top of page
  • Observer

De spilzucht van Dilma

Dilma-WD

Het tijdschrift Istoé vertelt deze week het verhaal van de spilzucht van ex-president Dilma Rousseff, onder de weinig flatterende titel “Os aspones marajás de Dilma”. Ter verduidelijking: “aspones” is een samenvoeging van “Assessor de P*rr* Nenhuma” (beleefd vertaald: raadgever van niemendal), en was ooit de titel van een komische serie bij O Globo, in 2004. Marajá (Maharadja) is een Indiase heersertitel: grote heerser, heer of vorst.

Istoé schrijft:

De braspartij van de ex-president van de republiek met het geld van de belastingbetalers kent geen limieten. Enkel al in 2018, oversteeg zij op dit vlak de uitgaves van al haar voorgangers door meer dan een half miljoen reais op te souperen aan raadgevers, reizen en overnachtingen. Voor haar volstond het blijkbaar niet om Brazilië onderuit te halen toen ze aan de macht was, ook nu nog berokkent ze schade aan het land.

Gedurende een van de sessies van de parlementaire onderzoekscommissie die het corruptieschema bij de oliereus Petrobras onderzocht, benadrukte volksvertegenwoordiger Paulinho da Força (Solidariedade – SP) in een confrontatie met ex-ingenieur Renato Duque, voorheen directeur van de afdeling diensten bij het oliebedrijf “dat hij erg onder de indruk was van de schaamteloosheid van de PT”. Paulinho had in die dagen veel kritiek op de overval op de koffers van Petrobras waarbij vele miljoenen weggesluisd werden, tot op vandaag een onderwerp van het Lava Jato onderzoek.

Schaamteloosheid is blijkbaar een eigenschap van het profiel van de PT. Zelfs na haar afzetting slaagt Dilma erin om de kampioen te zijn van haar collega’s ex-presidenten, voor wat betreft de uitgaves voor haar raadgevers, brandstof, reisjes, overnachtingen e.d. meer. Gegevens die geraadpleegd kunnen worden via de wet op het recht op informatie, onthullen dat Dilma, enkel al vorig jaar, meer dan een half miljoen reais opdeed op deze manier.

Om precies te zijn: het ging in 2018 om R$ 632.000, dit zonder de salarissen van de raadgevers in kwestie. Hiermee spant Dilma de kroon en gaf meer uit dan voorgangers Fernando Collor (R$ 306.000), José Sarney (R$ 158.000), Lula (R$ 119.000) en Fernando Henrique Cardoso (R$ 41.300).

Allemaal hebben ze wettelijk recht op dergelijke vergoedingen, maar Dilma gaat over de schreef. Van het totaal van R$ 632.000 ging er een bedrag van R$ 586.800 naar reisonkosten; aan het onderhoud van voertuigen, brandstof en verzekering werd R$ 45.400 besteed.

De gegevens maken ook duidelijk dat het grootste deel van dat geld uitgeven werd in de deelstaat Minas Gerais waar Dilma vorig jaar een poging deed om verkozen te worden als senator. Een team van medewerkers reisde heen en weer in Minas, op kosten van de belastingbetaler. Desondanks haalde zij slechts de vierde plaats en werd niet verkozen. Het jaar voordien, 2017, wist zij ook al R$ 520.000 op te souperen.

De wet die de structuur voor de uitgaves van ex-presidenten bepaald, werd in 1986 ondertekend door José Sarney. De wet zegt dat de staat 40 werknemers beschikbaar stelt voor vijf ex-presidenten, acht voor elk. Het prijskaartje van deze structuur bedraagt jaarlijks 5,5 miljoen. Daarnaast worden er voor dit gezelschap 10 officiële voertuigen beschikbaar gesteld. De acht werknemers in dienst van een ex-president bestaan uit vier lijfwachten, twee chauffeurs en twee persoonlijke raadgevers.

In het geval van ex-president Lula werden de reisverslagen van de raadgevers naar de bewuste Sítio de Atibaia (het buitenverblijf waarvoor de ex-president eerder dit jaar veroordeeld werd wegens corruptie) gebruikt als bewijs dat Lula regelmatig aanwezig was, zo vaak dat hij beschouwd werd als de echte eigenaar. De Braziliaanse belastingbetaler betaalde 1.089 overnachtingen van het personeel van de ex-president die hem en zijn echtgenote Marisa vergezelde, van 2011 tot 2016.

Dilma speelde een gelijkaardig spelletje in Minas Gerais… om uiteindelijk niet verkozen te worden.

Bron

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#MinasGerais #RenatoDuque #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #FernandoHenriqueCardoso #JoséSarney #Petrobras #Lula #PaulinhodaForça #OGlobo #Istoé #DilmaRousseff #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page