top of page
  • Observer

De tweede boksronde

2onda

Ze komt eraan en toont zich even meedogenloos en fataal als in Europese landen en in de USA. Brazilië had lessen kunnen trekken van die andere landen, maar maakte dezelfde fouten van een overdreven versoepeling van de quarantaine, en liet risicogedrag toe. De tweede boksronde kan erg veel knock-outs veroorzaken. Het virus, een microscopische levensvorm, plant zich enkel voort, slaat mensen knockout, of erger, doodt hen.

Het lijdt geen twijfel dat dit onvermijdelijk zal leiden tot nieuwe restricties. Het einde van de Braziliaanse lente en de komende zomer worden bewolkt door nieuwe isoleringen. De tweede golf van het coronavirus is begonnen en toont zich even wreed als in andere werelddelen. Vorige woensdag 25 november registreerde de wereld het grootste aantal doden op één dag (12.785), Brazilië behoort tot de naties die dat getal hielpen omhoog duwen. Professionals uit de gezondheidszorg die aan de frontlijn staan, zijn unaniem om te stellen dat de situatie dramatisch is. De stichting Oswaldo Cruz publiceerde vorige week een verslag dat aantoont dat het aantal deelstaten met alarmerende cijfers steeg van 15 tot 20. Vorige woensdag noteerde Brazilië 620 doden in 24 uur.

De staat Rio de Janeiro kende een verhoging tot 93% in de bezetting van het aantal IC-bedden. Vele andere bedden in de publieke gezondheidszorg zijn onbruikbaar. Ook in São Paulo gaat het slecht. Marcos Knobel, vice-directeur van het bekende hospitaal Albert Einstein: “We stellen de ene besmetting na de andere vast. Allemaal werden ze geïnfecteerd in een of andere samenscholing van mensen”. De bezettingsgraad van de beschikbare IC-bedden in de Braziliaanse metropool bereikte opnieuw 60%. Rampzalige toestanden worden opnieuw werkelijkheid in Amazonas, Minas Gerais, Rio Grande do Sul en Santa Catarina, met respectievelijke bezettingen van 82%, 62,9%, 74,9% en 87,3%. Specialisten zijn het er over eens: Brazilië beleeft een tweede golf. Met andere woorden: indien de versoepeling van het sociale isolement niet herzien wordt, dan is een tsunami aan covid-19 besmettingen onvermijdelijk.


Futebol

Uiteraard ligt de oorzaak bij versoepeling van de quarantaine: de heropening van de stranden, parken, bars, bioscopen, voetbal en fitness centra leiden tot een tweede catastrofe. De vraag is: hoe niet versoepelen om het leven weer normaal te laten verlopen voor een bevolking die het niet meer volhoudt om opgesloten te blijven? Het geduld was op. Het virus, een van de meest rudimentaire levensvormen op onze planeet, zette de mens met de rug tegen de muur. Immers, zonder de mens kan het virus zich niet voortplanten. Vooraleer de stranden e.d. te heropenen, had men eerst moeten kijken naar Spanje, Portugal, Groot Brittannië e.a. landen, maar dat gebeurde niet. Tel daarbij de (gemeentelijke) verkiezingen en de rekensom is gauw gemaakt.


BoulosComicio

Lígia Bahia, een specialiste uit de publieke gezondheidssector: “We beleven opnieuw een dramatische situatie. We moeten omgevingen en lokalen waar veel mensen samenkomen, opnieuw sluiten. Indien dat niet kan, dan hebben we meer bedden nodig. Het is erg droef, de opties zijn beperkt! En dan zien we op sommige plaatsen krankzinnige politieke toestanden. Neem nu Rio de Janeiro. Het gemeentebestuur tekende een decreet waardoor bars en restaurants meer ruimte krijgen op de voetpaden. Met andere woorden, er komen meer vierkante meters ter beschikking om mensen te laten samenkomen. Daarnaast is er een andere vaststelling: steeds meer mensen laten het na om een mondmasker te gebruiken. Het is om dergelijke redenen dat we in deze situatie verzeilen: zonder de medewerking van de bevolking kan het virus niet gestopt worden, en zonder dat is een tweede golf onvermijdelijk”.

Infectioloog Leonardo Weismann: “De mensen hebben geen angst meer voor het virus, en dat versnelt de verspreiding”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Bruno Haddad - Cruzeiro - Filipe Araújo
Bruno Cecim - Agência Pará

#Palmeiras #HospitalAlbertEinstein #Coronavirus #Santos #COVID19 #OswaldoCruz #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page