top of page
  • Observer

De terugkeer van de “trottinette”

Patinetes-2

Step, autoped, trottinette, lezers van de wat oudere generatie zullen op een of ander moment van hun kindertijd wel gebruik gemaakt hebben van het ding, met één voet op het plankje, de andere op de grond/straat om zichzelf vooruit te duwen. Maar tijden veranderen: de elektrische ped deed zijn intrede en werd al snel een individueel transportmiddel in de grote wereldsteden, ook in Brazilië waar weggebruikers in steden als São Paulo, Rio de Janeiro en Brasília best op hun hoede zijn voor de gebruikers van een “patinete”, zoals ze in dit land genoemd worden.

Het alternatieve transportmiddel kwam op een discrete manier, maakte de Brazilianen nieuwsgierig en bij beetjes begon het ding in hun smaak te vallen. Er werd al snel ingepikt op die belangstelling en nu is het al een heel normaal zicht om te zien hoe de groene en gele “patinetes” zich een weg proberen te banen tussen voetgangers, fietsers en zelfs wagens.

Het nieuwe vervoersmiddel brengt voordelen voor de mobiliteit in grote steden, maar het ontbreekt nog aan de nodige wetgeving om het allemaal wat veiliger te maken voor iedereen.

De steps, gevoed door een batterij, halen snelheden tot 20km/uur, het hierdoor moeilijk makend om tijdig af te remmen voor een plots opduikend obstakel, of om een botsing met iemand of iets te vermijden. In het chaotische verkeer van steden als São Paulo of Rio de Janeiro is het niet moeilijk om zich een voorstelling te maken van het omver rijden van een oudere voetganger, een kind, een zwangere vrouw. Langs de andere kant is het een feit dat vele Braziliaanse automobilisten en/of autobusbestuurders nauwelijks of helemaal geen rekening houden met fietsers, laat staan gebruikers van een step.

In Frankrijk is het nodig om een rijbewijs te hebben vooraleer men een elektrische step kan huren. In Brazilië bestaan dergelijke eisen vooralsnog niet.

Taxi-chauffeur Augusto César dos Santos (Rio de Janeiro) over de stepgebruikers: “Ze gaan in de verkeerde rijrichting, hebben geen respect voor de wegcode, het is verschrikkelijk. Ik heb al verschillende ‘bijna-bots’ ervaringen, te danken aan hun onvoorzichtigheid, vooral hier in het centrum. Het wordt hoog tijd dat de overheid ingrijpt, zoniet gaan er doden vallen”.

Step-gebruiker Samara Alce (Rio de Janeiro): “Ik ben heel voorzichtig bij het gebruik van een patinete. Een goede gebruiker die het doel van een patinete begrijpt, zal geen brokken maken. Wie dat wel doet, is bereid om de risico’s aan te gaan”. Zij vindt wel dat de verhuurders ook een helm zouden moeten aanbieden.

Patinetes

Leonardo Dias, een gebruiker in de hoofdstad Brasília: “Mijn wagen gebruikt erg veel brandstof en de patinete betekent voor mij een ernstige besparing voor mijn werk, is bovendien erg praktisch. Iedereen heeft het altijd maar over de veiligheid, maar ik heb daar geen probleem mee. Ik heb net 5 kilometer afgelegd met de patinete en dat kostte mij R$ 12,00. Als het om besparingen gaat, dan kan ik dit bijzonder aanbevelen”, eraan toevoegend dat grotere afstanden niet aangewezen zijn, omwille van de limieten van de batterij. Hij vindt ook dat vele automobilisten nog steeds niet inzien dat de elektrische step een alternatief kan vormen, en het gebruik eerder zien als ontspanning. Een reglementering vindt hij overbodig (maar dat kan wellicht veranderen na de eerste onzachte aanraking).

Bron

Foto's: Valter Campanato - Agência Brasil

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Brasília #Trottinete #Patinete #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page