top of page
  • Observer

De schuldbelijdenis

Palacio-Guanabara

Ex-gouverneur van Rio de Janeiro Sérgio Cabral gaf voor de eerste keer toe bij een nieuwe getuigenis, afgelegd voor het federale openbare ministerie, dat hij smeergeld ontving tijdens zijn ambtstermijn. Hij voegde eraan toe dat hij, ondanks de tijd die hij nog moet uitzitten, zich “opgelucht” voelt na het bekennen van zijn misdaden.

“Mensen, ik voel me echt heel opgelucht, weet u? Zo wil ik mij blijven voelen, ook al moet ik nog lang zitten”, zo zei hij. Gevraagd of de steekpenningen binnen het Palácio Guanabara in Laranjeiras (het officiële gebouw van de regering van Rio de Janeiro – foto boven) werden overhandigd, antwoordde hij bevestigend: “Er werd herhaaldelijk geld overhandigd binnen het paleis, voor Pezão (Luiz Fernando Pezão – vicegouverneur tijdens de 2 mandaten van Cabral, van 2007 tot 2010 en van 2011 tot 2014, momenteel ook in de cel) en Régis Fichtner (voormalige stafchef van Cabral, eveneens in de gevangenis m.b.t. het Lava Jato onderzoek).


Cabral-Carnaval

Volgens Cabral begon het allemaal tijdens het eerste jaar van zijn regering (2007): “Ik profiteerde van mijn afspraken (met ondernemers en bedrijven); ik wil X %, 2%, 3% van de opbrengst en Régis zorgde voor het akkoord, tegelijkertijd zichzelf niet vergetend”. De ex-gouverneur sprak over smeergelden bij de werken in het bekende voetbalstadion Maracanã, de onteigeningen voor de haven van Açu en de bouw van Lijn 4 van de metro in de ‘cidade maravilhosa’.


LF-Pezao

Cabral werd al negen maal veroordeeld in het Lava Jato onderzoek, met straffen die in het totaal oplopen tot bijna 200 jaar opsluiting. Hij zette de eerste stappen voor het afsluiten van een gerechtelijk akkoord (delação premiada) aan het einde van vorig jaar. Hij zit nu al meer dan twee jaren in de gevangenis, momenteel in Bangu 8, in de westelijke zone van Rio.


Regis-Fichtner

Ondanks de veroordelingen door de rechters Marcelo Bretas (Rio) en Sérgio Moro (Curitiba) bekende Cabral nooit eerder zijn schuld. Die bekentenis is fundamenteel voor het bekomen van een gerechtelijk akkoord. Tot op vandaag gaf hij enkel toe gebruik te maken van “overschotjes” van verkiezingscampagnes, de zogenaamde ‘caixa dois’.

Deze keer speelde hij het anders, en herhaalde verschillende keren tijdens zijn schuldbekentenis dat “hij gedreven werd door geldzucht, door hem bestempeld als een verslaving”. Reporters die de nieuwe getuigenis van dichtbij bijwonen, zeggen dat zijn schuldbelijdenis meer weg heeft van een goed uitgedachte strategie dan van een spijtbetuiging.

Indien deze nieuwe stijl een mode wordt, dan komen er wellicht andere onthullingen. Er zitten nog genoeg politici achter de tralies met tijdbommetjes tussen de oren, uiteindelijk besluitend dat de waarheid zijn rechten heeft. Er lopen zeker nog evenveel politici vrij rond die dat allesbehalve leuk zullen vinden, op zijn minst.

Bron

Foto's: Tânia Rêgo / Fernando Frazão - Agência Brasil
Wikimedia Commons - Marino Azevedo / Governo Rio de Janeiro

#Laranjeiras #MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #RégisFichtner #Bangu #Maracanã #LuizFernandoPezão #AdrianaAncelmo #SergioCabral #PortodeAçu #PalácioGuanabara #SérgioMoro #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page