top of page
  • Observer

De schuld van een “schandalig gerechtelijk manoeuver”

52378903484_510db7207a_c

Vicepresident Hamilton Mourão (Republicanos), verkozen senator voor Rio Grande do Sul, bevestigde gisteren dat een eventuele staatsgreep met medewerking van de strijdkrachten, Brazilië in een “moeilijke situatie” zou plaatsen tegenover de internationale gemeenschap.

Hij twitterde dat de verontwaardiging van de manifestanten, tegenover de overwinning van Luíz Inácio Lula da Silva (PT) in de presidentiële wedloop, legitiem is, maar dat de acties op een vredevolle manier moeten verlopen. Voor de vicepresident bestaat het probleem erin dat Brazilië de annulatie van de processen tegen Lula aanvaardde, in maart van 2021.

“Brazilianen, er heerst vandaag een gevoel van frustratie, maar het probleem ontstond toen wij passief het schandalige gerechtelijke manoeuver accepteerden dat, onder een schamelige argumentatie en na vijf jaren, de processen en de daaruit voortvloeiende veroordelingen van Lula annuleerden”.

“Nu wil men dat de gewapende strijdkrachten een staatsgreep plegen en het land in een moeilijke situatie plaatsen tegenover de internationale gemeenschap”, zo ging hij verder.

Mourão sprak over de uitgave van een manifest om vreedzame protesten te verdedigen, en waarin het vermogen van rechts Brazilië om “puur linkse” agenda’s in het parlement te blokkeren, bevestigd wordt. Volgens de vicepresident is het mogelijk om “in 2026 veel sterker terug te keren”.

“In een nederlaag moeten we trots en uitdagend blijven”, zo zei hij ook, verwijzend naar een uitspraak van de voormalige Britse premier Winston Churchill.

Bolsonaro doet een oproep

President Jair Bolsonaro publiceerde gisterenavond een video waarin hij zijn aanhangers vraagt ​​om de wegen vrij te maken, versperd uit protest tegen de overwinning van Lula.

BLSLV

Hij zei dat andere vormen van protesten op pleinen of openbare plaatsen bij het “democratische spel” horen, en gaf geen commentaar op de coup-achtige inhoud van de protesten.

De president riep zijn supporters op om “niet slecht over hem te denken” vanwege zijn verzoek, en gaf kritiek op de blokkades: “Ik wil een beroep doen op jullie: maak de snelwegen vrij, dit maakt volgens mij geen deel uit van legitieme demonstraties. Laten we onze legitimiteit hier niet verliezen”.

Bronnen: CNN BrasilFolha de São Paulo

Foto's: Bruno Batista/ VPR - Facebook

#BRNieuws #HamiltonMourão #JairBolsonaro #WinstonChurchill

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page