top of page
  • Observer

De wedloop: de financiële markt wikt en weegt

LuBoMo

CEO’s, economisten en grote bankiers proberen de voorkeur te bepalen van de financiële markten tussen pre-kandidaten Bolsonaro, Lula, Moro en Doria.

Er ontbreekt haast nog een jaar tot de verkiezingen, maar in de voorbije weken praatte CNN Brasil met diverse spilfiguren uit de financiële wereld die evenwel vroegen om hun identiteit niet te onthullen.

De chef-economist van een grote bank zegt dat de markt verdeeld is tussen zij die teleurgesteld zijn door Bolsonaro, en zij die vrezen voor een overwinning van ex-president Lula: “Het gaat vandaag niet meer om de situatie van vier jaar geleden toen de markt niet bezorgd was voor Bolsonaro, maar wel dat hij transformeert tot een populistische president”.

Een cruciaal punt, dat het criterium van gelijkspel kan doorbreken, is de keuze van de vicepresident, die net zo goed Lula kan bevoordelen, als een kandidaat van de “derde weg” – een optie die een droom betekent voor de consumentenmarkt, maar op dit moment schijnbaar nog geen redelijke verwachting is.

Volgens de economist kijkt de markt erg uit naar de naam van de vicepresident omdat Sérgio Moro daar vanaf hangt voor een goede politieke communicatie. In het geval van Lula kan een vice als Geraldo Alckmin, ex-gouverneur van São Paulo, het symbool zijn van een gematigder optreden, meer in de richting van het politieke centrum.

Specifiek voor Lula is een zin die dikwijls te horen is: zal de Lula van 2022 een “Lula 1” zijn, of een “Lula 2”? Indien het uitloopt op Lula 1, dan zal hij beter aanvaard worden omdat dit refereert naar zijn eerste mandaat in 2003, toen de ex-president gerespecteerde namen uit de economische wereld benoemde, en een brief schreef, gericht aan de markt. Als het een Lula 2 wordt, dan verwijst men naar zijn tweede mandaat toen de regering meer tussenkwam en omringd werd door figuren als Guido Mantega en Arno Augustin.

De voorzitter van een belangrijk financieel instituut heeft bedenkingen over Lula en is enthousiaster over ex-rechter Sérgio Moro of João Doria, gouverneur in São Paulo, ondanks dat beiden wat achteroplopen wat het aantal voorkeurstemmen betreft in de peilingen. Hij oordeelt dat Jair Bolsonaro sterk wordt afgewezen door de markten.

Hij zegt dat het probleem van Lula bestaat uit zijn partij, de PT, maar voegt eraan toe dat het een geruststelling zou zijn voor de financiële wereld mocht hij Geraldo Alckmin uitkiezen als zijn vice. Moro is een sterke kandidaat, maar het zal afhangen van zijn vicepresident om beter te worden aanvaard.

João Doria huppelt achteraan in de peilingen, maar zijn koppigheid mag niet onderschat worden. En hij voegt eraan toe: de grootste zorg van de financiële markten is Bolsonaro als president in 2023, omdat hij veel fouten maakt en teveel bewegingen veroorzaakt in hun wereld.

De CEO van een groot bedrijf bevestigt deze visie. Volgens hem is Faria Lima (de straat in São Paulo waar veel financiële instellingen zich bevinden) erg teleurgesteld door Bolsonaro, ook al is Paulo Guedes bekend in financiële kringen. Lula scoorde enkele punten onder zijn beheer, maar de voorkeur gaat niettemin uit naar een derde weg.

De afwijzing van Bolsonaro kan volgens deze CEO uitgelegd worden door het feit dat een groot deel van de economisten in de belangrijkste instituten, ex-integranten zijn van PSDB of PT regeringen, en die kunnen volgens hem meer gelinkt worden aan links of aan het centrum.

Een andere wijdverspreide visie is dat de markten diverse ingrepen accepteerde, die ingingen tegen de beloftes van Bolsonaro, maar toch de regering bleven steunen omdat men ervan uitging dat Paulo Guedes het uitgavenplafond en de regels zou respecteren.

De druppel die de emmer liet overlopen was de wijziging in het wetsvoorstel van de ‘precatórios’ (meer daarover hier) om ruimte te scheppen voor de uitkering Auxílio Brasil, door Paulo Guedes omschreven als een ‘waiver’ (formele acceptatie van een kredietverstrekker van het niet nakomen van bepaalde voorwaarden uit de kredietovereenkomst door de kredietnemer). De wijziging werd geïnterpreteerd als het doorbreken van het uitgavenplafond en een duidelijk signaal dat de rekeningen van de overheid niet meer over dezelfde discipline beschikten als voorheen, omdat de regering nu de handen vrij heeft om geld uit te geven.

Economische ploegen

De bepaling van de namen van de economische ploeg is een andere factor die druk besproken wordt in de financiële wereld. De keuze van Affonso Pastore als raadgever van Sérgio Moro wordt alvast goedgekeurd. Het team van de PSDB (João Doria) zou het ‘dream team’ kunnen zijn, maar er kwamen nog geen antwoorden van de genodigden. Doria zei in een interview door CNN dat zijn economische ploeg uit zes mensen zal bestaan, waarvan drie vrouwen, en dat de economie niet gecentraliseerd zou worden rond 1 persoon.

In het algemeen is het scenario tamelijk eenvoudig: de financiële wereld heeft geen voorkeur, en wil enkel een president die vooruitgang boekt in de hervormingen en de nodige fiscale verantwoordelijkheid vertoont.

Een president die dat kan symboliseren, hetzij door de keuze van zijn vice, ofwel door middel van een economische ploeg die kan voldoen aan de verwachtingen, zal kunnen rekenen op de voorkeur van de financiële markten.

Bron: CNN Brasil

Foto's: Ricardo Stuckert - Alan Santos/PR - Twitter 

#CNNBrasil #GeraldoAlckmin #FariaLima #JairBolsonaro #JoãoDoria #PauloGuedes #GuidoMantega #PT #AffonsoPastore #Lula #ArnoAugustin #PSDB #BRNieuws #AuxílioBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page