top of page
  • Observer

De speech van Temer: wishfull thinking?

Temer-speech

President Michel Temer gaf gisteren, aan de vooravond van het feest van de arbeid, een toespraak die o.m. verspreid werd via de sociale media. In die toespraak vroeg hij aan de 14,2 miljoen Braziliaanse werklozen om de moed niet te laten zakken.

“Jullie arbeiders, op zoek naar een baan, geef de hoop niet op. Brazilië groeit en elke dag worden er meer banen en mogelijkheden geschapen”, aldus de president in een opname van 4 minuten en 30 seconden.

Temer kondigde ook een verhoging aan van de sociale uitkering ‘Bolsa Família’. De uitkering zal een stijging kennen van 5,67%, meer dan de inflatie. In werkelijkheid komt deze verhoging gemiddeld neer op ong. 10 reais/maand. Naast deze aankondiging had hij het ook over het sociale programma Luz para Todos, bedoeld om een aansluiting op het elektriciteitsnet te bezorgen aan hen die daar op dit moment nog altijd niet van genieten. Volgens Temer verkeren 2 miljoen mensen in deze situatie en zullen zij binnen afzienbare tijd geholpen worden. Hij kondigde tenslotte ook aan dat het nieuwe minimumloon het hoogste gaat worden in de geschiedenis van Brazilië. Naar verwachting zal dat loon net genoeg stijgen om boven de R$ 1.000 uit te komen (op dit moment R$ 954). Hij besloot met de volgende zin: “Terwijl sommigen hun dagen vullen met kritiek geven, vullen wij onze dagen door te werken”.

Kritiek mag vandaag zeker verwacht worden in de vele geplande manifestaties t.g.v. het feest van de arbeid. In Curitiba, waar ex-president Lula opgesloten zit, worden manifestaties verwacht van verschillende Braziliaanse vakbonden die zich voor het eerst sinds lange tijd verenigen, waaronder de centrales CUT, Força Sindical, CTB, NCST, UGT, CSB, Intersindical en leiders van sociale bewegingen als MST, MTST, UNE en Central de Movimentos Populares. Uiteraard behoort de vrijlating van Lula tot een van hun eisen.

Verder zijn er manifestaties en meetingen voorzien in São Paulo, Maceió, Macapá, Manaus, Salvador, Fortaleza, Brasília, Vitória, Goiás, Campo Grande, Belo Horizonte, Belém, João Pessoa, Rio de Janeiro, Recife, Porto Alegre en op verschillende andere plaatsen in het binnenland.

Temer, momenteel in São Paulo waar hij een kort bezoek bracht aan de plaats waar een gebouw van 24 verdiepingen instortte na een hevige brand, mag zich alvast schrap zetten.

Foto: YouTube

#BolsaFamília #LuzparaTodos #MichelTemer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page