top of page
  • Observer

De (voet)bal is rond voor alle Brazilianen


Bovenstaande titel verwijst naar een citaat uit de nieuwe column van Cristovam Buarque (79), in het weekblad Veja. Vervolledigd:


"Wij zijn voetbalkampioenen omdat we een gemeenschappelijke motivatie hebben, met name dat de bal rond is voor alle Brazilianen"

Ex-senator en ex-minister van Onderwijs Buarque (foto), voor wie het onderwijs altijd al een stokpaardje was, schrijft in zijn eerste bijdrage aan het tijdschrift dat "het Braziliaanse volk wel bekommerd is als de Wereldbeker om de vier jaren aan hun neus voorbijgaat, maar er niets om geven om altijd op de laatste plaats te eindigen in de beoordeling van de onderwijs systemen door Unesco".


Anderzijds geeft hij toe dat "we eindelijk beginnen te beseffen dat onze schoolprojecten failliet zijn, en de gevolgen daarvan voor de vooruitgang van het land en het welzijn van de burger wanneer we miljoenen mensen veroordelen tot het 'hedendaagse analfabetisme' waarbij we het potentieel van elk van hen verspillen, potentieel dat kan worden ingezet om de toekomst op te bouwen".


De realiteit toont aan dat de investeringen en de toepassing van de ingevoerde programma's van de voorbije decennia lichte verbeteringen met zich meebrachten in de kwaliteit van het onderwijs, maar zonder te beletten dat Brazilië nog steeds kampt met een gebrekkige opvoeding met veel ongelijkheden, aldus Buarque.


De achterstand inhalen met financiële middelen of met homeopatische wijzigingen lukt niet meer.


"Het vraagt inspanningen om een sprong te maken vanuit archaïsche en fragiele gemeentelijke structuren. Het ontbreekt ons echter aan ambitie om ons schoolsysteem gelijk te schakelen met de beste ter wereld en om alle leerlingen dezelfde kwaliteit van onderwijs te garanderen. Een van de recente programma's van de federale overheid stelt voor om kinderen te leren lezen en schrijven vooraleer ze 8 jaar oud zijn, dit terwijl we eigenlijk al een strategie nodig hebben om ze tenminste één vreemde taal aan te leren, zoals rijke families dat bieden aan hun kinderen."


Cristovam Buarque gaat nog enkele paragrafen door in dezelfde zin en eindigt met te zeggen dat "na 350 jaren slavernij en meer dan een eeuw van sociale ongelijkheid, het vreemd klinkt om hetzelfde niveau van opvoeding aan te bieden, ongeacht het inkomen of adres. De perceptie, dat het potentieel van elk onbenut brein een verlies betekent voor het land, ontbreekt, net als een collectief gevoel dat ons doet lijden omwille van de gebreken van het onderwijsstelsel en de droom dat alle studenten kansen hebben om een kampioen van de kennis te worden. We werden wereldkampioen voetbal omdat we allemaal gemotiveerd waren, omdat de bal rond is, overal en voor elke Braziliaan. Om het kampioenschap van de vooruitgang te winnen, moeten we een manie voor opvoeding ontwikkelen die in staat is om ook onze scholen rond te maken."


Het valt te vrezen dat het nog even zal duren vooraleer de droom van Buarque werkelijkheid wordt.


Veja


Foto: Reproductie - Edilson Rodrigues/Agência Senado

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page