top of page
  • Observer

De zaak André do Rap

FuxAurelio

André Oliveira Macedo, gekend als André do Rap, wordt ervan beschuldigd om de chef te zijn van een bende internationale drugsmokkelaars. Hij werd vorige week vrijgelaten na een bevel van minister Marco Aurélio Mello van het hooggerechtshof die inging op een habeas corpus verzoek. De bandiet, tevens een van de leiders van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comando da Capital), zat al meer dan een jaar in de cel in de gevangenis Presidente Venceslau (São Paulo).

In april 2014 werd een bevel uitgesproken tot preventieve hechtenis tegen André do Rap en 10 andere verdachten, na het opstarten van de operaties Hulk en Overseas door de federale politie. Op 15 september van vorig jaar werd hij daadwerkelijk gearresteerd, nadat hij 5 jaar op de vlucht was. De politie vond hem in een villa in Angra dos Reis, aan de Costa Verde van de staat Rio de Janeiro. Volgens politiechef Fábio Pinheiro, is André do Rap een van de belangrijkste leiders bij de PCC op het vlak van de internationale drugshandel. Hij wordt ervan beschuldigd om de drugs van de organisatie naar Europa te sturen, voornamelijk naar Italië, via schepen die vertrekken vanuit de haven van Santos, aan de kust van São Paulo.

Het patrimonium van de 42-jarige bandiet wordt geschat op R$ 17 miljoen. Hij deed zich voor als een manager van artiesten en voetbalspelers om het geld wit te wassen van de drugshandel. In de praktijk wordt hij ervan beschuldigd om zaken te doen met de groep Ndrarangheta – de maffia van Calabrië in het zuiden van Italië die de drugs ontvingen uit de schepen van Santos, en ze verder verdeelden in Europa.

Minister Marco Aurélio ging vorige vrijdag in op een habeas corpus verzoek van de advocaten van André do Rap. Naar zijn inzicht werd de termijn van opsluiting overschreden (90 dagen) omdat er nog altijd geen definitief oordeel was na het ingediende beroep door de advocaten. Sinds zijn arrestatie in 2019, werd hij al veroordeeld tot 10 jaren opsluiting door de rechtbank van tweede aanleg, maar kon nog altijd in beroep gaan. In het totaal lopen zijn straffen op tot meer dan 27 jaren opsluiting in een gesloten regime.

De beslissing van Marco Aurélio werd zaterdag ongedaan gemaakt door Luiz Fux, de nieuwe voorzitter van het STF, die hierbij inging op het verzoek van de procureur-generaal van de republiek voor een “onmiddellijke” terugkeer naar de gevangenis. Maar het was te laat: de vogel was gevlogen, letterlijk, met een privé vliegtuig, waarschijnlijk naar buurland Paraguay.

De tegenstellingen tussen Marco Aurélio en Luiz Fux, veroorzaakten flink wat opschudding. Minister Aurélio vond dat hij zijn plicht gedaan had, de wet respecteerde en dat een voorzitter van het hof waarin hij zetelt, slechts een “gelijke” is met het enige verschil dat hij de werking van het hof coördineert.


AndreDoRap

Gouverneur João Doria (São Paulo) reageerde verontwaardigd: “Ik sta perplex door de beslissing van minister Marco Aurélio van het STF om de drugsdealer André Macedo, een chef van de PCC veroordeeld tot 27 jaren gevangenis, vrij te laten. De beslissing is een gebrek aan respect voor het werk van de politie van São Paulo en een onaanvaardbare neerbuigendheid voor de criminelen. Ik ben geen jurist, ik ben een Braziliaan die verontwaardigd is omdat een crimineel vrijgelaten wordt. Een bandiet hoort achter de tralies”, aldus de gouverneur.

Doria kondigde ook de oprichting aan van een speciale taskforce bij de politie om de drugsdealer terug op te pakken.

Volgens Kamervoorzitter Rodrigo Maia moet de schuld op de schouders van het openbaar ministerie geschoven worden, omdat zij nalieten een verzoek in te dienen om de preventieve hechtenis van André do Rap, een gevaarlijke crimineel, te verlengen.

Het bevel van minister Luiz Fux maakt opnieuw een voortvluchtige van André do Rap. Wie op de vlucht slaat voor een gerechtelijk onderzoek, bekent in feite zijn schuld. Anderzijds is het duidelijk dat er nog veel werk aan de Braziliaanse gerechtelijke winkel is.

Bron

Foto's: Fabio Rodrigues Pozzebom - Marcelo Camargo - ABr / Repr. TV Record

#PCC #AndrédoRap #CostaVerde #LuizFux #JoãoDoria #AngradosReis #Ndrarangheta #Santos #Calabrië #MarcoAurélioMello #RodrigoMaia #BRNieuws #PresidenteVenceslau

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page