top of page
  • Observer

De rode lijn

RedLine

Voor vele Brazilianen overschreed president Bolsonaro al lang de rode lijn. Voor de leiders van de centrumpartijen (Centraõ), een allegaartje van weinig zeggende strekkingen, maar wel van aanzienlijk belang in het parlement, bestaat er nog een kleine marge voor zijn non-regering. Die marge werd echter kleiner in de voorbije dagen.

Marcelo Ramos (PL), vice-Kamervoorzitter, zei over de nieuwe zorgminister Marcelo Queiroga (reeds de vierde!): “Met hem zullen we geen geduld meer opbrengen”, en: “Hij heeft de keuze: scoren of scoren. De situatie laat het niet meer toe dat een minister van Gezondheid tijd krijgt om te leren hoe hij zich moet gedragen als minister”.


QueirogaPazuello

Cardioloog Queiroga is de opvolger van generaal Eduardo Pazuello. De arts verdedigde eerder al de vaccinatie van de bevolking en het houden van sociale afstand om de pandemie in te dijken. Geïnterviewd door CNN Brasil zei hij wel dat een lockdown enkel mag toegepast worden in extreme omstandigheden, en dat dit geen politiek mag zijn van de regering. Hij zei ook dat enkele economische aspecten in acht moeten genomen worden, en dat een zorgminister de politiek van de regering moet uitvoeren.

De commentaren op de traditionele en sociale media logen er niet om: Gaat het weer om een ruil van zes voor een half dozijn? Van hetzelfde laken een pak? De extreme omstandigheden zijn er al, in gans Brazilië.

De rode lijn

De rode lijn, aldus Ramos, is de vaccinatie tegen covid-19. Volgens de volksvertegenwoordiger kunnen de centrumpartijen de president niet blijven steunen als het vaccinatieprogramma niet van de grond komt: “Hij (Queiroga) krijgt onze steun en we duimen ervoor dat hij succes heeft, maar als hij zich vergist, dan betekent dat opnieuw de dood van duizenden Brazilianen”.

De leiders van de centrumpartijen, met een bang hart vooruitkijkend naar desastreuze verkiezingen, beseffen maar al te goed dat het beleid in de gezondheidszorg een ommekeer nodig heeft, een koerswijziging die onmogelijk bleek onder generaal Pazuello. Diverse namen van plaatsvervangers werden door hen gesuggereerd, maar die werden allemaal geweigerd door Bolsonaro die de voorkeur gaf aan Queiroga, enkel maar omdat deze aanbevolen werd door zoon en senator Flávio. Queiroga is goed bevriend met de schoonvader van Flávio.

De nieuwste Datafolha peiling laat er geen twijfel over bestaan. 54% van de ondervraagden vindt het beleid van de president tegen de pandemie, slecht of zeer slecht.In januari was dat nog 48%. Dezelfde peiling wijst ook uit dat 43% de president aanwijst als de voornaamste verantwoordelijke voor de huidige situatie; slechts 17% schuift de schuld op de nek van de gouverneurs. Last but not least: het percentage van de Brazilianen die vinden dat Bolsonaro niet bekwaam is om het land te leiden, steeg van 50% naar 56%.

São Paulo

Donderdag kwam het nieuws: Renan Cardoso, een jongeman van 22, overleed (vorige zaterdag 13 maart) in São Paulo aan de gevolgen van covid-19, op zich eentje van de vele duizenden slachtoffers, maar wel de eerste van tientallen die er niet meer tijdig in slagen om opgenomen te worden in de IC-afdeling van een of ander hospitaal. Dat totaal liep toen al op tot 79. Bruno Covas kondigde aan tijdens een persconferentie dat hij vijf feestdagen anticipeert op 26 maart, waaronder twee feestdagen van 2022. Dit betekent dat de inwoners van São Paulo kunnen “genieten” (lees: thuisblijven) gedurende 10 dagen (met het risico dat velen dit als een onverwachte vakantie gaan beschouwen met alle gevolgen van dien: enkele dagen aan de kust of ergens in het binnenland, vergetend dat het virus kan meereizen). Hij sprak ook over “ramphospitalen”, niet meer over veldhospitalen, en zei dat er inmiddels 400 patiënten lagen te wachten op een IC-bed. Ook wie het zich kan veroorloven, is niet bestand tegen het virus. Ex-gouverneur van Goiás, Helenês Cândido (85) overleed in een ambulance, terwijl hij vervoerd werd van Santa Helena de Goiás naar Caldas Novas, in de hoop daar nog een IC-bed te vinden. Eerder dit jaar (januari) overleed ook een andere ex-gouverneur van die staat, met name Maguito Vilela. Hij was nog maar 71 en was nu burgemeester van de hoofdstad Goiânia.

