top of page
  • Observer

De zaakjes van Jair

Bijgewerkt op: 21 mrt.

NegJair

Stel je voor: op een dag krijg je te horen van een politicus: “Kijk, je kan mijn raadgever worden met een commissie van R$ 7.000/maand, maar je moet mij hier wel R$ 5.000 van teruggeven”. Uiteraard gaat de raadgever in spe onmiddellijk akkoord. Wie wil er geen extraatje verdienen van R$ 2.000, een pak geld voor veel Brazilianen. Et voilá, een “rachadinha” is een feit. Het raadslid in kwestie, meestal een vriend of familielid, vult er zijn al niet bescheiden inkomen mee aan, en de raadgever hoeft er zelfs niet eens voor te werken. Er zijn een pak “parlementaire” raadgevers in Brazilië die nog nooit een gemeentelijke of provinciale raadszaal aan de binnenkant zagen, laat staan het parlement in Brasília.


Rachadinha, letterlijk vertaald “scheurtje”, werd een “rachadona” (grote scheur) in het geval van senator Flávio Bolsonaro, zoon 01 van de Braziliaanse president. De federale politie klopte op 18 december 2019 aan de deuren van 24 adressen, gelinkt aan de jarenlange vriend van de familie, ex-raadgever en ex-lid van de militaire politie Fabrício Queiroz, Flávio Bolsonaro en Ana Cristine Valle de (2de) ex-vrouw van de president. Het openbaar ministerie handhaafde hierbij twee belangrijke thesissen: ten eerste dat Queiroz geld inzamelde voor Flávio Bolsonaro via dergelijke “rachadinhas”, en ten tweede dat Flávio dit geld witwaste via een winkel (Bolsotini) waar chocolade verkocht wordt (in Barra da Tijuca – hij is een vennoot) en via de aankoop van appartementen in Rio de Janeiro, betaald met cash geld.


FlavioBolsoWDiasABr

Tussen 2007 en 2018 werd er meer dan 2 miljoen reais gestort op de rekening van Queiroz door 13 raadgevers van Flávio, het grootste deel daarvan in cash. Dat geld werd vervolgens weer afgehaald door Queiroz en doorgegeven aan Flávio, aldus het openbaar ministerie. De raadgevers waren opgedeeld in groepjes. Een van die groepjes bestaat uit de familie van Ana Cristina Valle, tweede (ex) echtgenote van de president en moeder van de jongste zoon, Jair Renan.


Rachadinha, criminaliteit, corruptie, wegsluizen van overheidsgeld, schandaal… De verdenking over het financieel gesjoemel van senator Flávio Bolsonaro kreeg al deze etiketjes opgeplakt. Zijn patrimonium in vastgoed idem.

DalPiva

De onderzoeksjournaliste Juliana Dal Piva (foto), die zich in de voorbije jaren toespitste op dit thema, betitelde haar boek met de omschrijving “O Negócio do Jair” (De zaak van Jair). Het boek, van de uitgeverij Zahar, werd deze week officieel gelanceerd.


De journaliste baseerde haar werk op een uitgebreid onderzoek over de affaire, vooral met betrekking tot de details van de familie van Ana Cristina Siquera Valle, de 2de ex-vrouw van Jair Bolsonaro, tot op vandaag donkere wolken veroorzakend in het leven van de president.

Gespreid over 283 pagina’s beschrijft de journaliste de oorsprong van het schema, het onderzoek, de bewegingen van de betrokkenen, en wijst naar de opgelegde hindernissen om te voorkomen dat het onderzoek vooruitgang maakte. Ze sluit daarbij namen in van het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal, en het openbaar ministerie van Rio de Janeiro.


Het grootste deel van deze informatie werd eerder al gepubliceerd door de krant O Globo, het portaal UOL (waar zij voor werkt) en bij andere media zoals de Folha de São Paulo. De conclusie van Dal Piva is dat het “rachadinha” schema, in werkelijkheid, geleid werd door de president. Volgens het boek zei Flávio tegen een vriend, zo gauw de zaak aan het licht kwam: “Bij wie hoort Queiroz? En de cheques voor Michelle? Waarvoor waren die cheques? Wat heb ik daarmee te maken?”.


Queiroz

Fabricio Queiroz, ervan beschuldigd om de financiële operator te zijn van het schema, is al drie decennia lang een vriend van Bolsonaro. Michelle Bolsonaro is de ‘first lady’ die R$ 89.000 in cheques incasseerde van de familie van het gepensioneerde lid van de militaire politie. Senator Flávio ontkende later in een nota dat hij die uitspraak gedaan had.


JairMichelle

Om de oorsprong van de ‘rachadinha’ uit te leggen, keert Juliana Dal Piva terug naar de intrede van Bolsonaro in de politiek. Het boek relateert de acties van de huidige president toen hij nog raadslid was in Rio de Janeiro, een functie die hij drie jaar bekleedde, inclusief het moment waarop hij zich bereid verklaarde om de namen van spookwerknemers van zijn collega’s bekend te maken.


Ondanks dat de verdenkingen tegen Bolsonaro al bestaan sinds zijn intrede in de politiek, is het pas na het huwelijk met Cristina, in 2002, dat het schema geperfectioneerd werd, aldus de journaliste. Volgens de woorden van Cristina, aldus het boek, “organizeerde” zij het leven van de huidige president.


