top of page
  • Observer

De strijd om het STF

SupremoTF

Vicepresident Hamilton Mourão, net verkozen voor een mandaat als senator, kwam enkele dagen geleden in het nieuws door aan te kondigen dat hij zou werken aan een hervorming bij het hooggerechtshof STF, met name een verhoging van het aantal zetels en meer beperkingen om de duur van het mandaat van een minister in te krimpen. Het streven om de gerechtelijke macht aan banden te leggen – lees: onder controle te houden van de uitvoerende en wetgevende macht – is niet van vandaag. Journalist Felipe Moura Brasil legt dat uit in de krant Estadão.

Advocaat en “petista” in hart en nieren, Wadih Damous, verklaarde in april 2018, na de arrestatie van Lula: “Het Supremo Tribunal moet gesloten worden en ingeruild voor een Grondwettelijk Hof met exclusieve voogdij over de Grondwet en leden met een (beperkt) mandaat”. Oudgediende ex-stafchef José Dirceu bevestigde de positie van de kringen rond Lula: “Ten eerste moeten de machten van het hooggerechtshof ontnomen worden, en vervangen door een Grondwettelijk Hof”.

Vijf jaar eerder diende Luiza Erundina, ex-burgemeesteres van São Paulo, op dat moment federaal afgevaardigde voor de PSB, een wetsvoorstel in (PEC 275/13) om het STF te vervangen door een “Corte Institutional”, met een vermindering van de macht en een uitbreiding van het aantal zetels van 11 naar 15. Erundina werd opnieuw verkozen voor de PSOL en steunt Lula tegen Bolsonaro.

Sinds de vrijlating van Lula en de nietigverklaring van zijn veroordelingen lieten de PT en haar hulplijnen de strijdlust met het Hooggerechtshof echter over aan de huidige president.

Met 20 geallieerden gekozen voor de 27 zetels in de Senaat (het zijn er in totaal 81), zei Bolsonaro afgelopen vrijdag dat de bespreking van een project om het aantal ministers in de STF te verhogen van 11 naar 16 zal worden uitgesteld tot na de verkiezing. Dit is wat het militaire regime deed met AI-2, uitgevaardigd op 27 oktober 1965, om namen aan te geven die meer in overeenstemming waren met de regering, onder het voorwendsel om de productiviteit van het Hof te verbeteren.

President Bolsonaro legde zijn criteria over de aanduiding van een minister voor het STF vorig jaar in juni al uit: “Ik zal iemand aanwijzen die een biertje met mij drinkt. Mijn criterium is vertrouwen, wederzijdse loyaliteit. Een goed curriculum volstaat niet, een kandidaat moet mijn taal spreken”.

Vorige zondag kwam hij terug op het onderwerp: “Een verhoging van het aantal zetels bij het STF zal de macht van de ministers verpulveren, maar als ik herverkozen wordt, dan mag deze suggestie verwaarloosd worden MITS het hof de temperatuur wat laat dalen; tenslotte hebben we daar al twee gegarandeerde mensen daar (Kassio Nunes Marques en André Mendonça). Anderen daar staan ook sympathiek tegenover ons, en volgend jaar komen er nog twee zetels vrij”.

In de praktijk komt het erop neer dat lulisten zowel als bolsonaristen een STF willen dat ze als hun eigendom kunnen beschouwen, met dat verschil dat Lula al vrij is, terwijl Bolsonaro nog schrik heeft om achter de tralies te belanden.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

#HamiltonMourão #JoséDirceu #JairBolsonaro #LuizaErundina #Estadão #Lula #WadihDamous #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page