top of page
  • Observer

Democratie is relatief


President Lula ergerde zich vanmorgen toen hem werd gevraagd naar zijn relatie met Venezuela. Journalist Rodrigo Lopes vroeg hem, tijdens een interview met Radio Gaúcha, waarom hij niet wil aannemen dat Nicolás Maduro, de president van dat land, een dictator is.


"In Venezuela zijn er meer verkiezingen dan in Brazilië, sinds het aantreden van (Hugo) Chavéz... het concept van een democratie is relatief, voor jou en voor mij. Ik hou van de democratie omdat ik hierdoor voor de derde keer president kon worden en het ambt ten volle uitoefen, oké!?", zo zei Lula.


Hij suggereerde ook dat de radio "een ploeg" naar het buurland zou sturen om de verkiezingen van dit jaar van nabij te volgen. De journalist antwoordde hierop dat hij dat 3 jaar geleden deed en opgepakt werd door de Venezolaanse politie.


"Er zullen dit jaar verkiezingen zijn in Venezuela, stuur gerust een ploeg om na te gaan of alles wettelijk verloopt of niet. In 2001 was ik nog maar 20 dagen in functie toen ik de vriendengroep oprichtte van Venezuela. We slaagden erin om daar een referendum te houden, en dat was legitiem. Het was een electoraal resultaat, en dat wordt dikwijls niet aanvaard door de oppositie", zo verrechtvaardigde Lula.


De president herinnerde er ook aan dat de wereld probeerde om Juan Guaidó te verkiezen als president, in 2019, bij de inauguratie van Maduro, en verwierp de pogingen van sommigen om zich te "bemoeien" met het buitenland.


"Hadden wij hier ook niet een wijsneus die het resultaat van de verkiezingen niet wilde aanvaarden? En een stelletje burgers die een staatsgreep wilden plegen op 8 januari? Er zijn mensen die het resultaat van de stembus niet willen aanvaarden, en dat moeten ze wel doen. Wat niet correct is, is de inmenging van een land in een ander land", zo benadrukte hij.


In de laatste week van mei kreeg Lula erg veel kritiek op de manier waarop hij Nicolás Maduro ontving in het Palácio do Planalto. Na de bilaterale ontmoeting stak Lula de loftrompet omhoog over de Venezolaanse leider en verklaarde dat hij het slachtoffer was van "verhalen", verteld door anderen die hem willen ontzetten uit de macht.


De schuld van Venezuela aan Brazilië


Lula rechtvaardigde ook de schulden van het buurland (en die van Cuba) die tot nog toe openstaan, vaak bekritiseerd door zijn voorganger.


"Als wij een project in het buitenland financieren, exporteren we machines, engineering, en verdienen we er geld bovenop. Venezuela betaalde niet omdat de Braziliaanse regering de deuren sloot voor dat land. Het waren vier jaren zonder enige relatie. Ik sprak nu met Maduro en hij zei me dat hij de betaling zal regelen, net als Cuba. Het zijn allemaal goede betalers en ze hadden nooit schulden bij Brazilië. Maar als Brazilië weigert om andere landen te helpen, wat dan?", zo vroeg hij zich af.


Estadão - CNN Brasil - GZH - O Globo - Folha


Foto: Ricardo Stuckert/PR

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page