top of page
  • Observer

De verslagenheid van Bolsonaro

52535998481_669358f218_c

Vrienden en geallieerden van president Bolsonaro beginnen zich zorgen te maken over zijn groeiende verslagenheid. Sinds zijn nederlaag tegen Lula in de 2de kiesronde, vertoont hij een passief gedrag, zonder de energie en de explosies van woede, eigen aan zijn persoonlijkheid. Het beeld dat gisteren te zien was bij TV Brasil waarbij de generaals van het Braziliaanse leger hun eer betuigden aan de president (foto), ging rond op de sociale netwerken met allerlei commentaren over zijn catatonische uitdrukking, een begrafenissfeer, een wake.

Volgens een nauwe vriend geloofde hij dat de manifestaties aan de kazernepoorten, en de wegblokkeringen nog enige veranderingen zouden veroorzaken in het politieke kader, maar kwam hij stilaan tot het besef dat dit wishfull thinking was.

Vorig weekend was hij aanwezig bij de vorming van de kadetten in de militaire academie Agulhas Negras (Rio de Janeiro). Een video opname van dat bezoek toont vicepresident en verkozen senator Hamilton Mourão die aandringt bij Bolsonaro om zijn aanhangers te gaan begroeten in de nabijheid van de plechtigheid, iets wat hij altijd pleegde te doen bij dergelijke aangelegenheden in de voorbije 4 jaren. De president bleef echter zwijgen en verliet de plechtigheid zonder met hen te praten.

Sinds de verkiezingen gaat hij ook niet meer praten met zijn sympathisanten aan het hekje nabij het Alvorada paleis, de presidentiële residentie in Brasília, voorheen ook bijna een dagelijkse gewoonte.

Volgens mensen uit zijn kringen zorgde de aangekondigde vervroegde ‘diploma uitreiking’ (officiële erkenning van de winnaar van de verkiezingen door het kieshof) aan Lula op 12 december, nog voor meer verslagenheid bij Bolsonaro.

“Naargelang de regeringswissel nadert, dringt het feller tot hem door dat het echt afgelopen is, dat de situatie onomkeerbaar is. Zijn droefheid is zorgelijk, misschien heeft hij zelfs medische verzorging nodig”, aldus een politicus die Bolsonaro onlangs bezocht.

Dezelfde politicus gelooft ook dat hij bevreesd is voor “wraakacties” van de gerechtelijke macht nadat hij het presidentsschap (en bijgevolg ook zijn onschendbaarheid) verlaat, meer specifiek vanwege minister Alexandre de Moraes van het hoogste gerechtshof STF.

Valdemar Costa Neto, de voorzitter van de PL (partij van Bolsonaro), zegt tegen politici in de wandelgangen van het parlement dat hij een stevigere- en meer actievere houding verwachtte van de president na de verkiezingen, dit omwille van het idee dat hij de leider zou worden van de oppositie tegen de regering Lula. Echter, zijn passieve houding zorgde ervoor dat zijn geallieerden niet meer weten wat te doen.

Vrienden en politieke partners zijn unaniem in hun kritiek op de houding van zoon 03, volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, die naar Qatar reisde voor het wereldkampioenschap voetbal met zijn echtgenote, ondanks de moeilijke situatie waarin zijn vader zich momenteel bevindt. Eduardo verdedigde zich door te zeggen dat hij de reis maakte om wat pendrives af te geven met een inhoud die de huidige toestand van Brazilië weergeeft.

Les excuses sont faites pour s’en servir.

Bron

Foto: Estevam Costa/PR

#HamiltonMourão #AgulhasNegras #WK2022 #Qatar #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #PL #EduardoBolsonaro #PT #Lula #ValdemarCostaNeto #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page