top of page
  • Observer

De verwarring van links-Brazilië

Policiais-Antifascismo-1

“Ciro provoceert, ‘petistas’ slaan terug in een debat dat uitliep op een verwarring, gekenmerkt door een hoop herrie”. aldus de omschrijving van een congres in Recife (Pernambuco) waar bekende linkse figuren uitgenodigd werden voor een debat door de sociale beweging “Policiais Antifascismo”. Aanwezig: militanten van diverse linkse partijen waaronder de PT, PDT en de PSOL, naast leden van de beweging.

Policiais-Antifascismo-2

Het evenement vormde een kans om de wonden te likken van de voorbije verkiezingen. Namen deel aan het debat: o.m. Ciro Gomes (PDT), Maria do Rosário (PT) en Marcelo Freixo (PSOL). Ook volksvertegenwoordigster Jandira Feghali (PCdoB) werd uitgenodigd maar zij was verhinderd. Wie toch plots opdook was de metaalarbeider en ex-presidentskandidaat Zé Maria (PSTU).

Ciro Gomes was de laatste aan de beurt om te spreken. Hij had voordien al gewaarschuwd dat hij niet van plan was om zich in te houden en dat hij provocerend zou optreden. Toen hij de microfoon in zijn handen kreeg, huldigde hij eerst Marcelo Freixo die hij bestempelde als een van de belangrijkste politici op nationaal vlak, van dit moment. Maar hij herhaalde dat hij aanwezig was om het debat te verhitten. Zijn strategie is eenvoudig: met het oog op 2022 mikt Gomes op de onmacht van ex-president Lula die nu al meer dan een jaar achter de tralies zit in Curitiba, veroordeeld wegens corruptie. Ciro begon zijn uitleg met de herinnering dat het aantal gevangenen gedurende de PT-regeringen een stijging kende van 250.000 naar 750.000, concluderend dat de PT hoegenaamd niets deed aan de veiligheid van het land. Over de vereniging van links, gevraagd door de vorige sprekers: “Wat valt er te verenigen bleekscheten? Om hetzelfde te doen? Reken niet op mij voor zoiets, nooit meer” aldus zijn toon verheffend.

Maria do Rosário (PT) had eerder al gezegd dat zij geen verschil zag tussen de aanpak van Lula en die van Bolsonaro: “Ik spreek hier omdat Lula niet hier kan zijn om zich te verdedigen”.

Een aanwezige in het publiek riep: “Als u (Ciro) uw stemmen had samengevoegd met die van Haddad, dan zou Brazilië niet niet in de situatie verkeren zoals nu het geval is”. Gomes reageerde hierop door te kritiek te geven op de keuze van Haddad als plaatsvervanger van Lula, en door het opofferen van de kandidatuur van Marília Arraes (PT) als gouverneur van Pernambuco om tegenkandidaat Paulo Câmara (PSB) te steunen, in ruil voor politieke steun (de PT deed hetzelfde in drie andere deelstaten). Maria do Rosário: “U bent gekwetst omdat u de verkiezingen verloor, en dat is geen goede raadgever”. Gomes: “Dat mag je wel zeggen. Schiet maar op de boodschapper, maar lees tenminste de inhoud. De PT offerde Marília Arraes op hier in Pernambuco. Bolsonaro werd verkozen dankzij onze fouten! Ik ga mijn verhaal niet veranderen. Wie de waarheid niet wil inzien, is knettergek”.

Het publiek stond recht en er ontstond nog meer tumult. Maar Ciro stopte niet: “Het is de waarheid. Een vereniging van links is bullshit, ik ken jullie!” , zo riep hij.

Een aanwezige politieman, lid van de beweging, wees met zijn vinger naar Ciro en vroeg om respect voor Maria do Rosário. Gomes probeerde zich te verdedigen maar verloor helemaal zijn geduld: “Steek je vinger in je zak stuk str*nt! Of kom het hier maar eens uitleggen, nu!” .

Nadat de gemoederen wat bedaarden zei hij: “Ik neem niet meer deel aan een debat om over zoetigheden te praten. Het is mijn rol om debatten te verhitten. Ik spreek niet voor aanwezige harten, maar wel voor zij die hersens hebben. Als iemand zich hierdoor gekwetst voelt, dan gaat het om passie. Wie mij uitnodigt voor een debat, weet dat ik zal zeggen wat ik denk, niet wat anderen willen horen”.

Bron

Foto's: Mídia Ninja

#CiroGomes #PTB #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JandiraFeghali #PSTU #Pernambuco #MariadoRosário #MaríliaArraes #PT #MarceloFreixo #PSOL #Lula #ZéMaria #Recife #PauloCâmara #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page