top of page
  • Observer

De wandeling van de generaal


Het was CNN Brasil die gisteren uitpakte met beelden van de invasie door bolsonaristen van het Palácio do Planalto op 8 januari, nooit eerder geziene beelden. De kwestie had een zware impact met grote gevolgen. De verantwoordelijke minister en chef van het Kabinet voor Institutionele Veiligheid (GSI), generaal Marco Edson Gonçalves Dias, zag zich verplicht om ontslag te nemen, na een onderhoud met president Lula.


Het toeval wil dat de generaal gisteren uitgenodigd was door het Parlement om antwoorden te geven en uit te leggen waarom de beelden van de veiligheidscamera's werden achtergehouden, dezelfde beelden die CNN Brasil toonde. De generaal diende een ziekenbriefje in en stuurde zijn kat. Later ontmoette hij Lula en nog later stond hij een interview toe aan O Globo. Zo ziek was hij dus niet.


De beelden vormen een schril contrast met die van de wetgevende politie die de confrontatie met de indringers aangingen, in de poging om schade aan de gebouwen te voorkomen. Ze zorgen voor nieuw bewijsmateriaal dat de situatie bemoeilijkt van de leden van het GSI, voor een groot deel aangesteld door de voorganger van Gonçalves Dias, generaal en bolsonarist Augusto Heleno.


Door zijn ontslag in te dienen kan Gonçalves Dias niet voorkomen dat hij uitleg zal moeten geven aan de federale politie en aan het Congres. In 2012 verloor hij het bevel over de 6e Militaire Regio (Bahia) toen hij betrapt werd op verbroedering met demonstranten tijdens een staking van de militaire politie. Deze keer tonen de beelden de generaal die door de bovenste verdiepingen van het Planalto-paleis loopt (foto boven), een minister van staat zonder escorte in een gebouw bezet door coupplegers. Dit is de eerste vraag die hij moet beantwoorden over zijn gedrag: waarom ging hij naar Planalto? En waarom liep hij zonder begeleiding?


Wie gaf het bevel om de aangekondigde versterking (door generaal Gustavo Henrique Dutra de Menezes, de toenmalige commandant van het Planalto) van de zetel van de uitvoerende macht, te annuleren? Gonçalves Dias zal ook moeten uitleggen waarom zijn ondergeschikten flesjes mineraalwater aan de vandalen gaven.


President Lula en generaal Gonçalves Dias bij zijn aanstelling aan het hoofd van het GSI, op 1 januari 2023.


De verontwaardiging die Lula toonde op de avond van 8 januari toen hij met de generaal sprak over de gebeurtenissen van die dag, maakte blijkbaar geen indruk op de minister die enkele uren voordien een middagwandeling maakte in het Palácio do Planalto. Niets is erger voor een generaal met een goede reputatie zoals hij (een vertrouwensman van Lula sinds 2003) dan demonstranten te omhelzen.


Een ander gevolg van de kwestie is de plotse wijziging van de regering die nu wel akkoord gaat met de oprichting van een parlementaire onderzoekscommisie over de aanslag op de democratie van 8 januari, iets waar ze tot nog toe vierkantig tegen waren en met alle macht wilden voorkomen. Niet alleen dat, ze willen ook een meerderheid in die commissie. Dit alles wijst erop dat er mogelijk dingen zijn die het daglicht niet mogen zien, zonder nadelige gevolgen voor de regering.Lula zwijgt en vervroegde zijn reis naar Portugal. Binnen de regering klinkt het dat het GSI moet herzien worden en dat er een keuze moet gemaakt worden tussen een burger of een militair aan het commando. Wat het ook wordt, de verhouding tussen de president en de strijdkrachten werd er niet beter op. De oppositie maakt veel lawaai en is in zijn nopjes. Senatoren als Randolfe Rodrigues (Rede Sustentabilidade) en Jaques Wagner (PT) doen pogingen om het vuur te blussen, geen gemakkelijke opgave zolang er olie op gegooid wordt, niet in het minst via de sociale media.


Estadão - Folha de São Paulo


Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Reproductie CNN Brasil

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page