top of page
  • Observer

De zaak Flordelis

AndersonFlordelis

Flordelis dos Santos de Souza (59) is een gospelzangeres, evangelische pastor en federaal volksvertegenwoordigster voor de PSD van Rio de Janeiro, verkozen in 2018 met 196.000 stemmen. Over een periode van 25 jaar wist zij een imago op te bouwen van een nederige vrouw, afkomstig uit een sloppenwijk in Jacarezinho, Rio de Janeiro. Dat imago draaide helemaal rond de opvang en adoptie van kinderen en pubers die zich in een zwakke positie bevonden. De moord op haar echtgenoot, pastor Anderson do Carmo, in juni van vorig jaar, en alles wat daarna aan het licht kwam, deed de reputatie van Flordelis in elkaar zakken als een pudding.

Flordelis had haar eerste vriendje toen ze negentien was. Op dat moment verliet ze de evangelische kerk en werd ze zwanger van hem, maar de relatie ging niet door en de jonge vrouw werd in de steek gelaten. Ze besloot haar zoon alleen op te voeden en keerde terug naar de kerk. Er waren andere relaties, maar geen enkele bleef overeind. In 1993, reeds werkzaam als missionaris, ontmoette zij pastor Anderson do Carmo tijdens een kerkelijke dienst in Jacarezinho. Anderson was toen nog een teenager, zij reeds vooraan in de dertig. De jongen werd bij haar thuis opgevangen, waar zij woonde met drie biologische kinderen van een eerdere relatie, en nog vier anderen die volgens de politie op illegale wijze geadopteerd werden. Anderson begon een relatie met Simone dos Santos Rodrigues, een dochter van Flordelis. Na een tijdje kreeg hij een verhouding met Flordelis. Het koppel huwde in 1994. Het verhaal liep uit op een totaal van 55 kinderen, waarvan 51 geadopteerd. Samen met die kinderen werd een nieuwe kerk opgericht in 1999: de “Comunidade Evangélica Ministério Flordelis” in de wijk Rocha – Rio de Janeiro.

De moord

In de vroege ochtend van 16 juni 2019 werd Anderson doodgeschoten in de randstad Niterói, aan de overkant van de Guanabara baai, grootstedelijk gebied van Rio de Janeiro. Volgens de politie werd de 42-jarige predikant rond 4 u ‘s ochtends geëxecuteerd met verschillende schoten, nadat hij aankwam in zijn woning in de wijk Pendotiba. Twee dagen later nam Santos do Carmo (18), een geadopteerde zoon van het echtpaar, de schuld op zich. Hij zei erbij dat de opdracht gegeven werd door Flávio dos Santos (38), een stiefzoon van Anderson. Het motief: Anderson zou een buitenechtelijke relatie gehad hebben. Nadien volgden er nog verscheidene andere versies en de politie begon een grootschalig onderzoek dat vorige week, meer dan een jaar later, uitliep op negen arrestaties en een officiële aanklacht tegen Flordelis als opdrachtgeefster van de moord.

Diverse getuigen zorgden voor een totale ommekeer van het imago van Flordelis en haar familie. Klachten over discriminerende behandelingen tussen de biologische kinderen en de geadopteerden, lijfstraffen en seksueel wangedrag tonen de andere kant van het verhaal. Verslagen over allerlei bizarre rituelen in het leven van de familie, en de gewoonte van het echtpaar om parenclubs te bezoeken in Rio de Janeiro kwamen aan het licht. Een van de getuigen zegt zelfs dat een van de dochters aangeboden werd aan bezoekende evangelische predikers uit het buitenland voor seksuele diensten. Een andere getuige herinnert zich dat Anderson, met toestemming van Flordelis, een seksuele relatie onderhield met een van de aangenomen dochters die “niet hield van de situatie, maar haar moeder gehoorzaamde”.

Flordelis kon (nog) niet gearresteerd worden omwille van haar parlementaire onschendbaarheid. Juscelino Filho, de voorzitter van de ethische commissie van de Kamer, zegt dat de zaak Flordelis bijzonder ernstig is en dat er snel moet ingegrepen worden om de vrouw te ontzetten uit haar ambt.


Flordelis2

Flordelis zelf vroeg inmiddels via een Whatsapp bericht aan een groep collega’s om haar “om de liefde God’s” niet buiten te zetten, en zegt dat ze onschuldig is. De ‘deputada’ beweert dat ze moet toekomen met de helft van haar salaris omdat ze een lening afbetaalt voor haar woning, en dat ze afhankelijk is van een basisvoedselpakket om te overleven. Het salaris van een volksvertegenwoordiger bedraagt R$ 33.700/maand (meer dan € 5.000), met daar bovenop vergoedingen voor uitgaves die betrekking hebben op het mandaat, reiskosten en het gebruik van een functioneel appartement in de hoofdstad.

Volgens de politie bestaat de belangrijkste reden om haar man uit de weg te laten ruimen, uit financiële geschillen. Anderson had de volledige controle over alle inkomsten en uitgaves van de familie. Tijdens het onderzoek kwam ook aan het licht dat er al eerdere pogingen gedaan werden om Anderson te doden, met name door gif te mengen door zijn voedsel. De man belandde hierdoor enkele malen in het hospitaal, maar overleefde het, in tegenstelling nadat hij doorzeefd werd door meer dan 30 kogels op die vroege ochtend van 16 juni van vorig jaar.

Bron

Foto's: Michel Jesus- Câmara dos Deputados / Reproductie TV O Globo

#Niterói #BraziliëNieuwsOnline #Jacarezinho #AndersondoCarmo #PSD #Flordelis #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page