top of page
  • Observer

De toren van Pituba

Torre-Pituba

Het gebouw op de foto staat in Salvador (Bahia) bekend als de “Torre Pituba” en herbergt de lokale hoofdzetel van Petrobras. De toren werd gebouwd door de bedrijven OAS en Odebrecht, als het ware een kroniek van een aangekondigd schandaal waarin o.m. en nog maar eens, de PT betrokken is. Een overfacturatie, zowel voor de bouw als de verhuurprijs, werd vastgesteld door het federale openbare ministerie en nu onderzocht in de 56e fase van het Lava Jato onderzoek. De oorspronkelijke prijs van 320 miljoen reais sprong omhoog naar een totaal van 1,3 miljard; 19 mensen werden in voorlopige hechtenis genomen.

In het totaal werden er 33 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd voor 22 mensen. Het aantal bevelen tot aanhouding is groter dan het aantal mensen omdat sommigen over meer dan 1 adres beschikken. Daarbovenop kwamen 68 huiszoekingsbevelen; documenten, harde schijven van computers e.a. media en zes luxevoertuigen werden in beslag genomen, dit alles in de deelstaten Bahia, Minas Gerais, Rio de Janeiro en São Paulo.

De overfacturatie werd vastgesteld in contracten met het beheer van de bouw, de ontwikkeling van architecturale projecten en ingenieurs, dit volgens de federale politie. Een en ander werd overeengekomen tussen Petrobras en het pensioenfonds Petros (Fundo Petrobras de Seguridade Social). Petros verbond zich om de werken te realiseren, en Petrobras om het gebouw achteraf te huren voor een periode van 30 jaren. Het huurcontract begon in november 2010 aan R$ 3 miljoen/maand. Dat bedrag werd inmiddels “aangepast” tot 6,5 miljoen/maand.

De bedrijven OAS en Odebrecht vormden een consortium (Itaigara Edificações) en verdeelden nadien een bedrag van meer dan 68 miljoen reais in steekpenningen. Dat geld werd weggesluisd naar kaderleden van Petrobras, de arbeiderspartij PT en de directie van het pensioenfonds Petros. Volgens de federale politie werd het deel van de PT in cash betaald aan Marice Correa, schoonzus van ex-schatbewaarder João Vaccari Neto (PT). Het corrupte schema vond plaats tussen 2009 en 2016, toen Sérgio Gabrielli aan het hoofd stond van Petrobras.

Het zal allesbehalve een verrassing zijn dat de beschuldigden in alle talen verklaren dat ze onschuldig zijn, en dat de PT zich nog maar eens beroept op het argument “politieke vervolging”. Misschien is het goed dat ze dat eens uitleggen aan de verzekerden van het pensioenfonds, mensen die in alle vertrouwen investeerden in hun toekomst zonder te weten dat er met hun geld gesjoemeld zou worden.

Bron

#OAS #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Odebrecht #JoséSérgioGabrielli #JoãoVaccariNeto #Petros #PT #Pituba #Petrobras #Bahia #Salvador #MariceCorrea

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page