top of page
  • Observer

De volgende stappen

Vem-Pra-Rua-30-06

De arbeiderspartij PT is momenteel bezig met de voorbereiding van een nieuw aantal beroepen, in de hoop om ex-president Lula vrij te krijgen voor het einde van dit jaar. Naast die voorbereidingen, worden er ook een aantal politieke acties gepland, met als doel het scheppen van een gunstiger klimaat voor datgene wat zij belangrijk achten.

Enkele ministers verklaarden dat het negatieve oordeel over Lula reeds in de verwachtingen lag. Het besluit van het STF om gisteren te oordelen, op de valreep van de jaarlijkse onderbreking (tot in augustus), was vooral bedoeld om de spanning te verminderen.

De PT wilde graag dat Lula hun “reclame-jongen” werd tegen de hervorming van de sociale zekerheid en de pensioenen. Door het oordeel van het STF van gisteren, is dat niet mogelijk, en zal er gestreefd worden naar uitstel van de stemming. De PT staat hierin niet alleen. Andere centrumpartijen denken er hetzelfde over en willen de ganse zaak opschuiven naar augustus. Om dit te bekomen is de medewerking van Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) onontbeerlijk.

Nieuwe protesten

De sociale bewegingen Vem Pra Rua en Movimento Brasil Livre (MBL) deden niet mee aan de recente manifestaties in het voordeel van president Bolsonaro, aan het einde van vorige maand. Zij roepen nu wel op tot deelname aan nieuwe protesten (foto boven), nu zondag 30 juni, dit om de minister van justitie Sérgio Moro te steunen na de aanvallen op zijn persoon door de website The Intercept.

Beide groepen, destijds aan het hoofd van de protesten die uiteindelijk leidden tot de afzetting van presidente Dilma Rousseff (PT) in 2015, bevestigen dat ze nu een agenda volgen waarin de verdediging van Bolsonaro niet inbegrepen is. Naast hun steun aan Sérgio Moro, willen zij vooral diens project, het zogenaamde ‘anti-misdaad pakket”, ingediend bij het parlement, verdedigen, alsmede het voorstel tot hervorming van de pensioenen.

Volgens hen bestaat nu de nood om het Lava Jato onderzoek te steunen. Adelaide Oliveira, woordvoerster van Vem Pra Rua: “Het aftappen van de boodschappen via de telefoon van Sérgio Moro is een misdaad. De inhoud die tot nog toe bekend werd gemaakt, bewijst helemaal niets”.

Bron 1Bron 2

Foto: Facebook

#MBL #PSL #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #DEM #JairBolsonaro #TheIntercept #VemPraRua #PT #AdelaideOliveira #Lula #RodrigoMaia #STF #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page