top of page
  • Observer

De wedloop: acties en voorstellen

LuBol

Minder dan 100 dagen verwijderd van de verkiezingen, verkeerde nooit eerder een president – die zijn mandaat probeert te vernieuwen – in zo ‘n netelige positie als Jair Bolsonaro. Daarom doet de ex-kapitein een weddenschap op alles of niets met een zwaargewicht arsenaal van acties om het pleit te winnen. Die strategie houdt controversiele allianties in, spanningen tussen de instituten, beschuldigingen van corruptie tegen ex-president Lula en het uitdelen van veel overheidsgeld, heel veel overheidsgeld. De eerste stap om de uitkeringen te verhogen werd gisteren goedgekeurd in de senaat.

De senatoren keurden in 2 rondes het wetsvoorstel van de brandstoffen goed, een voorstel dat een verhoging toelaat van de steunuitkering Auxílio Brasil, van 400 naar 600 reais, bestemd voor de families in nood. Naast de aanpassing van de uitkering, die betaald wordt in 5 keer tot het einde van dit jaar, voorziet het project ook een aanpassing van de gasbon, met de garantie van een fles gas om de 2 maanden voor 5 miljoen families, en ook nog eens een uitkering van R$ 1.000 voor zelfstandige vrachtwagenbestuurders.

Het pakket van al deze gunsten, goedkeurd op 4 maanden voor de verkiezingen, heeft een totale kost van R$ 41 miljard boven het uitgaveplafond.

En wat stelt de tegenpartij voor?

Journalist J.R. Guzzo schrijft in het weekblad Revista Oeste dat de plannen van ex-president Lula en zijn partij, de PT, niet deugen. Erger nog: volgens Guzzo gaat om een reeks voorstellen van zelfmoord die nog zullen herzien en uitgebreid worden naarmate de verkiezingen dichterbij komen.

“Denk aan iets wat positief is: Lula is er tegen. Denk aan iets extreem negatief: dan zal dat heel zeker opgenomen worden in de plannen van Lula’s regering”

Guzzo heeft het hierbij vooral over een project van een groep PT-volksvertegenwoordigers: de schepping van een belasting tot 30% op de export van landbouwproducten: “Dat is zoals rechtstreeks vergif spuiten in eigen aderen, een herhaling van wat Argentinië deed met de enige productieve sector van zijn economie, met het erbarmelijke resultaat dat voor iedereen zichtbaar is. Dat is niet de eigen ruiten ingooien, maar meteen een schot in eigen hoofd”, en:

“Het is zelfs niet gewoon een stom idee, of een nieuwe blunder van de ploeg economisten waar Lula zich mee omringt – mensen die al 50 jaar lang vanalles voorstellen waarvan reeds bewezen is dat het niet werkt in geen enkele economie, in eender welk land. Het belasten van de landbouwexport is een rechtstreekse sabotage tegen de Braziliaanse landbouwindustrie, door Lula en de PT beschouwd als een vijand die moet vernietigd worden”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Clauber Cleber Caetano/PR - Instagram

#JairBolsonaro #JRGuzzo #RevistaOeste #PT #Lula #BRNieuws #AuxílioBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page