschappij “kwetsten, beledigden en teleurstelden”. Volgens Carvalho werd het ‘anti-petisme’ gevoed door leugens zoals de suggestie dat hun regering het land zou omvormen “tot een tweede Venezuela”, of een “kit gay zou uitdelen tegen de familie”. Anderzijds geeft hij toe dat de stembussen een boodschap overbrachten opdat de partij “een bezoekje zou brengen aan zijn eigen demonen”. Carvalho zegt dit alles tijdens een lang interview door BBC News Brasil waarin hij het ook heeft over Noam Chomsky, Lula, Ciro Gomes en buurland Venezuela. Een lezing van het interview geeft een goed inzicht over de denkwijze van de partij. U leest hier een kort uittreksel.

Carvalho: “Onze samenleving met de traditionele politiek, de financiering van onze campagnes door bedrijven, samengaande met corruptie door de manier van het innen van de gelden waarbij sommige personen zich verrijkten, alhoewel erg weinig mensen, maar het gebeurde. Dat moeten we onder ogen zien, hetgeen ik omschrijf als een bezoek brengen aan onze demonen”.

Over Bolsonaro en de boodschap van zijn overwinning aan de PT

“Ik heb de indruk dat een meer definitief antwoord op deze uitslag tijd zal kosten, dit omwille van de grote verandering die dit electorale proces met zich meebracht, vooral op het vlak van communicatie met de kiezer. Nu beseffen we dat een groot deel van de mobilisatie van hun denken, gemotiveerd werd via de sociale media, voornamelijk Facebook en Whatsapp. De boodschap werd overgebracht op een gekwalificeerde manier met een psycho-sociale inhoud die de mensen animeerde, interesseerde, een grote verbetering met alles wat voorheen gebeurde.

Ironisch genoeg was een een anti-politieke boodschap uitgaande van ervaren politici. Buiten Paulo Guedes gaat het om oudgedienden. Bolsonaro zit al 26 jaren in het parlement, Magno Malta ik-weet-niet-hoeveel jaren, idem voor Onyx Lorenzoni (beiden zijn politiek actief sinds de jaren negentig), en het gaat om slechte politiek, zoals de verschrikkelijke religieuze manipulatie van Magno Malta. Het is aan ons om enkele boodschappen te begrijpen, te beginnen met het feit dat we terug contact moeten opnemen met onze basis, de periferie, zij die genieten van onze sociale politiek. Ik denk niet dat zij voldoende op de hoogte waren van de natuur van deze sociale voordelen, van ons project. Er bestaat in werkelijkheid een uitnodiging opdat de partij zich zou bezinnen over zijn professionele praktijken, zijn relatie met corruptie, de manier waarop politiek bedreven wordt, het gebruikelijke ‘toma lá da cá’ principe. Het is een uitnodiging om de arrogantie achter ons te laten, en om de nederigheid op te brengen om te erkennen dat deze nieuwe energie die opkwam tijdens de tweede kiesronde, niet past in één partij. Het is een uitnodiging om een front te vormen die niet alleen formeel uit partijen bestaat”.

Voor het volledige interview, klik hier.

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#CiroGomes #MagnoMalta #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #NoamChomsky #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #PauloGuedes #GilbertoCarvalho #BBCBrasil #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page