top of page
  • Observer

De zwarte doos van de BNDES…

joaquim-levy

… is blijkbaar niet zo zwart als president Bolsonaro liet uitschijnen. De ‘Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social’ werd in 1952 in het leven geroepen tijdens de tweede regering van president Getúlio Vargas om de economie te stimuleren door financieringen toe te kennen aan belangrijke projecten, aan lage intresten. In het Portugees heet dat “fomentar a economia”. Er werden in de loop der jaren ook leningen toegekend in het buitenland (o.m. Cuba), voor projecten die door Braziliaanse bedrijven gerealiseerd werden, bedrijven als Odebrecht, tot aan hun nek betrokken in het Lava Jato schandaal. Het zijn dergelijke financieringen die de rechtse oppositie, nu aan de macht, beschouwt als mogelijke elementen die in een zwarte doos thuishoren, en die de nieuwe president aan het licht wil brengen.

De nieuwe voorzitter van de BNDES, Joaquim Levy (57 – foto boven), kondigde al eerder aan dat hij volledige klaarheid zou scheppen over de toegestane leningen, en dat gebeurde vandaag. Een lijst van de 50 grootste klanten werd bekendgemaakt met alle financiële operaties sinds 2004.

De gegevens tonen aan dat Petrobras de belangrijkste klant is van de BNDES sinds 2004. Tot op 30 november van vorig jaar, de datum dat de jongste gegevens beschikbaar zijn, heeft Petrobras een totaal van R$ 62,4 miljard geleend van de BNDES in de jongste 15 jaren.

bndes1
bndes2

Embraer, Norte Energia, Vale, Odebrecht en de deelstaat São Paulo staan na Petrobras op de lijst met respectievelijk R$ 49,3 miljard, 25,3 miljard, 22,4 miljard, 18,1 miljard en 14,4 miljard. De aannemer Andrade Gutierrez staat ook op de lijst, op de 33ste plaats met 5,3 miljard. Beide aannemers zijn ook betrokken in het Lava Jato schandaal.

Volgens de BNDES zijn al deze gegevens hier beschikbaar, voorheen al beschikbaar via diverse pagina’s, maar nu verenigd in de sectie transparantie.

Naast voornoemde bedrijven werd er ook geld geleend aan gemeentebesturen en de regeringen van deelstaten. Naast São Paulo gaat het de staten Rio de Janeiro (7,7 miljard), Ceará (4,9 miljard), Maranhão (4,6 miljard), Espírito Santos (4,1 miljard) en Santa Catarina (3,9 miljard). De gemeente Rio de Janeiro leende er een bedrag van 5,6 miljard.

Verder werd er geld uitgeleend aan andere financiële instellingen als de Caixa Econômica Federal (8,7 miljard) en de Banco do Brasil (7,2 miljard). Andere ontleners: telefoon operators, elektriciteitsbedrijven, concessionarissen van spoorwegen en luchthavens, autoconstructoren e.a.

Bron

Foto's: reproductie BNDES - Wilson Dias - Agência Brasil

#AndradeGutierrez #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Odebrecht #JairBolsonaro #BNDES #Cuba #JoaquimLevy #GetulioVargas #Petrobras

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page