top of page
  • Observer

De strijd voor water

Igarashi02

Een groep van 1.000 “ribeirinhos” (mensen die nabij een rivier wonen, in dit geval de rivier Arrojado, een bijrivier van de bekende Rio São Francisco) uit Correntina (in het westen van de staat Bahia), deed deze week een inval in de fazenda Igarashi en vernielde alles wat ze op hun weg tegenkwamen. De invallers beschuldigen het bedrijf ervan om al het water van de rivier te gebruiken via hun gesofisticeerde irrigatie installaties. De schade aan deze installaties en machines wordt geschat op 60 miljoen reais.

Het gaat om eenvoudige mensen die in hun wanhoop zelfs een soort regendans organiseren om eindelijk weer te kunnen rekenen op voldoende water, helaas tevergeefs tot op dit moment. Uiterst rechtse media hebben het over een misdadige inval van de landloze beweging, maar ondanks dat de MST bepaald gewelddadig en op een bijzonder domme manier vaak zinloze acties voert in gans Brazilië, gaat het in dit geval om pure wanhoop.

De “Asssociação de Agricultores e Irrigantes da Bahia” gaf een nota uit waarin de actie veroordeeld wordt, zeggende dat zij eender welke actie in het voordeel van het milieu steunen, maar dat zij hierbij iedere vorm van geweld en vandalisme afkeuren, hetzij tegen openbare-, hetzij tegen private eigendommen. Volgens het orgaan schuiven de invallers alle schuld voor het watertekort op de rug van het bedrijf, zonder rekening te houden met klimatische omstandigheden, en de eigenaardigheden van de natuurlijke cyclus.

De politie greep in maar kon de verwoestingen niet vermijden. Tot op dit moment werd niemand verantwoordelijk gesteld voor de enorme schade. De vandalen werden aangevoerd met diverse autobussen. De fazenda Igarashi produceert aardappelen, wortelen, bonen, tomaten, uien en diverse andere groenten voor binnenlandse consumptie. Meer foto’s van de verwoesting: http://www.canalrural.com.br/noticias/noticias/mil-ribeirinhos-invadem-fazenda-quebram-tudo-69620

Foto: Cipe Cerrado

#Bahia #BraziliëNieuwsOnline #MST #RioSãoFrancisco

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page