top of page
  • Observer

De wekelijkse Bolsonaro show

Bolso17052020FB

In hetzelfde weekend waarin Flávio Bolsonaro ervan beschuldigd werd dat hij vooraf op de hoogte was van een operatie door de federale politie in Rio de Janeiro, nam zijn vader en president opnieuw deel aan een manifestatie in zijn voordeel, vergezeld door zijn ministers. De beschuldiging, geuit door zakenman Paulo Marino, kan een forse invloed hebben op het onderzoek van het hoogste gerechtshof STF tegen de president.

Quarantaine of niet, aanhangers van Bolsonaro verzamelden zich gisteren opnieuw om te protesteren tegen de maatregel om de verspreiding van de ziekte in te dijken, en in het voordeel van de regering.

Bolsonaro begeleidde het allemaal vanop de oprit naar het presidentiële paleis, geflankeerd door ministers André Mendonça (Justitie en Publieke Veiligheid), Augusto Heleno (kabinet voor Institutionele Veiligheid), Bento Albuquerque (Mijnen & Energie), Ernesto Araújo (BZ), Jorge Oliveira (Secretaris-generaal van de president), Luiz Eduardo Ramos (Secretaris van de regering), Marcos Pontes (Wetenschap & Technologie), Tereza Cristina (Landbouw) en Onyx Lorenzoni (Burgerschap). Ter plaatse werd hij ook gehuldigd door een groepje aanhangers, gekleed als leden van een militie (foto boven).

In een live, uitgezonden via de sociale media, loofde Bolsonaro de manifestanten omdat ze geen spandoeken en borden meebrachten met leuzen tegen de democratie. In werkelijkheid vroegen veiligheidsagenten vooraf om die te verwijderen. In de zijstraten waren ze nog steeds te zien: oproepen naar het leger om in te grijpen, leuzen tegen het parlement, Kamervoorzitter Rodrigo Maio en tegen het Supremo Tribunal Federal. Bolsonaro: “Er wordt aan politiek gedaan waarbij het volk op een spontane manier zijn mening uit, dat is onbetaalbaar. Een pure democratische manifestatie waar ik me bijzonder vereerd door voel. Ik ben ervan overtuigd dat we via dergelijke bewegingen, Brazilië versterken”.

De borden en spandoeken die wel te zien waren voor het Palácio do Planalto, droegen leuzen als “Onze vlag zal nooit rood gekleurd zijn”, “Laat Bolsonaro regeren” en “Hydroxychloroquine nu”. Verder werd er ook een keizerlijke Braziliaanse vlag meegesleurd, en een doodskist met daarop een foto van ex-minister van Justitie Sérgio Moro. Enkele manifestanten zongen een aangepaste versie van het liedje “Florentina” (van de volksvertegenwoordiger en clown Tiririca), vervangen door het woord ‘chloroquine’, hiermee de ganse heisa rondom het twijfelachtige geneesmiddel in het belachelijke trekkend: “Cloroquina, cloroquina, cloroquina lá do SUS, eu sei que tu me salvas em nome de Jesus” (choloroquine chloroquine van de SUS – publieke gezondheidszorg – ik weet dat je me zal redden, in naam van Jesus).

De aanwezige pers werd andermaal genegeerd, en op een gegeven moment zelfs aangevallen toen een reporter van TV-Bandeirantes werd geslagen met een vlaggenstok door een betoger. Bolsonaro berispte generaal Luiz Eduardo Ramos (regeringssecretaris) omdat hij even met hen praatte: “Ze verdraaien alles wat we zeggen”.

Het nieuws van de dag

Het was echter niet de president die gisteren in het middelpunt stond van de belangstelling in de pers, maar wel zijn zoon, senator Flávio Bolsonaro. Zijn ‘suplente’ (plaatsvervanger, mocht de senator om een of andere reden zijn ambt niet meer kunnen uitoefenen) en voormalige geallieerde van de familie Bolsonaro, Paulo Marinho, bevestigde in een interview bij de krant Folha de São Paulo, dat hij benaderd werd door Flávio na de 2de kiesronde in 2018, zeggende dat hij voorafgaandelijke kennis bezat over de operatie ‘Furna da Onça’ van de federale politie.


FlavioBolsoWDiasABr

Die operatie onderzocht ‘rachadinha’ praktijken (wanneer medewerkers van een kabinet een deel van hun vergoeding terug storten aan de parlementair die hun het baantje bezorgde) bij de raadsleden van Alerj (Assembleia Legislativa do Rio de Janeiro), inclusief Flávio, destijds gedeputeerd afgevaardigde in die staat.

Volgens Marinho bevestigde Flávio dat de federale politie de operatie uitstelde tot na de verkiezingen, om geen schade te berokkenen aan zijn kandidatuur en die van zijn vader. Flávio zou ook gezegd hebben dat het onderzoek o.m. gericht was op Fabrício Queiroz, een medewerker van zijn kabinet die ook voor Jair Bolsonaro werkte toen die nog volksvertegenwoordiger was.

De senator ontkende de beschuldigingen en zegt dat Marinho er enkel op uit is om zijn plaats in te nemen in de Senaat. Het interview met Marinho, afgenomen door de journaliste Mônica Bergamo, kreeg erg veel weerklank in politieke kringen en er kwamen al verzoeken om de verkiezing van het duo Bolsonaro en (vicepresident) Mourão ongeldig te verklaren. Naast de repercussie bij de oppositie, kunnen de beschuldigingen ook schade toebrengen aan Bolsonaro bij het STF.

Tot nog toe is de focus van het hoogste gerechtshof gericht op de beschuldigingen van ex-minister Sérgio Moro die reeds verhoord werd en bevestigde dat Bolsonaro, op de ministeriële vergadering van 22 april, zei dat hij slechts één van de 27 zetels van de federale politie wilde controleren, die van Rio de Janeiro.

De verklaringen van Marinho, na de weerslag van het interview, kunnen de getuigenis van Sérgio Moro ondersteunen, of ook niet. De openbare aanklager van de republiek Augusto Aras, bestudeert de mogelijkheid om de zakenman op te roepen voor meer uitleg.

Sérgio Moro twitterde: “Ik hoop dat de feiten die op een moedige manier werden openbaar gemaakt door Paulo Marinho, tot op de bodem uitgezocht worden”. Marinho antwoordde enkele uren later: “Dat zal heel zeker gebeuren”.

Marinho vroeg, en kreeg inmiddels, persoonlijke bescherming toegewezen door gouverneur Wilson Witzel.

Bron

Foto's: Facebook / Wilson Dias - Agência Brasil

#MônicaBergamo #AugustoHeleno #Alerj #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #TVBandeirantes #FabrícioQueiroz #TerezaCristina #MarcosPontes #Tiririca #FolhadeSãoPaulo #FlávioBolsonaro #BentoAlbuquerque #RodrigoMaia #AugustoAras #JorgeOliveira #AndréMendonça

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page