top of page
  • Observer

De show van de verloofde

Taty-Dantas

Demóstenes Meira, burgemeester van Camaragibe, een stad van 156.000 inwoners in de deelstaat Pernambuco, nam een audio op waarbij hij de ‘cargos comissionados’ (geen gewone ambtenaren maar mensen die vertrouwenspostjes bekleden) van zijn gemeente oproept om een show bij te wonen van zijn verloofde, de zangeres Taty Dantas (foto): “We gaan het allemaal filmen en zullen tellen hoeveel van jullie aanwezig zullen zijn op het event. Ik weet dat er mensen onder jullie zijn die niet van carnaval houden, maar mijn verloofde gaat er zingen en ik wil iedereen aanwezig”, zo klinkt het in de boodschap.

Demóstenes klom tijdens het evenement bovenop een trio elétrico en kondigde de show aan van zijn liefje. Achteraf werd hem gevraagd of hij de steun van de aanwezigen nodig heeft. Zijn antwoord: “Als het om een vertrouwenspost gaat, dan mag ik hen oproepen. Indien ik hen een ‘cargo commisionado’ toewijs, dan is dat omdat ik hen vertrouw. Wanneer ik hen nodig heb, dan roep ik hen op. Dat is normaal”.

Het openbaar ministerie opende een onderzoek om te ontdekken of de burgervader overheidsgeld gebruikte om zichzelf te bevoordelen. Het liefje Taty Dantas is niet alleen zangeres, maar ook secretaris van de sociale assistentie van de stad.

Cargo Comissionado

Een ‘cargo comissionado’ is een baan voor mensen in tijdelijke dienst van de overheid, iemand die geen deel uitmaakt van het ambtenarenkorps, en ook geen examens hoeft af te leggen, of een selectie te ondergaan. Het gaat bijgevolg om een uitzondering op de regels voor ambtenaren, een baan die in het leven geroepen wordt door een speciale wet die de aard van het werk bepaalt, de rechten en plichten, en de betaalde vergoeding. Politici, burgemeesters, gouverneurs, volksvertegenwoordigers, senatoren: zij bepalen wie er begunstigd wordt met een ‘cargo comissionado’, afhankelijk van het bestaande vertrouwen en de gestelde wensen. Het gaat vrijwel altijd om leden van een of andere directie of chefs, en om raadgevers. Het gaat ook niet om vaste benoemingen: mensen kunnen op elk moment bedankt worden voor hun diensten zonder verdere uitleg. In vele gevallen gaat het dan ook om een pure bijverdienste, een extra inkomen dat in vele gevallen weinig inspanningen vraagt.

Het hoeft geen betoog dat dit systeem de deur openzet voor misbruiken en nepotisme. Wie de websites van de “Tribunal das Contas” van de verschillende deelstaten erop napluist, zal vaak verwonderd zijn van het grote aantal ‘cargos comissionados’ met maandelijkse vergoedingen tussen R$ 3.000 en R$ 15.000/maand (of meer). De gegevens: namen, bedragen, gemeente, kunnen maandelijks opgevraagd worden in het kader van de transparantie, maar er wordt weinig gebruik gemaakt van die mogelijkheid.

Bron: G1

Foto: Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #Camaragibe #CargoComissionado #TrioElétrico #TribunaldasContas

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page