top of page
  • Observer

De rijzende sterren van Bahia

Costa-AcmNeto

De gouverneur van de staat Bahia Rui Costa, waarvan u gisteren een samenvatting kon lezen van het interview dat hij toestond aan het weekblad Veja, vormde in het begin van dit jaar het onderwerp van een gerucht, een fake news bericht dat de sociale netwerken overspoelde. In het bericht werd gesuggereerd dat hij pogingen ondernam om de noordoostelijke deelstaten van Brazilië te verenigen om samen te werken aan oplossingen van hun problemen. Daarbij werd vermeld dat hij zichzelf als “president van het noordoosten” zou uitroepen, en hierdoor de net geïnstalleerde president Bolsonaro en zijn minister van justitie Sérgio Moro, uitdaagde.

“President van het noodoosten” was een leugen. Maar president van de republiek, wie weet. Langzaam maar zeker schuift hij op naar een positie waarin hij door zijn partij (de PT) als een optie geldt als kandidaat voor de verkiezingen van 2022, iets wat hij ook toegeeft in het interview door Veja. De partij verloor de veldslag met Fernando Haddad, en de naam van ex-burgemeester wordt door sommige partijleden dan ook als normaal beschouwd voor een nieuwe kandidatuur. De gouverneur van Bahia betekent echter een alternatief, net omdat hij een regio vertegenwoordigt waar de PT erg sterk staat en de meeste stemmen haalde.

In zijn profiel op de sociale netwerken wordt Costa door zijn kiezers reeds aangesproken als “toekomstige president”, en ziet zich verplicht om protocollaire antwoorden te geven als “Op dit moment ligt de focus van ons werk op de ontwikkeling van Bahia en de verdediging van het noordoosten”. De lokale partijvoorzitter (PT) Everaldo Anunciação gaat akkoord: “Als lid van de PT en als Baiano, stimuleert dit ons enthousiasme. Maar we blijven met twee voeten op de grond staan. Dit (president worden) staat echter nog niet meteen op zijn verlanglijstje en op dat van de PT”.

Costa werd gouverneur van Bahia in 2014, op een verrassende manier. Alle verwachtingen gingen toen naar tegenstrever Paulo Souto (DEM). Rui Costa werd toen nog beschouwd als de “poste” van de vorige gouverneur Jaques Wagner (Poste betekent in deze context een politieke kandidaat met een kleine uitstraling, verstoken van gevoel voor initiatief, afhankelijk, manipuleerbaar, onderdanig. O.m. Fernando Haddad werd eveneens als “poste van Lula” bestempeld door zijn tegenstrevers). Er kwam echter een ommekeer en de PT won hierdoor voor de derde keer in Bahia. Vorig jaar werd hij met gemak opnieuw verkozen en haalde 75% van de stemmen.

Vandaag kan de ‘petista’ rekenen op de steun van de bevolking: zijn populariteitsgraad bedraagt 68%, dit volgens een peiling van Paraná Pesquisas. Costa wordt gesteund door andere centrum-linkse partijen, en is erg efficiënt in zijn beheer. Hierdoor won hij het respect van de Baiaanse samenleving, aldus Everaldo Anunciação. Doe populariteit hielp ook andere lokale PT-kandidaten vooruit, zowel op deelstaatniveau als in de Kamer. Jaques Wagner bekwam een zetel in de Senaat. De naam van deze laatste werd overwogen door de PT om Lula te vervangen, maar uiteindelijk viel de keuze op Fernando Haddad.

De hoofdstad, een steen in de schoen van de gouverneur

Vooraleer Rui Costa kan dromen van het presidentiële lint, moet er een ander obstakel overwonnen worden, met name de strijd voor het burgemeesterschap in Salvador, de hoofdstad van zijn deelstaat. Zijn populariteit, noch die van Jaques Wagner, leidde tot een overwinning in die stad. Net als bij Costa ging de sjerp van de burgemeester naar ACM Neto (DEM) die in 2016 met gemak opnieuw verkozen werd, met 73% van de stemmen.

Neto kan zich echter niet nog eens kandidaat stellen als burgemeester (beperkt tot 2 ambtstermijnen) maar zal naar verwachting gouverneur willen worden in 2022. Zijn populariteit steeg 1,3% in de voorbije zes maanden: hij wordt nu goedgekeurd door 74,3% van de bevolking.

Zowel Rui Costa als ACM Neto werden zwaargewichten, namen die erg veel betekenen voor de respectievelijke partijen die zij vertegenwoordigen, de linkse PT en de centrum-rechtse DEM (de partij van o.m. Kamervoorzitter Rodrigo Maia).

De uitspraak van Costa in het interview met het blad Veja (de toekomst van de PT is niet verbonden aan namen, noch die van Haddad, noch die van anderen) kan dus niet echt ernstig genomen worden. Namen, of liever persoonlijkheden, maken wel degelijk een verschil. Het loopt pas fout wanneer een persoonlijkheid verheven wordt tot een personencultus.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Max Haack - Agecom

#BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ACMNeto #JaquesWagner #DEM #JairBolsonaro #RuiCosta #PT #PauloSouto #Bahia #EveraldoAnunciação #Salvador #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page