top of page
  • Observer

De “Zelotes” affaire

Gripen

Aanklagers van het openbaar ministerie van de republiek dienden een aanvraag in bij de federale justitie om R$ 23,9 miljoen te blokkeren van ex-president Lula en een van zijn zonen, Luiz Cláudio Lula, dit in het kader van het onderzoek in de zaak “Zelotes”.

Het onderzoek zou uitwijzen dat Lula persoonlijk is tussengekomen in de aankoop van 36 straaljagers Gripen, van de Zweedse constructeur Saab. Bij Lula gaat het om een blokkering van 21,4 miljoen reais, bij zijn zoon om 2,5 miljoen. Beiden werden vorig jaar in december aangeklaagd door het openbaar ministerie, samen met het koppel lobbyers Mauro Marcondes en Cristina Mautoni. Alle vier worden ze beschuldigd van onregelmatigheden in de onderhandelingen die leidden tot de aankoop van de vliegtuigen, en voor het voortzetten van de fiscale gunstmaatregelen die toegekend werden aan de Braziliaanse autoconstructeurs via het voorlopige decreet (medida provisória) 627. Ook het koppel lobbyers zagen hun financiën geblokkeerd. Het openbaar ministerie beweert dat de misdaden gepleegd werden tussen 2013 en 2015 toen Lula zijn status als ex-president gebruikte om invloed uit te oefenen bij de regering (toen o.l.v. zijn opvolgster Dilma Rousseff) om de bedrijven MMC, de groep Caoa (automonteurs), en Saab te bevoordelen. Al deze bedrijven waren klant bij het bedrijf Marcondes e Mautoni Empreendimentos e Diplomacia Ltda (M & M). Volgens de aanklacht kwam er op deze manier ook 2,5 miljoen reais in de handen van zoon Luis Cláudio terecht.

Lula’s advokaten gaven inmiddels al een nota uit waarin ze de blokkering veroordelen, zeggende dat die op geen enkele juridische basis rusten. Volgens advokaat Cristiano Zanin Martins “hoort de aanklacht tegen Lula en zijn familieleden thuis in een rij van aanklachten met politieke vervolging als enig motief”.

Foto: Milan Nykodym - Wikimedia Commons

#Gripen #Zelotes #MMC #Caoa #Saab #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page