top of page
  • Observer

Delfim Netto: Lula is een ruwe diamant

Delfim-SBT

Ex-minister (tijdens het militaire regime) en econoom Delfim Netto (90) werd gisteren onthaald door journaliste Débora Bergamasco in het programma “Poder em Foco”, bij TV SBT. Andere journalisten in het panel: Ricardo Balthazar, van de krant Folha de S.Paulo, Luís Artur Nogueira, van het tijdschrift Istoé Dinheiro en Pedro Venceslau, van de krant Estado de São Paulo.

Naast een commentaar op de voorbije staking van de vrachtwagenbestuurders en de prijzenpolitiek van Petrobras, deed Delfim Netto ook uitspraken over ex-president Lula en over de roep naar een militaire interventie: “Zij die roepen om een terugkeer van de militairen hebben geen ervaring en hebben niet geleerd dat dit deel uitmaakt van het verleden van Brazilië. Ons land kwam dit te boven d.m.v. de grondwet van 1988. Wij moeten ons nu en in de toekomst plooien naar die grondwet die door de drie machten moet gerespecteerd worden”.

Netto probeerde een commentaar omtrent de veroordeelde ex-president Lula te ontwijken: “Het is niet aan mij om gerechterlijke beslissingen te nemen, maar volgens mij zou het beter zijn om Lula in vrijheid te zien”. Hij loofde de ex-president en zei dat hij democratischer is dan vele intellectuelen die rondlopen in dit land, eraan herinnerend dat Lula een derde mandaat had kunnen krijgen als hij dat gewenst had, maar dat hij dat afwees, ondanks een populariteitsgraad van 82% in de peilingen: “Ik twijfel eraan dat een intellectueel dit zou afwijzen”, zo zei hij op ironische toon. Netto omschreef de ex-president als een “ruwe diamant” en vervolgde met te zeggen dat hij het spijtig vond dat Joaquim Barbosa zijn kandidatuur introk.

De ex-minister had altijd al kritiek op ex-president Ernesto Geisel (tijdens de dictatuur), maar merkte nu op dat hij sterke twijfels had over de onthullingen waarbij Geisel akkoord zou gegaan zijn met de executie van tegenstanders: “De CIA heeft dit fake news uitgevonden”, zo meent hij.

Foto: Gabriel Cardoso - SBT

#SBT #DéboraBergamasco #CIA #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoGeisel #JoaquimBarbosa #Lula #DelfimNetto

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page