top of page
  • Observer

De uitdagingen van Lula 3

GovernoLula

De eerste honderd dagen van een nieuwe regering zijn belangrijk; die van Lula 3 zijn reeds begonnen voor de inauguratie, te danken aan de inertie van zijn voorganger die inmiddels naar Orlando – Florida vloog/vluchtte (u kiest maar).

Lula heeft door zijn nipte overwinning in de verkiezingsstrijd, en door de noodzaak om te bewijzen dat het mogelijk is om te regeren met een breed front – niet alleen met de PT – minder tijd dan zijn voorgangers om de nodige politieke en populaire steun te verzamelen, wegens de oppositie in de straten en een versterkte aanwezigheid van de centrumpartijen in het parlement.

De verkozen president moet niet alleen nieuwe normen introduceren, maar ook een deel van de vorige omkeren, dit zonder rekening te houden met een lange lijst beloftes die afhankelijk zijn van financiële middelen die er niet zijn.

Terwijl zijn tegenstrever zich terug trok achter de muren van het Palácio da Alvorada om uit te huilen, moest Lula zich zien te redden en zelf zorgen voor de politieke articulatie die elke regering nodig heeft. In minder dan een maand tijd werd de overgangsregering geconfronteerd met de eerste (en zware) test: de ontwikkeling van een voorstel tot wetswijziging dat zou toelaten om het uitgavenplafond te doorbreken zodat de arme Braziliaanse families konden rekenen op een steunuitkering van R$ 600 per familie vanaf januari, en daar nog eens R$ 150 bovenop per kind tot 6 jaar. De tekst werd goedgekeurd, maar niet zonder scheuren.

Om een van zijn voornaamste verkiezingsbelofte waar te maken werd Lula verplicht om te onderhandelen, zelfs voor hij officieel aan zijn ambtstermijn begon, met de leiders van de centrumpartijen, vooral Kamervoorzitter Arthur Lira (PP) die hij tijdens zijn campagne omschreef als “keizer”. En dat was het voortijdige begin van de confrontatie met een nieuwe politieke realiteit, met een wetgevende macht die veel machtiger is dan in de jaren 2003 tot 2010, tijdens de 2 eerste mandaten van Lula.

De huidige krachten in het parlement verplichtten Lula om tot de laatste dagen voor zijn inauguratie, te onderhandelen over de samenstelling van zijn ploeg ministers. Om te kunnen regeren in vrede moest hij er akkoord mee gaan om namen op te nemen uit geallieerde partijen zoals de MDB, União Brasil en PSD, politieke groeperingen die Bolsonaro steunden in de voorbije 4 jaren. Hij slaagde daar in, mede dankzij zijn verzoenende stijl, en ondanks een forse teenstelling zoals de aanwezigheid van Sérgio Moro, de rechter die hem liet opsluiten en nu senator is voor de União Brasil.

Eventuele omkeringen of heropstartingen zoals de programma’s Minha Casa Minha Vida en Farmácia Popular, kunnen ook niet zonder de nodige politieke steun.

Daarnaast staat hij voor uitdagingen zoals het onder controle houden van de inflatie, een fiscale hervorming, werken aan het interne en externe imago van zijn regering.

Het parlement zal de zaken vooral tijdens de eerste honderd dagen in het oog houden. Indien de regering zwak overkomt, zal de rekening opgediend worden. Het is immers mogelijk om vast te stellen hoe de regering zich gedraagt en er in slaagt om een agenda op te volgen, zonder meteen objectief te oordelen over de resultaten.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

#UniãoBrasil #Florida #MinhaCasaMinhaVida #PP #FarmáciaPopular #Orlando #PaláciodaAlvorada #PSD #PT #Lula #ArthurLira #MDB #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page