Senator Major Olimpio

Het nieuws van het overlijden van senator Major Olimpio (58) schokte de politieke wereld op dezelfde dag. Hij werd in het begin van deze maand opgenomen in het hospitaal São Camilo (São Paulo) en kreeg er zuurstof toegediend. Minstens 4 medewerkers van zijn kabinet testten eveneens positief, een van zijn raadgevers verkeert in een ernstige toestand.


Major-Olimpio

Olimpio werd verkozen in 2018 met een record aantal stemmen. In 2019 kreeg hij de titel toegekend als de beste senator, de premie “Congresso em Foco”. Op het internet was hij geliefd omdat hij er altijd het milieu verdedigde. Hij was lid van de partij PSL (Partido Social Liberal).

Hij is al de derde senator die om het leven komt door covid-19, maar de impact was deze keer groter en er gaan alsmaar meer boze blikken vanuit het parlement in de richting van de president. Ook wordt er al gesproken over een CPI (parlementaire onderzoekscommissie) over de aanpak van de federale regering van de pandemie.

Druk op de begrafenissector

SetFunera

Naarmate het virus zich verder verspreidt in Brazilië, worden records verbroken. Naast de druk en de gevolgen voor de gezondheidssector, dreigt ook de begrafenisinfrastructuur in elkaar te storten. Om dramatische scenes te voorkomen, zoals lange files met begrafenisvoertuigen voor de poorten van de kerkhoven, het delven van massagraven en het ontbreken van bepaalde items zoals doodskisten, werd er alarm geslagen door Abredif (Associação de Empresas e Diretores do Setor Funerário) die naar al hun leden een rampenplan stuurde. Een van de aanbevelingen bestaat erin om de voorraad kisten te verdrievoudigen, alsmede beschermend materiaal zoals handschoenen, urnes en maskers. Ook wordt aangeraden om meer mankrachten op te trommelen, een macabere actie maar nodig gezien de stijging van de cijfers.

Oorlog tegen de president

Bolnaro

Bolsonaro reageerde op al het slechte covid nieuws: “Overal in de wereld sterven mensen, maar hier werd het een oorlog tegen de president”, en: “Volzette IC-afdelingen? Het lijkt wel of de vele sterfgevallen enkel te wijten zijn aan covid-19 en niet meer aan andere ziektes”.

Portugese woordenschat

De Braziliaanse media reageren massaal op Bolsonaro, elke in zijn eigen woorden. Een voorbeeld:

Ignóbil. Basculho. Baixo. Repugnante. Canalha. Deplorável. Mesquinho. Patife. Ordinário. Reles. Pulha. Sórdido. Torpe. Velhaco. Abominável. Detestável. Ralé. Biltre. Infame. Bandalho. Aberração. Calhorda…

BolsoPalavroes

Ten eerste: het gaat allemaal om scheldwoorden. Ten tweede: de “schattige woordjes” werden allemaal (meer dan 150) op een rijtje gezet door columniste Mariliz Pereira Jorge (Folha de São Paulo) om president Bolsonaro te omschrijven.

YouTuber Felipe Neto gebruikte slechts één woord (genocida – massamoordenaar) en kreeg wat later de politie op bezoek, op verzoek van zoon Carlos Bolsonaro die vond dat zijn vader beledigd werd. Mag Mariliz zich nu aan een bezoek verwachten van de Braziliaanse strijdkrachten? Mocht dat gebeuren, dan leest u het hier.

