top of page
  • Observer

De vertrouwelingen

LulaGleisi

Lula beloofde dat zijn regering niet alleen uit PT-mensen zou bestaan, maar wel uit een plurale administratie in harmonie met de andere machten. Het lijkt erop dat hij de belofte gaat vervullen. Nadat hij verkozen vicepresident Geraldo Alckmin aanwees als de coördinator van de overgangsploeg, koos hij voor een groep liberale economisten, voormalige leden van PSDB regeringen en afgevaardigden uit diverse partijen, inclusief de MDB en PSD, die nog steeds bij de alliantie horen van Bolsonaro. Hij stuurde ook signalen uit naar de wetgevende en gerechtelijke leiders, strevend naar de vereniging van de Brazilianen, en liet weten dat hij het parlement, waar hij een minderheid heeft, zal respecteren, zonder enige uitzondering.

In de praktijk komt het erop neer dat Lula beveelt, en dat de kameraden gehoorzamen, met erg weinig ruimte voor tegenpruttelen. In die context zijn er erg weinigen die het volle vertrouwen hebben van de bevelhebber. Enkelen steken boven de anderen uit, genieten wel van dat vertrouwen en zijn als het ware de ogen en oren van de chef, zowel op intern als op extern vlak. Een van hen is volksvertegenwoordigster en partijvoorzitter Gleisi Hoffmann (foto boven). Zij geniet niet van een unanieme goedkeuring binnen de partij, maar won het vertrouwen van Lula toen hij opgesloten zat in Curitiba. Doordat zij in die stand woonde, kon ze vaak op bezoek en werd aldus een soort woordvoerdster van de PT-leider.

De routine is altijd dezelfde: Lula denkt na en ontwikkelt een plan; Gleisi voert het uit. Lula spreekt over haar in lovende termen, hetgeen niet het geval was in de tijd dat zij stafchef was in de regering Dilma Rousseff.

HaddadLula

Een andere PT-ster is Fernando Haddad (foto), die de verkiezingen als gouverneur van São Paulo verloor. Het ligt in de verwachtingen dat Lula hem zal aanwijzen als minister van Financiën, of als stafchef (een soort premier). Haddad kreeg ook de opdracht om de ploeg samen te stellen die de politiek van Onderwijs zal bepalen. Haddad was zelf ooit minister van Onderwijs.

Sinds de afzetting van Dilma Rousseff was ex-minister Aloizio Mercadante een soort persona non grata binnen de PT. Hij werd gezien als de schuldige voor de afzetting en zelfs voor de opsluiting van enkele petistas. Mercadante keerde terug naar de voorgrond en werd coördinator van het regeringsprogramma van Lula, tijdens de campagne. Lula had nooit veel sympathie voor Mercadante, maar zijn naam komt nu ter sprake m.b.t. verschillende posities, zoals het commando van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Alexandre Padilha kan rekenen op Lula’s vertrouwen. Padilha werd opnieuw verkozen als federale volksvertegenwoordiger, en zit nu in de overgangsploeg in de sector Gezondheid. Zijn naam wordt nu geciteerd voor een ministerie dat meer verband houdt met politiek of zelfs Financiën, omwille van zijn begaafdheid in de omgang met de markten en het parlement. Padilha is echter discreet en liet zich niet uit over zijn bedoelingen.


FlavioLula

Simone Tebet (MDB), een vreemde eend in de bijt, wordt genoemd voor het ministerie van Burgerschap, belangrijk op sociaal vlak. Een andere hypothese is Gezondheid. Verkozen senator en voormalige gouverneur van Maranhão, Flávio Dino, en ex-gouverneur Márcio França, beiden lid van de PSB, maken een kans op het ministerie van Justitie, of dat van Wetenschap en Technologie.

Lula beseft dat hij op eieren loopt en zal heel zeker goed nadenken vooraleer hij zijn uiteindelijke ploeg bekend maakt. Teveel PT-namen zullen weinig of niets bijdragen aan de vermindering van de haat tegen de partij, ontstaan na vele jaren van corruptie en nog eens 4 jaren Bolsonaro die nog meer olie op het vuur wierp, integendeel.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#GeraldoAlckmin #AlexandrePadilha #FernandoHaddad #Curitiba #GleisiHoffmann #PSD #AloizioMercadante #PT #SimoneTebet #Lula #DilmaRousseff #MárcioFrança #MDB #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page