top of page
  • Observer

De tweede confrontering

LulaPalocci02

De getuigenis, gisteren afgelegd door ex-president Lula t.g.o. rechter Sergio Moro, bevestigde de algemene verwachting dat het er iets harder zou aan toegaan dan het vorige verhoor m.b.t. het triplex-appartement in Guarujá, op 10 mei van dit jaar. Lula slaagde erin de geplande juridische en politieke strategie uit te voeren.

Het “Ministério Público” (openbare aanklagers) en rechter Moro hadden stevige argumenten in handen na de verklaringen, vorige week afgelegd door ex-companheiro Antonio Palocci, in het nadeel van Lula. Die verklaringen lieten niet veel ruimte en zorgden voor een ongemakkelijk scenario. Lula zorgde voor een uitschuiver toen hij zijn voormalige minister bestempelde als “slinks, ijskoud, berekenend”, in tegenspraak met vroegere lofuitingen over Palocci. Anderzijds deed Lula ook enkele positieve uitspraken over hem en vroeg zich af wat het motief kon zijn van al die beschuldigingen. Volgens Lula kon dat enkel maar voortvloeien uit het streven naar een gerechterlijk akkoord met strafvermindering (Palocci zit in de cel, veroordeeld tot 12 jaren opsluiting).

Moro en zijn team gaven soms de indruk de rol van aanklagers aan te nemen wat Lula’s advokaat Cristiano Zanin deed opmerken dat de aanklagers het bewijs van de beschuldiging moeten leveren, en niet dat de aangeklaagde zijn onschuld moet bewijzen.

Lula kwam vaker dan eens uit de hoek met politieke geïnspireerde uitspraken en vroeg zich op een bepaald moment af of hij tegen zijn kinderen en kleinkinderen zou kunnen zeggen dat hij door een onpartijdige rechter werd veroordeeld. Moro antwoordde hier meteen bevestigend op.

Procuradora Cristina Vieira, deel uitmakend van de kern van het Ministério Público, stelde eveneens vragen aan de ex-president die haar in zijn antwoord aansprak als “querida” (schatje, een populaire maar niet echt negatieve manier om iemand aan te spreken, een soort intimiteit die niet altijd gepast is). De procuradora maakte hier een opmerking over die aangevuld werd door rechter Moro met het verzoek om haar aan te spreken als “Doutora” of “Senhora Procuradora”. Lula kon niet anders dan toegeven.

Het ligt in de algemene verwachting dat Lula ook in dit geval een veroordeling zal oplopen. In het begin van volgend jaar volgt een nieuwe confrontatie met Moro, deze keer m.b.t. het buitenverblijf in Atibaia (São Paulo), de zogenaamde sítio waar Lula & familie al veelvuldig gebruik van maakte, voor dit alles in verband gebracht werd met corruptie.

Hoe het ook zij, de voormalige vriendschap en dito respect tussen Lula en Palocci (zoals op de foto boven) behoort voorgoed tot het verleden.

Foto: Agência Brasil

#AntonioPalocci #BrazilieNieuws #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page