Ex-presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT) beschikt eveneens over een rijke woordenschat die hij regelmatig gebruikt om af te geven op zijn politieke tegenstanders, waaronder (niet in het minst) Jair Bolsonaro. Een interview door Radio Tupinambá (Sobral – Ceará) in november van vorig jaar, waarin hij de president uitmaakte voor een “dief”, vormde een aanleiding voor Bolsonaro om de federale politie in te schakelen die een onderzoek opstartte tegen Gomes. Dat onderzoek was een opdracht van de “verschrikkelijke evangelische” minister van Justitie André Mendonça, op verzoek van de president in hoogsteigen persoon. Mendonça, zo liet Bolsonaro weten in de voorbije week, zal de opvolger worden van minister Marco Aurélio Mello bij het hooggerechtshof STF. Mello wordt dit jaar 75 en moet verplicht met pensioen. Gomes reageerde laconiek op het onderzoek en verklaarde: “De pogingen van Bolsonaro om de oppositie en zijn tegenstrevers te intimideren zijn erg zwaar. Ik interpreteer dit als een daad van wanhoop van iemand die zijn eigen imago dag na dag ziet afbrokkelen omwille van het criminele beleid dat hij voert tegen de pandemie”.

De pandemie

Het ministerie van Gezondheid vroeg de voorraad op bij de producenten van geneesmiddelen die nodig zijn om patiënten te behandelen in de IC-afdelingen van de publieke hospitalen. Hierdoor blijven de privé-hospitalen op hun honger zitten en dreigt er een ernstig tekort. In sommige van die hospitalen is de voorraad zodanig geslonken dat men nog maximum 48 uren verder kan. Het gaat vooral om pijnstillers, kalmerende middelen en spierblokkers. Specialisten uit de medische sector waarschuwen voor een forse stijging van het aantal doden indien de voorraden niet snel aangevuld worden.

De jongste cijfers (vrijdagavond): 290.525 doden en 11.877.009 besmettingen sinds het begin van de uitbraak, een jaar geleden. Het gemiddelde aantal doden per dag bedraagt nu meer dan 2.000.

Verscheidene deelstaten kondigden een forse verstrenging aan van de beperkende maatregelen. In Bahia werd de avondklok uitgebreid: vanaf maandag mag niemand meer de straat op na 18u, tot 5u ‘s ochtends.


MelhorLugar

President Bolsonaro schakelde het hooggerechtshof in om decreten, uitgevaardigd in Bahia, Rio Grande do Sul en het Federaal District, nietig te verklaren. Hij vergeleek de beperkingen met de “staat van beleg” wat hem een bezorgd telefoontje opleverde van STF-voorzitter Luiz Fux. Rui Costa (PT), gouverneur van Bahia liet weten dat hij de procureur-generaal van zijn staat inschakelt om de actie van de president om te keren: “De president van de republiek bevestigt door zijn houding dat hij een bondgenoot is van het virus in Brazilië. Door zijn gedrag veroorzaakte hij een golf van dodelijke slachtoffers. Het is hij die er verantwoordelijk voor is dat de economie verlamd werd, dat alle handel gesloten werd, en voor de groei van de werkloosheid. Hij helpt niet, integendeel, hij staat erop om hindernissen op te werpen. Het is inmiddels wel bewezen in gans de wereld dat er maar twee dingen zijn die een einde kunnen maken aan de pandemie: de vaccinatie van de bevolking en het bewaren van sociale afstanden”.

Vaccinatie: tot gisterenavond kregen 11.492.854 Brazilianen hun eerste spuitje; dat is 5,43% van de bevolking. 4.122.203 mensen kregen de 2de dosis toegediend, ofwel 1,95%.

De maand maart heeft nog 11 dagen te gaan maar is nu al de dodelijkste maand sinds de uitbraak, met meer dan 35.500 doden. In juli van vorig jaar stierven 32.912 Brazilianen door covid-19. Specialisten vrezen dat dit record nog eens zal sneuvelen. De meeste doden vielen in Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina en Rondônia.

De stichting Fiocruz verklaarde deze week dat Brazilië de grootste instorting meemaakt van de gezondheidszorg in zijn geschiedenis. Zij voorspellen nog een verslechtering van de pandemie in 23 (van 27) staten en in het Federaal District.