AnaCristinaJairFB

De organisatie van het ‘rachadinha’ schema ontstond volgens Dal Piva, tijdens een familiale samenkomst waarbij zij de vraag stelde wie medewerker wilde worden van Bolsonaro in zijn kabinet bij de Kamer. Het werk zou erin bestaan om het grootste deel van de vergoeding (rachadinha) in te leveren en om kiesprentjes te verdelen in periodes van verkiezingen.

Het schema breidde zich zodanig uit dat de familie ook in andere kabinetten werd ingezet, meer bepaald in dat van Carlos Bolsonaro, bij de gemeenteraard (RJ) en dat van Flávio bij de provincieraad waar hij destijds gedeputeerd afgevaardigde was.


Minstens 18 familieleden van Cristina werden benoemd. “Gedurende vele jaren traden mensen, die hun naam en CPF-nummer (rijksregisternummer) leenden om als parlementair adviseur door te gaan, toe tot een systeem dat door de deelnemers omschreven werd als “De zaakjes van Jair”, zo schrijft de journaliste.


Het boek omschrijft het gaan en komen van cash geld, dat vaak gebruikt werd om onroerend goed aan te kopen. André, een broer van Cristina, omschreef zijn ongemak met de vele dozen met geld in de woning van zijn toenmalige schoonbroer: “Nou je had het moeten zien, je hebt geen idee hoe het was. Er komt geld binnen… je ziet Jair weer een pak openen. ‘Pak aan, pak aan’, een hoop dozen met geld in dat huis. Het drijft je gek”, zo zou hij gezegd hebben, volgens het boek.


Queiroz begon een grotere rol te spelen nadat Bolsonaro en Cristina uit elkaar gingen. Het is via hem dat de zaak publiek bekend werd.

FWDiabo

Dal Piva beschrijft de moeilijkheden van het onderzoek, sinds het begin ervan. Ze bevestigt dat de advocaat van de familie Bolsonaro, Frederick Wassef, in december 2018 zijn verdedigingsstrategie liet kennen tijdens een diner aan Kassio Nunes Marques (foto hieronder), destijds nog rechter bij de 2de instantie TRF-1 (Federale Regionale Rechtbank van de 1ste regio).

MarquesNunes

Twee jaren later slaagde de magistraat erin om de benoeming van een “verschrikkelijk evangelische” rechter bij het STF te snel af te zijn, een belofte van president Bolsonaro, en werd hij rechter bij het hoogste hof. Eenmaal daar stemde hij in het voordeel van Flávio Bolsonaro in de ‘rachadinha’ processen. Nunes Marques verklaarde nadien in een nota dat hij nooit deelnam aan het diner waar de zaak werd besproken.


Volgens het boek werden er ook moeilijkheden geschapen bij het openbaar ministerie in Rio de Janeiro. Het parket, in de administratie van voormalig procureur-generaal Eduardo Gussem, probeerde volgens de journaliste de huiszoekings- en inbeslagnemingsoperatie in de chocolaterie van de senator in december 2019 te stoppen. Hij trok zich terug na de dreiging van ontslag van de aanklagers die bij de zaak betrokken waren.


Het kantoor van procureur-generaal, momenteel geleid door Luciano Mattos, was ook niet geïnteresseerd in wat Julia Lotufo, weduwe van voormalig agent bij de militaire politie, Adriano da Nóbrega*, te zeggen had over wat ze wist over de ‘rachadinha’ zaak. Het team beoordeelde haar als een indirecte getuige van de feiten. De ploeg stelde ook het verzoek uit tot het doorbreken van het bank- en belastinggeheim van Carlos Bolsonaro en zijn raadgevers. Dat verzoek werd in het begin van 2021 ingediend, maar het duurde tot april vooraleer er een antwoord op kwam.


Dal Piva vermeldt ook de toenadering tussen senator Flávio en Queiroz. De ex-politieagent werd volgens het boek aangezocht om Marcelo Nogueira en Luiza de Souza Paes te benaderen, voormalige raadgevers van de senator die het bestaan van het ‘rachadinha’ schema bevestigden. Er staan geen details over deze toenadering in het boek.


*Wie meer wil lezen over Adriano de Nóbrega, ex-lid van de militaire politie, bevriend met Fabrício Queiroz, volg onderstaande links. Nóbrega werd gezocht door de politie wegens zijn activiteiten bij de militie in Rio de Janeiro. Hij stond ook op goede voet met de Bolsonaro clan die hem zelfs huldigde in het parlement. Op 9 februari 2020 werd hij ontdekt in de deelstaat Bahia en kwam om het leven door politiekogels in onduidelijke omstandigheden. Velen vermoeden dat hij uit de weg geruimd werd als een mogelijke gevaarlijke getuige.


Shoot to kill

Heeft Flávio iets met Adriano te maken?

O Negócio do Jair: A história proibida do clã Bolsonaro (eBook)

Bron

Foto's: Felipe Sampaio/SCO/STF - Twitter - Zahar - Marcos Corrêa/PR - Facebook - Wilson Dias/Abr - YouTube - Wikimedia Commons - Instagram

#JairRenanBolsonaro #JulianaDalPiva #UOL #CarlosBolsonaro #JuliaLotufo #AdrianodeNóbrega #MichelleBolsonaro #JairBolsonaro #AnaCristinaSiqueiraValle #Rachadinha #FabrícioQueiroz #FrederickWassef #FolhadeSãoPaulo #FlávioBolsonaro #OGlobo #KassioNunesMarques #STF #BRNieuws

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page