top of page
  • Observer

Derde kiesronde?

ADMTSE

De campagne van president Bolsonaro wil het gebrekkige verslag over veronderstelde inhouding van propaganda spotjes bij radiozenders in het noorden en noordoosten van het land, gebruiken als een manier om een juridisch debat op te starten over de wettelijkheid van het kiesproces, voor het geval hij zondag de verliezer wordt.

De president verhoogde het offensief in de aanvallen tegen het kieshof TSE en blijft volhouden in de boycot van zijn kiespropaganda door enkele van die zenders.

De voorzitter van het TSE, Alexandre de Moraes (foto), verwierp gisteren de aanklacht, ingediend door de campagne van Bolsonaro, benadrukte het gebrek aan bewijzen en zei dat de klacht gebaseerd was op de conclusie van een bedrijf dat “niet gespecialiseerd is in het uitvoeren van een audit”.

De minister wees ook op een mogelijk electoraal misdrijf met als bedoeling om tumult te veroorzaken in de laatste week voor de 2de kiesronde, en stuurde de zaak door om verder onderzocht te worden in het kader van het proces tegen digitale milities, waarvan hijzelf de rapporteur is bij het hoogste gerechtshof STF.

Bolsonaro beloofde gisterenavond om in beroep te gaan tot het uiterste en kondigde aan dat zijn partij een ander consultancy bedrijf zou contracteren om de zaken te analyseren, dit alles “binnen de 4 lijnen van de grondwet”.

De president wijzigde hiervoor zijn agenda van gisteren, riep zijn ministers samen (de weinigen die aanwezig waren in Brasília) en de drie bevelhebbers van de strijdkrachten. Later zou blijken dat hij uit diverse richtingen te horen kreeg om de toon wat te verzachten, zoniet “zou hij zeker de verkiezingen verliezen”.

De aanklacht tegen Moraes werd in werkelijkheid geen waterval, maar slechts een druppel. Tenslotte, een staatsgreep wordt niet aangekondigd, maar wel uitgevoerd.

Het onderwerp van vandaag en morgen, is het laatste TV-debat bij O Globo. Indien hij gelijkspel speelt met Lula, of verliest met enkele punten, is zijn lot op zondag bezegeld. Indien Lula zondag wint, dan zal hij zeggen dat de verkiezingen “gestolen werden” en dat hij “binnen de vier lijnen van de grondwet” zal reageren.

De rest is voor rekening van zijn meest radicale aanhangers. Bolsonaro zal wensen dat die de straat op komen om herrie te schoppen, een soort derde kiesronde eisend.

En daar zal het waarschijnlijk bij blijven.

Bronnen: Folha de São PauloMetrópoles

Foto: Fotos Públicas - Antonio Augusto/Secom/TSE

#TSE #AlexandredeMoraes #Verkiezingen2022 #JairBolsonaro #OGlobo #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page