top of page
  • Observer

De rol van de “Primeira Dama”

LulaJanjaTWTTR

Gedurende het programma Em Pauta, van GloboNews, vorige vrijdag (11), gaf de journaliste Eliane Catanhêde kritiek op de rol van de toekomstige “Primeira Dama” (first lady) Janja Lula da Silva in de overgangsregering. De sociologe, echtgenote van verkozen president Lula, cooördineert de technische ploeg, verantwoordelijk voor de voorbereiding van de ceremonie van de inauguratie. Volgens Catanhêde zou Janja haar rol moeten beperken tot de slaapkamer van het koppel.

De journaliste citeerde ex-primeira dama Ruth Cardoso – vrouw van ex-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB), overleden in 2008 – als een voorbeeld dat Janja zou moeten volgen. Tijdens de verkiezingen van 2010 omschreef Catanhêde de PSDB als een massapartij, maar dan wel “een geurige massa”, waarna zij beschuldigd werd van vooroordelen en elitarisme.

“Ik denk dat Ruth Cardoso een goed voorbeeld was van een first lady, die, net als Janja, een eigen uitstraling had, les gaf aan de universiteit, een bijzonder gerespecteerde vrouw in haar vakgebied was en zorgde voor de Solidariteitsgemeenschap. Maar ze had geen rol, noch een stem in politieke beslissingen. Als dat wel zo was, dan bleef dat beperkt tot de sleutels van de slaapkamer van het koppel”.

De woorden van de journaliste veroorzaakten een golf van verontwaardiging op de sociale media. “Respect voor Janja” stond op de eerste plaats van de sleutelwoorden die het meest commentaar kregen, gisteren zaterdag, met meer dan 10 miljoen vermeldingen. Gleisi Hoffmann, de voorzitster van de arbeiderspartij PT was een van de eersten om te reageren. In die zin hekelde ze het “machisme dat ingebed zit in de hoofden van zogenaamde verlichte vrouwen” en classificeerde de uitspraak als “verachtelijk”.

“De tijd van de bescheiden first ladies en het huishouden is voorbij”, aldus volksvertegenwoordiger Alexandre Padilha (PT), verwijzend naar Marcela, echtgenote van ex-president Michel Temer. Hij verklaarde verder dat Janja “niet zal buigen voor de constante pogingen om haar in een conservatieve en vrouwenhatende rol te plaatsen.”

“Machismo is een gruwel. Als het van een vrouw komt, is het een afwijking”, aldus zangeres Zélia Duncan. “Vrouwen hebben volledige autonomie om deel te nemen aan besluitvormingsruimten zonder de goedkeuring van mannen”, zei professor Ana Estela Haddad (echtgenote van Fernando Haddad), ter ondersteuning van Janja.

Bron

Foto: Twitter

#ElianeCatanhêde #AlexandrePadilha #MarcelaTemer #AnaEstelaHaddad #FernandoHaddad #Janja #GleisiHoffmann #EmPauta #FernandoHenriqueCardoso #RuthCardoso #PT #GloboNews #MichelTemer #Lula #BRNieuws

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page