Epidemiologe Ethel Maciel (federale universiteit Espírito Santo): “De Braziliaanse regering faalde bij haar burgers. Dat is volgens mij de zin die alles samenvat. Het is een mengeling van incompetentie en verwaarlozing, want er zijn genoeg mensen in Brazilië met de nodige technische bekwaamheden die blij zouden zijn om de regering bij te staan in deze strijd”, zo vindt zij: “Maar de regering wil niet geholpen worden, integendeel, ze bemoeilijkt de controle terwijl de deelstaten maatregelen nemen. Brazilië beleeft zijn slechtste moment, de grootste sanitaire crisis in de geschiedenis. De ineenstorting is al een feit. Het is belangrijk dat de mensen dit begrijpen: de gezondheidszorg van Brazilië stortte in elkaar, simultaan, in alle staten.

Politiek

Is er nog iemand geïnteresseerd in politiek onder dergelijke omstandigheden? Blijkbaar wel. Niet alleen dat, er wordt druk gespeculeerd over de toekomst. Als Bolsonaro het volhoudt tot het einde van 2022, tegen wie zal hij het dan moeten opnemen in zijn poging op opnieuw verkozen te worden? Een van zijn toekomstige tegenstanders is zijn voormalige zorgminister Luiz Henrique Mandetta (DEM). Die verklaart op de gele bladzijden van het weekblad Veja dat hij kandidaat zal zijn als er “eensgezindheid” bestaat over zijn naam. Over de pandemie en de aanpak van de regering is hij kort en duidelijk: “Als Brazilië verder gaat op deze verkeerde weg, dan komt er een derde en vierde stam van het virus. Een van die varianten kan resistent zijn tegen het virus en dan zullen de cijfers niet meer te tellen zijn. Er wordt een smerig biologisch spel gespeeld. Voor ons staat een groot vraagteken, achter ons de geur van vers gedolven graven op het kerkhof”.


LHMandetta

Spijt

Ik werd zorgminister omdat mij beloofd werd dat het werk 100% technisch zou zijn, en omdat de mensen in mijn nauwe kring goed bekend waren met de SUS (publieke gezondheidszorg). Toen de pandemie eraan kwam, en er moest gekozen worden tussen leven en dood, koos Bolsonaro voor het tweede.

Lula

Of de PT kansen heeft om terug aan de macht te komen? Ik baseer mij niet op nachtmerries. Lula verontschuldigde zich niet, deed helemaal niets. Moeten we hem straks nog een schadevergoeding betalen? Wil dat zeggen dat er geen cartel bestond van ondernemers? Wat er echt op het spel stond in 2018 was vergiffenis voor de PT, voor de kleptocratie en het circus van verschrikking dat hen omcirkelde. Ik wil er nu niet aan denken dat Fernando Haddad of Lula terug op de proppen komt. Ik zal er voor vechten dat dit niet gebeurt.

Economie

Op het vlak van economie vormen Bolsonaro en Lula een Siamese tweeling, maar met een tegengesteld signaal. Tegenwoordig is het de neger tegenover de blanke, gay tegen hetero, boeren tegen indianen. Brazilië staat blijkbaar niet op de agenda. Op het vlak van economie stellen ze hetzelfde voor. Elk van hen kapitaliseert voor zichzelf, denkt aan de volgende verkiezingen, niet aan de volgende generaties. Het moet maar eens gedaan zijn met de politiek op korte termijn, met een populistische aanpak. Het is dat wat we de jongste jaren zagen, een democratie en een parlement dat gebaseerd is op “voor wat hoort wat”.

Bronnen: Estadão – Folha de São Paulo – Diário do Centro do Mundo – G1 – Veja – CNN Brasil

Foto's: Fotos Públicas - Fernando Crispim - Amazonia Real - Marcelo Seabra / Agência Pará / Twitter / Clauber Cleber Caetano - Júlio Nascimento - PR / Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#EduardoPazuello #CiroGomes #FelipeNeto #CNNBrasil #Datafolha #FernandoHaddad #MajorOlímpio #JairBolsonaro #RuiCosta #MarceloRamos #MaguitoVilela #Fiocruz #LuizHenriqueMandetta #FolhadeSãoPaulo #FlávioBolsonaro #Lula #Bahia #MarceloQueiroga #BRNieuws #HelenêsCândido #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page