top of page
  • Observer

De toekomst van Bolsonaro

CostaNetoBolso

De bijzonder korte (2 minuten) toespraak van president Bolsonaro, gisteren in de late namiddag, zorgde niet voor het einde van de wegblokkeringen, maar die verminderen in aantal op de derde dag na de 2de kiesronde. Alles wijst erop dat de Braziliaanse democratie, na een hoop lawaai, uiteindelijk de test overleefde. De winnaar werd erkend door de gerechtelijke instantie en de regering verklaarde zich akkoord om mee te werken aan de overgang.

Gedurende drie jaren en tien maanden regeren, zorgde Jair Bolsonaro voor de langste test van de instituten in het Braziliaanse democratische regime. Er waren veel aanvallen op de wetgevende macht, in de eerste jaren van de regering – met Rodrigo Maia als Kamervoorzitter -, aanvallen op het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal gedurende de ganse periode, en bedreigingen voor een staatsgreep in diverse manifestaties, waarvan eentje zelfs vlak voor het commando van het leger, in Brasília.

Tanks bulderden door de Esplanada, maar het democratische systeem bleef overeind. De instituten toonden hun sterkte. De korte toespraak van Bolsonaro was het symbool van het einde van het electoraal dispuut waarin hij verslagen werd. Hij veroordeelde de aanhangers die de vrijheid van komen en gaan van de burgers belemmerden in de straten, en zal de twee maanden die hem nog resten, uitdienen.

In die periode van bijna 4 jaren maakte hij politiek gebruik van het imago van de strijdkrachten voor politieke doeleinden. In zijn regering deelde hij postjes en salarissen uit aan militairen, maar slaagde er nooit in om de koepel van de land-, zee- en luchtmacht volledig onder zijn controle te krijgen.

De militairen, gehoorzaam aan hun grondwettelijke rol, bleven in de kazernes en reageerden niet op de provocaties over een eventueel partnership voor een staatsgreep met Bolsonaro. Het is nu wel duidelijk dat dit niet bestond.

Er werd veel gesproken over de aansluiting van de militaire politie aan een dergelijke mogelijkheid, maar ook dat liep uit op een sisser, net zoals alle presidenten die het pleit verliezen: ook zij buigen zich voor de grondwet en het democratische regime dat bepaalt dat zijn machtsproject ten einde loopt.

Uiteindelijk keert alles in Brasília weer stilaan terug naar normaal. De volgende regering zal zeker geen tuin met bloeiende rozen zijn, maar ook niet het einde van de wereld. Integendeel, Lula werd verkozen met de belofte om de democratie te respecteren en zelfs te versterken, de instituten de vrije baan gevend om te focussen op de echte problemen van het land.

De toekomst van Bolsonaro

Nadat hij verslagen werd door Lula, bracht Bolsonaro de voorbije dagen door in het gezelschap van (o.m.) de voorzitter van zijn partij (PL), Valdemar Costa Neto (foto boven), om het te hebben over de volgende stappen. De partij bood hem een baantje aan met salaris en de opbouw van een politiek kantoor van waaruit hij de oppositie tegen Lula kan organiseren.

Daarnaast suggereerde Costa Neto aan Bolsonaro om in Brasília te blijven, in een woning, bekostigd door de partij, in de edelijke wijk Lago Sul. Daar zou hij kunnen genieten van meer privacy dan in zijn eigen woning in het condomínio Vivendas da Barra, in Rio de Janeiro.

Een ander punt in het voordeel van een permanentie in de hoofdstad is dat zijn zonen, senator Flávio Bolsonaro en volksvertegenwoordiger Eduardo, ook in Brasília wonen om er hun mandaat uit te oefenen. De ‘primeira dama’, Michelle Bolsonaro, geeft er eveneens de voorkeur aan om in Brasília te blijven. De enige van de familie die in Rio de Janeiro blijft, is raadslid Carlos Bolsonaro, die reeds terugkeerde om zijn mandaat weer op te nemen na de periode waarin hij zijn vader hielp in de campagne.

Woordvoerders van de president zeggen dat Valdemar Costa Neto denkt dat Bolsonaro zijn aanhangers kan blijven leiden en hun conservatieve ideeën kan verenigen in het nieuwe politieke kantoor. Volgens de PL vormen hun parlementairen, deel uitmakend van de meest radicale basis en sterk verbonden met Bolsonaro, een derde uit van het totaal van 99 verkozenen.

Met het nieuwe baantje zal Bolsonaro een salaris uitbetaald krijgen dat bovenop zijn militair pensioen (nu R$ 8.919,63) komt. Volgens UOL Notícias zou Bolsonaro nog niet beslist hebben of hij ingaat op dat voorstel.

Bepaalde kranten weten te melden dat hij de overdracht van het presidentiële lint zal overlaten aan vicepresident Hamilton Mourão. Zelf zou hij in de eindejaarsperiode een reisje maken naar het buitenland.

Bronnen: Veja – UOL Notícias

Foto: José Cruz - Fabio Rodrigues-Pozzebom/ABr

#HamiltonMourão #LagoSul #CarlosBolsonaro #MichelleBolsonaro #JairBolsonaro #Brasília #PL #EduardoBolsonaro #FlávioBolsonaro #RodrigoMaia #ValdemarCostaNeto #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page